De ce n-am avut si noi un Vaclav Havel al nostru? (Opinii)

Sambata, 24 Decembrie 2011, ora 08:42
3342 citiri
De ce n-am avut si noi un Vaclav Havel al nostru? (Opinii)
Foto: Arhiva

Pentru multi, asemenea intrebare pare un truism. Vaclav Havel a evoluat pe altfel de scena decat a noastra. Pe scena noastra, incap numai personaje ca Vanghelie, Camataru, Gheara, iar undeva mai sus, Ion Iliescu, Ponta, Crin Antonescu, si nici presedintele sau premierul nu sunt exclusi.

Avem ce meritam

Totusi, ma voi contrazice pe mine insumi. Am avut si noi, pe scena, un Havel al nostru. Am avut chiar mai multi. Nici cehii nu pot pretinde ca s-au limitat la unul singur. Chiar in acest moment imi vin in minte trei nume: Tomas Masaryk, Edvard Benes si, neaparat, Alexander Dubcek.

Din ai nostri, pot sa citeaz un sir lung. Ce ziceti de diplomatul Titulescu, unificatorul Cuza, Ion I.C. Bratianu, ziditorul de tara Carol I, intregitorul Ferdinand, intelectualul Nicolae Balcescu, istoricul Iorga, filosoful Mircea Eliade?

Pe toti acestia i-am avut, pentru ca i-am meritat. Se pare ca acum nu meritam sa avem un Havel al nostru. Acum, chiar daca l-am fi avut, noi tot pe Iliescu al nostru l-am fi votat in '90, cu scorul de 80%, sub pretext ca nu ne vindem tara.

Ceea ce s-a intamplat, n-am vandut-o, dar am dat-o gratis cui a vrut s-o jecmaneasca. Praful s-a ales. Acum, incercam sa valorificam cioburile si comisioanele.

Dizidenta la smotru si dizidenta de catifea

Marile personalitati au aparut si apar, atunci cand a fost si este loc pentru eie. Cand nu este loc, marile personalitati nu se infig in fata. Locul liber il ocupa rapid ilustri mediocri. In '90, ilustrul domn Iliescu a prins momentul si s-a pus in frunte, revendicandu-se dizident, exact ca Havel.

Haida, de! Imi vine greu sa fac comparatie intre dizidenta la smotru a lui Havel si dizidenta de catifea a domnului ion Iliescu.

In 1948, familia Havel a fost deposedata de bunuri si trimisa "la reeducarea prin munca", in propria fabrica. Mai tarziu, tanarului Vaclav i s-a oprit accesul la faculate, fiind etichetat ca burghez.

A urmat cursurile fara frecventa, a lucrat ca ucenic intr-un laborator, a continuat sa studieze pe cont propriu si a ajuns un intelectual notoriu, citind noaptea, in ascuns, scrierile lui Kafka.

Domnul Iliescu a urmat cursurile in strainatate, pe banii statului, iar la intoarcere, a pornit rapid pe scara erarhica pana sus de tot, unde s-a declarat dizident de inalt nivel.

Limbajul de maidan nu inalta pe nimeni

Domnul Iliescu a invatat in URSS sa priveasca lumea de sus, foarte de sus. Havel a invatat sa-si vada concetatenii de la egal la egal. Un ziar francez facea zilele acestea observatia ca Vaclav Havel a fost una dintre cele mai comunicative personalitati politice ale lumii contemporane.

Succesul sau in public era extraordinara capacitate de a-si respecta interlocutorul. Domnul Iliescu isi respecta numai colegii de partid, care trebuie feriti pana si de justitie.

In fata omului de rand - bun sau rau - apare un alt Iliescu, cel care ori i se adreseaza cu faimosul "mai, animalule" ori il gratuleaza cu epitete deloc demne de un fost presedinte, ca recentul "o lichea si un impostor", atribuit unui oarecare Maries.

E drept ca si revolutionarul Maries a incercat o rafuiala cu revolutionarul Iliescu, etichetandu-l "un criminal notoriu", dar dialogul dintre cei doi suna la ureche mai mult ca o conversatie tandra intre doamna Oana Zavoranu si mama ei, decat ca un dialog barbatesc, intre un presedinte de onoare si un oarecare cetatean al tarii.

Un om agreabil, cu un temperament temperat

Nici despre o personalitate de mare marca, asa cum a fost Havel, domnul Iliescu n-are o parere prea grozava, de vreme ce il eticheteaza "un om agreabil, cu un temperament mai temperat". E ca si cum ar zice ca Stefan cel Mare a fost un tip simpatic, iar Mihai Viteazul avea temperamentul zburdalnic de temperat.

Se spune despre calitatea vorbirii ca ea reflecta adesea calitatea omuiui. Probabil ca este asa. Doua decenii de emisiuni televizate au demonstrat de ce nu meritam sa avem un Havel al nostru.

Nu meritam, pentru ca am meritat sa avem un Iliescu al nostru, iar acum meritam tot ce a ramas in urma lui. Ca sa fie clar: si la Putere, si in Opozitie.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Vaclav Havel Ion Iliescu, #Romania presedinti postcomunism, #Ceausescu comunism dictatura Romania , #Cehia