Cercetător Oxford: "Nu putem vaccina planeta o dată la șase luni"

Miercuri, 05 Ianuarie 2022, ora 15:24
3375 citiri
Cercetător Oxford: "Nu putem vaccina planeta o dată la șase luni"
Vaccinarea cu cea de-a patra doză este criticată de un expert Oxford FOTO Hepta

Un expert de top care a contribuit la crearea vaccinului anti-COVID-19 Oxford-AstraZeneca a declarat marți, 4 ianuarie, că nu este fezabil să se administreze tuturor persoanelor din întreaga lume injecții de rapel de mai multe ori pe an.

"Nu putem vaccina planeta o dată la patru până la șase luni. Nu este durabil sau accesibil", a declarat profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group și șeful Comitetului pentru vaccinare și imunizare din Marea Britanie, într-un interviu pentru The Daily Telegraph publicat marți și citat de cnn.com.

Pollard a subliniat "necesitatea de a-i viza pe cei vulnerabili" în viitor, mai degrabă decât să se administreze doze tuturor celor cu vârsta de peste 12 ani. Sunt necesare mai multe date pentru a stabili "dacă, când și cât de des cei care sunt vulnerabili vor avea nevoie de doze suplimentare", a spus el.

Pollard a mai spus că crede că sunt necesare dovezi suplimentare înainte de a oferi o a patra doză de vaccin COVID-19 cetățenilor din Marea Britanie, unde în prezent se administrează a treia injecție persoanelor sănătoase de peste 18 ani și peste și celor cu risc de 16 ani și peste.

Într-un alt interviu cu Sky News, Pollard a menționat, de asemenea, neuniformitatea flagrantă a lansării vaccinurilor în întreaga lume.

"Din perspectivă globală, nu este accesibil, durabil sau livrabil să dai a patra doză tuturor oamenilor de pe planetă la fiecare șase luni", a spus Pollard. "Și amintiți-vă că, astăzi, mai puțin de 10% dintre persoanele din țările cu venituri mici au primit chiar și prima doză, astfel că ideea de a administra a patra doză la nivel global nu este pur și simplu fără sens", a spus Pollard.

Israelul a început deja de luni administrarea unei a patra doze de vaccin, oferind-o tuturor lucrătorilor din domeniul medical și persoanelor de peste 60 de ani.

Dar Pollard a venit și cu o notă optimistă în interviul său: "Ce a fost mai rău a trecut deja".

#vaccinare doza 4, #booster, #vaccinare doza 3, #booster covid, #oxford, #cercetator oxford , #vaccinare covid Romania