Primele rețineri în dosarul de vaccinare fictivă de la Mangalia. Prețul unui certificat fals ajungea și la 500 de euro

Miercuri, 22 Decembrie 2021, ora 11:11
2519 citiri
Primele rețineri în dosarul de vaccinare fictivă de la Mangalia. Prețul unui certificat fals ajungea și la 500 de euro
Astfel, în cazul persoanelor dispuse să se deplaseze la Mangalia, tariful cerut de intermediar era de 500 de lei FOTO Pixabay

Direcția Națională Anticorupție a transmis miercuri, 22 decembrie, că au fost reținute două asistente și trei persoane fizice în dosarul de „vaccinare la chiuvetă” din Constanța.

Potrivit procurorilor, peste 100 de persoane majoritatea din județele Suceava și Constanța ar fi obținut certificatul digital european Covid fără să se fi vaccinat.

Cum funcționa rețeaua

Procurorii au explicat și cum s-a format grupul infracțional. Cele două asistente ar fi apelat și la intermediari.

Gruparea ar fi început să funcționeze la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie 2021.

Cele două asistente medicale din cadrul Centrului de Vaccinare amenajat în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia eliberau certificate de vaccinare anti - Covid falsificate în schimbul unor sume de bani cuprinse între 250 și 400 de euro, persoanelor interesate.

„Ulterior la acest grup ar fi aderat mai multe persoane, intermediari de încredere (rude, prieteni etc.), care s-au specializat în racolarea de persoane dornice să obțină astfel de certificate falsificate de vaccinare, la rândul lor percepând comisioane cuprinse între 100 și 250 de euro, în funcție de starea materială a clienților.

Un aspect important la stabilirea „tarifului” era acela al prezenței persoanei la centrul de vaccinare. Astfel, în cazul persoanelor dispuse să se deplaseze la Mangalia, tariful cerut de intermediar era de 500 de lei, iar în cazul celorlalte, care nu doreau să se prezinte la centrul de vaccinare, tariful era de 700 de lei și era perceput pe loc”, transmite DNA.

Asistente reținute

DNA a transmis că au fost reținute primele persoane.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 21 decembrie 2021, a inculpaților:

TIMOFEI POMPILIA, BERGE HENRIETTE – RALUCA, asistente medicale în cadrul Centrului de Vaccinare, amenajat în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

- constituire a unui grup infracțional organizat, în modalitatea inițiere și constituire,

- luare de mită, în formă continuată,

- acces ilegal într-un sistem informatic, în formă continuată,

- fals informatic, în formă continuată,

- fals intelectual, în formă continuată,

VLĂDOI ELENA DANIELA, angajată în cadrul Spitalului Municipal Mangalia, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

- constituire a unui grup infracțional organizat, în modalitatea inițiere și constituire,

- trafic de influență, în formă continuată,

- dare de mită (două fapte comise în formă continuată),

- instigare la acces ilegal într-un sistem informatic (două fapte comise în formă continuată),

- instigare la fals informatic (două fapte comise în formă continuată),

- instigare la fals intelectual (două fapte comise în formă continuată)”, arată DNA.

De asemenea, au fost reținute și trei persoane fizice, cercetate pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, dare de mită, acces ilegal într-un sistem informatic, fals informatic, fals intelectual și spălare a banilor, săvârșite în forma autoratului, complicității și a instigării.

Percheziții de amploare

Procurorii au efectuat zeci de percheziții.

„Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate la data de 21 decembrie 2021 la cele două instituții publice de pe raza municipiului Mangalia și la cele 50 de locuințe ale persoanelor fizice de pe raza județelor Suceava și Constanța au fost ridicate printre altele, sumele de 192.000 lei și 80.000 euro.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 22 decembrie 2021, dosarul penal urmează să fie înaintat Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, potrivit DNA.

Direcția Națională Anticorupție a transmis marți, 21 decembrie, că sunt efectuate peste 50 de percheziții domiciliare într-un amplu dosar de „vaccinare la chiuvetă”.

Surse judiciare au precizat că unele percheziţii au loc la Spitalul Mangalia şi la centrul de vaccinare de la Sanatoriul Balnear Mangalia.

”Dosarul a fost iniţial la Suceava, întrucât existau suspiciuni că persoane din zonă beneficiază de certificat de vaccinare fără vaccinare efectivă obţinute la Mangalia”, au transmis sursele citate.

Potrivit acestora, suspectate sunt în general asistente medicale.

Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministerul Energiei anunţă, joi, 25 aprilie, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei,...
Cum acționa grupul condus de instructorul de yoga, acuzat că a exploatat sexual opt persoane și a obţinut ilegal 1,4 milioane de euro din această activitate
Cum acționa grupul condus de instructorul de yoga, acuzat că a exploatat sexual opt persoane și a obţinut ilegal 1,4 milioane de euro din această activitate
Un instructor de yoga este acuzat că a recrutat opt victime, pe care le-a exploatat sexual, obţinând astfel 1,4 milioane de euro. În acest caz, joi, au avut loc 13 percheziţii în Bucureşti,...
#vaccinare la chiuveta, #DNA, #perchezitii , #stiri juridice