Prima țară europeană care introduce vaccinarea anti-Covid obligatorie pentru toate persoanele de peste 18 ani. Amenzi de până la 3.600 de euro

Duminica, 16 Ianuarie 2022, ora 17:08
12284 citiri
Prima țară europeană care introduce vaccinarea anti-Covid obligatorie pentru toate persoanele de peste 18 ani. Amenzi de până la 3.600 de euro

Cancelarul austriac Karl Nehammer a anunțat duminică, 16 ianuarie, că vaccinarea împotriva noului coronavirus va deveni obligatorie pentru toate persoanele de peste 18 ani, din februarie.

”Aşa cum era prevăzut, vom face vaccinarea obligatorie de la începutul lui februarie” pentru cei de peste 18 ani, a declarat la Viena, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful conservator al guvernului, care conduce ţara împreună cu ecologiştii.

Toată săptămâna au avut loc dezbateri furtunoase în Parlament în jurul acestui proiect, în contextul în care 78,5% din populaţia eligibilă este vaccinată în acest moment cu schema completă.

”Este un proiect sensibil, dar conform Constituţiei”, care necesită ”o fază de adaptare” care să le permită celor recalcitranţi să se vaccineze ”până la jumătatea lui martie”, a detaliat el.

Nu mai puţin de 27.000 de persoane au demonstrat sâmbătă în capitala austriacă împotriva acestei măsuri controversate, acuzată că încalcă libertăţile individuale.

”După aceea vor fi efectuate controale” şi a nu fi vaccinat va reprezenta un delict pasibil de sancţiuni financiare între 600 şi 3.600 de euro, în caz de recidivă.

Luată un timp în calcul, vaccinarea minorilor în vârstă de peste 14 ani a fost în cele din urmă abandonată şi numai adulţii vor fi vizaţi de măsură, a precizat liderul conservator în prezentarea proiectului de lege care urmează să fie adoptat joi de parlament.

Certificatul vaccinal se impune într-un număr crescând de ţări pentru anumite profesiuni, categorii de populaţie sau anumite activităţi. Însă vaccinarea anti-COVID obligatorie pentru toţi rămâne o excepţie. Ea a intrat în vigoare până acum în Ecuador, Tadjikistan, Turkmenistan, Indonezia şi Micronezia.

În Germania, un proiect similar, apărat de noul cancelar social-democrat Olaf Scholz, ar putea fi dezbătut în Bundestag la sfârşitul lui ianuarie.

Guvernul austriac justifică această măsură rară prin sufocarea spitalelor şi dorinţa sa de a atinge o rată de vaccinare de 90%, care ar permite potrivit experţilor săi atingerea unei imunităţi colective.

Măsura dispune de o largă majoritate în cameră, unde conservatorii şi Verzii, dar şi social-democraţii şi liberali susţin textul. Numai extrema dreaptă este împotrivă, în numele protejării libertăţilor individuale.

Excepţii sunt prevăzute pentru femeile însărcinate şi toate persoanele care nu pot fi vaccinate din motive medicale.

Sesizarea acestor excepţii în registrul naţional al vaccinărilor nu va fi posibilă decât începând in aprilie, a avertizat organismul însărcinat cu colectarea datelor.

Duminică, potrivit cifrelor guvernului, 5,8 milioane de locuitori din această ţară a Europei centrale care numără 7,4 milioane de persoane eligibile pentru vaccinare dispuneau de un certificat vaccinal la zi.

Citeste si:
Partenerii italieni ai companiei Nokia se mută în România. De de protestează muncitorii din Triest
Partenerii italieni ai companiei Nokia se mută în România. De de protestează muncitorii din Triest
O companie din Triest a anunţat că va rezilia contractele a 280 de muncitori italieni şi se va muta în România, unde forța de muncă este mai ieftină. Decizia conducerii Flex – unul dintre...
Încă o țară europeană ridică interdicția de a dona sânge pentru persoanele LGBT+: ”Punem capăt unei discriminări dintr-o altă epocă”
Încă o țară europeană ridică interdicția de a dona sânge pentru persoanele LGBT+: ”Punem capăt unei discriminări dintr-o altă epocă”
Ministerul Sănătății din Austria a anunțat vineri, 20 mai, ridicarea interdicției care exista de facto pentru homosexuali, bisexuali şi persoanele transgender de a dona sânge, informează...