Andrei Baciu susține că riscul apariţiei miocarditei la copii după vaccinarea anti-COVID "nu se mai constată"

Miercuri, 26 Ianuarie 2022, ora 07:11
1393 citiri
Andrei Baciu susține că riscul apariţiei miocarditei la copii după vaccinarea anti-COVID "nu se mai constată"
Lla copii s-a demonstrat că vaccinul anti-COVID are o eficacitate ridicată, de peste 90% FOTO Pixabay

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu afirmă că riscul apariţiei miocarditei la copii - în special la băieţi - în urma administrării vaccinului anti-COVID este mult scăzut la copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani, care primesc o doză mică de ser.

"S-a constatat că la populaţia 5-11 ani această creştere a apariţiei miocarditei faţă de populaţia generală nu se mai constată, probabil şi graţie acestei concentraţii mai scăzute care conferă o reactivitate mai mică, dar totuşi suficient de multă protecţie”, a afirmat Andrei Baciu, marţi seară, la Digi 24.

El a precizat că miocardita care apare la copiii peste 11 ani după vaccinare este diferită faţă de miocardita infecţioasă, care este "o patologie foarte serioasă”.

Baciu a arătat că posibilităţile ca, la două săptămâni de la administrarea vaccinului la copil să mai apară reacţii adverse, sunt "foarte mici".

"Aş aduce în discuţie subiectul inflamaţiei sistemice multiorgan, care apare la copii chiar şi după o infecţie uşoară, după o infecţie medie ca intensitate. Vaccinul existent şi-a demonstrat eficacitatea şi împotriva acestei forme de boală, care aparent nu are legătură directă cu trecerea prin boală, însă este o chestiune care apare la copii”, a adăugat Andrei Baciu.

El a precizat că efectele adverse care pot să apară în urma administrării serului anti-COVID la copii pot consta într-o "mică jenă, o mică durere, eventual o mică tumefacţie la locul injecţiei” sau, în unele cazuri, dureri musculare sau articulare ori "puţină febră", care trec în scut timp.

Andrei Baciu a adăugat că la copii s-a demonstrat că vaccinul anti-COVID are o eficacitate ridicată, de peste 90%, împotriva tulpinilor circulante de SARS-CoV-2. Copiii cu vârste între 5 şi 11 ani primesc o treime din doza administrată unui adult.

Începe vaccinarea copiilor

Copiii cu vârste între 5 şi 11 ani vor putea fi imunizaţi anti-COVID începând de miercuri în centre dedicate.

Este disponibil vaccinul Comirnaty, produs de compania farmaceutică Pfizer/ BioNTech, deja aprobat pentru administrarea la populaţia de peste 12 ani.

Harta centrelor de vaccinare pentru copii este disponibilă la adresa https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/.

Comitetul Naţional pentru Coordonarea Activităţilor privind Vaccinarea a precizat că programarea se va efectua doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped, prin intermediul conturilor părinţilor sau ale reprezentanţilor legali.

Vaccinarea se poate realiza şi fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice.

Specialiştii subliniază că:

  • sunt obligatorii acordarea consimţământului informat de către părinţi sau de către reprezentantul legal al minorului şi efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor; modelele sunt disponibile şi pe platforma naţională de vaccinare;
  • schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doză, la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze
  • se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile;
  • dacă se iniţiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceştia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 micrograme.

Comitetul Naţional pentru Coordonarea Activităţilor privind Vaccinarea arată că, în urma finalizării evaluării datelor ştiinţifice, a rezultat că raportul beneficiu/risc este pozitiv, mai ales la copiii care au comorbidităţi şi care prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infecţiei cu SARS-CoV-2.

"Reglementările menţionate se bazează pe studiile de siguranţă şi recomandările care arată că răspunsul imun rămâne maximal pentru beneficiari în cazul administrării vaccinului Comirnaty. Studiul realizat la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani a arătat că răspunsul imun la Comirnaty administrat la o doză mai mică (10 micrograme) a fost comparabil cu cel observat la doza mai mare (30 micrograme) administrată celor peste 16 ani (măsurat prin nivelul de anticorpi împotriva SARS-CoV-2)", mai arată CNCAV.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#vaccinare copii, #miocardita copii, #riscuri vaccinare copii , #vaccinarea copiilor