Zeci de persoane din Argeș, condamnate pentru vaccinări fictive anti-Covid. Ce pedepse au primit

Luni, 15 Aprilie 2024, ora 15:36
3811 citiri
Zeci de persoane din Argeș, condamnate pentru vaccinări fictive anti-Covid. Ce pedepse au primit
Autoritățile au anunat adeverințele de vaccinare ale persoanelor condamnate FOTO Pixabay

Douăzeci de persoane au fost condamnate de Curtea de Apel Piteşti într-un dosar privind vaccinări fictive anti-COVID, între acestea fiind şi un registrator de la un centru de vaccinare, care a primit o pedeapsă de doi ani şi patru luni de închisoare cu executare. Sentinţa este definitivă.

Direcţia Generală Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Argeş a anunţat luni, 15 aprilie, că judecătorii Curţii de Apel Piteşti au respins apelurile ca nefondate, au menţinut sentinţa pronunţată de Tribunalul Argeş – Secţia Penală şi au dispus condamnarea definitivă a 20 de inculpaţi pentru fapte de corupţie şi alte infracţiuni în legătură cu vaccinări anti-COVID fictive.

Astfel, un registrator la un centru de vaccinare din judeţul Argeş a fost condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată şi fals informatic în formă continuată.

Un inculpat, intermediar în cauză, a fost condamnat la 10 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate în formă continuată la fals informatic, stabilind un termen de supraveghere de 2 ani şi prestarea unui număr de 100 de zile lucrătoare de muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria comunei Morăreşti sau Primăria comunei Cotmeana.

Un alt inculpat, intermediar în cauză, a primit o pedeapsă de 10 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate în formă continuată la fals informatic, stabilind un termen de supraveghere de 2 ani şi prestarea unui număr de 100 de zile lucrătoare de muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Oraşului Mioveni sau Primăria Municipiului Piteşti, în timp ce un alt intermediar a fost condamnat la 10 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate în formă continuată la fals informatic, stabilind un termen de supraveghere de 2 ani şi prestarea unui număr de 100 de zile lucrătoare de muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria comunei Suseni sau Primăria Oraşului Costeşti.

Alţi 15 inculpaţi, beneficiari în cauză, au fost condamnaţi la 8 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate în formă continuată la fals informatic, stabilind un termen de supraveghere de 2 ani şi prestarea unui număr de 60 zile lucrătoare de muncă neremunerată în folosul comunităţii la diferite primării din judeţul Argeş.

De asemenea, un inculpat a fost condamnat la 8 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pentru complicitate în formă continuată la fals informatic, stabilind un termen de supraveghere de 2 ani.

Acest dosar penal a fost deschis în 19 ianuarie 2022, ca urmare a sesizării Serviciului Judeţean Anticorupţie Argeş.

”În fapt, primul inculpat, în calitate de registrator în cadrul unui centru de vaccinare din judeţul Argeş, având ca atribuţii înregistrarea în baza de date RENV (Registrul Electronic Naţional de Vaccinare) a persoanelor care se vaccinează anti-Covid, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada mai 2021 - februarie 2022, a pretins şi primit diferite sume de bani, dar şi foloase materiale (voucherele aferente vaccinării), pentru a îndeplini un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, respectiv să ateste informatic, în mod fals, vaccinarea împotriva COVID-19 în Registrul persoanelor vaccinate (RENV) a mai multor persoane. Acestea nu s-au vaccinat, nefiindu-le administrat serul de imunizare, ele figurând ulterior în RENV ca fiind vaccinate şi astfel au fost trimise în judecată de către procurorul de caz pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fals informatic”, a arătat Serviciul Judeţean Anticorupţie Argeş.

Alţi trei inculpaţi, intermediari în cauză, la sfârşitul anului 2021 - începutul anului 2022, pe lângă propriile vaccinări fictive anti-COVID-19 au contribuit, prin acte de ajutor specifice complicităţii, la vaccinarea falsă anti-COVID-19 a altor persoane, prin intermediul lor datele de identitate ale acestora ajungând în posesia primului inculpat pentru a fi utilizate la atestarea informatic a vaccinării (fără a fi vaccinaţi efectiv), în scopul producerii de consecinţe juridice (libera circulaţie, accesul în centre comerciale, accesul în unităţi de învăţământ, accesul în unităţi medicale ş.a.), condiţie necesară pentru eliberarea documentelor de vaccinare contra bolii COVID-19.

De asemenea, instanţa a dispus desfiinţarea totală a adeverinţelor de vaccinare anti-COVID-19 emise pentru cei 27 de inculpaţi din dosar.

În cauză, lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Argeş au fost delegaţi să efectueze mai multe activităţi de urmărire penală de către procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş şi au beneficiat de suportul lucrătorilor DOS - BOS Piteşti.

Rechizitoriul a fost întocmit, în decembrie 2022, de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş.

Quarterly Report - Editia 4

Bărbat găsit mort într-un bazin de înot din Timișoara. Poliția a deschis dosar penal
Bărbat găsit mort într-un bazin de înot din Timișoara. Poliția a deschis dosar penal
IPJ Timiș a anunțat că un bărbat de 31 de ani a fost găsit decedat marți, 28 mai, într-un bazin de înot din Timișoara. Un echipaj medical a intervenit pentru a-l resuscita, însă...
Ascensiunea și declinului lui Florian Coldea. „Statul Paralel”, dosarele la comandă și „binomul” SRI - DNA
Ascensiunea și declinului lui Florian Coldea. „Statul Paralel”, dosarele la comandă și „binomul” SRI - DNA
După o perioadă în care părea că a dispărut din spațiul public, fostul prim-adjunct al SRI, generalul Florian Coldea a apărut iar în atenția publicului, vizat într-un dosar de corupție....
#vaccinari fictive, #vaccinare anticovid, #dosar penal, #fals intelectual, #ADEVERINTE FALSE, #condamnari , #justitie