De ce nu merita Romania sa aiba un Havel (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 17:02
2453 citiri
De ce nu merita Romania sa aiba un Havel (Opinii)

Pentru ca aici s-a facut "rezistenta prin cultura", fara a se face nici rezistenta si nici cultura.

Pentru ca Romania a avut disidenti precum Ion Iliescu si Miron Cozma. Pe ultimul l-am auzit deunazi spunand ca a fost unul dintre cei mai mari disidenti ai Romaniei, pentru ca l-ar fi sechestrat pe Ceausescu in Valea Jiului.

Si pentru ca marele Constantin Noica propovaduia catre discipolii sai rezistenta spirituala, prin cultura, care sa nasca opere si nu revolutii.

Din pacate, aceste doua-trei exemple spun aproape totul despre noi. Romania ar fi putut sa aiba un Vaclav Havel si tot nu ar fi contat, pentru ca aici intelepciunea se masoara in rezistenta capului plecat, pe care, desigur, sabia nu-l taie. Aceasta vorba tampita din popor exprima, din nefericire, perfect spiritul neamului nostru.

De asta ne-a calcat in istorie, la nimereala, cine a vrut si cine n-a vrut. De asta nu am avut niciodata initiativa, ci doar am vibrat si beneficiat de pe urma actiunii altora.

Mereu in defensiva, niciodata ofensivi, noi am privit intotdeauna ca spre Dumnezeu spre cei care ne-au asuprit. Chiar si daca i-am urat, intr-un final, nu ne-am exprimat niciodata furia. Asta si pentru ca mai niciodata nu am avut ce.

Un popor care vegeteaza nu se poate revolta, pentru ca nu are de unde sa isi extraga energia. Neputand sa ne uram dusmanii, nici nu am stiut pentru ce sa luptam cu adevarat. Neavand idealuri si mari vise, ne-am multumit sa nu crapam de foame.

Am sfarsit, dupa doar 20 de ani, iubindu-l si regretandu-l pe Ceausescu, umanizandu-l la nivel national. Ce poate reprezenta asta, daca nu cea mai buna dovada a lipsei constiintei nationale la nivel istoric?

Ce sa fi facut o astfel de natiune cu un Vaclav Havel sau cu un Lech Walesa? I-am fi privit eventual ca pe niste bizarerii ale naturii, ca pe niste esecuri genetice ale naturii si i-am fi considerat niste ratati. Niste "fraieri" care habar n-au avut sa se implineasca in vechea sau noua ordine politica si sociala.

Ca nu am avut disidenta organizata, care sa isi faca auzita vocea in strada sau in orice alt fel cat de cat vizibil, e cea mai mica parte a problemei. Cred ca nu am avut si pentru ca ea ar fi sunat a gol, neavand nicio rezonanta. Dovada cea mai buna e ca am avut si noi electricianul nostru care, din pacate, a ales o forma de protest si mai brutala - disidenta maxima. Cati stiu ce inseamna asta?

Cati dintre romanii de astazi stiu ceva despre Liviu Cornel Babes, brasoveanul care in martie 1989 s-a autoincendiat pe partia de la Poiana Brasov, lasand in urma sa o pancarta pe care scria "Stop morder! Brasov = Auschwitz".

Si cati dintre cei care au auzit totusi de Babes (doar pentru ca presa l-a descoperit de cativa ani) stiu ca pana in 2007 acest erou martir nu avea nici macar o statuie care sa-i evoce memoria?

Si ca sa avem masura si mai exacta a ceea ce suntem si meritam sa primim din partea istoriei, cati dintre cei care au auzit de Cornel Liviu Babes credeti ca il considera un erou si cati un nebun care a murit ca prostu' de pomana? Mi-e si teama sa aflu. Si mai bine sa nu stim niciodata. Am avea o poza mult prea dizgratioasa a lasitatii care sufoca acest popor voios umil si cu placere umilit.

In schimb avem niste intelectuali care au tacut si "au rezistat prin cultura" sub Ceausescu, inghitind cate mizerii a fost necesar pentru a crea, iar astazi prospera sub fiecare regim. Ba unii chiar isi mai si elogiaza conducatorii. Pentru ca libertatea lor e Puterea, spiritul lor e prosperitatea, iar credinta suprema e succesul personal. Atat despre valorile Romaniei si spiritul romanilor.

Sa ne oprim aici. Sa nu vorbim mai bine despre constiinta morala si valorile spirituale ale celor care ne conduc. Pentru ca riscam sa-l descoperim, peste ani, pe cavaleru' Vanghele decorat nu doar cu Ordinal National pentru Merit, ci si cu Steaua Romaniei pentru Inalte Acte de Disidenta si Curaj pe vremea ...nici nu mai conteaza care.

Citeste si:
Adrian Năstase, Marian Vaghelie, Gabriel Oprea și Gigi Becali, despre dezvăluirile făcute la adresa lor de Nuțu Cămătaru: „E multă imaginație”
Adrian Năstase, Marian Vaghelie, Gabriel Oprea și Gigi Becali, despre dezvăluirile făcute la adresa lor de Nuțu Cămătaru: „E multă imaginație”
Interlopul Nuțu Cămătaru vorbește în cartea „Dresor de lei și de fraieri” despre legături pe care le-ar fi avut în trecut cu personaje politice ca: Adrian Năstase, Liviu Dragnea,...
Festival de miștouri la postarea lui Iohannis despre corupție. „Să îi dați print la comentarii să vadă care-i atmosfera de Crăciun”
Festival de miștouri la postarea lui Iohannis despre corupție. „Să îi dați print la comentarii să vadă care-i atmosfera de Crăciun”
Președintele Klaus Iohannis a transmis joi, 9 decembrie, un mesaj, pe pagina sa de Facebook, cu prilejul Zilei Internaţionale Anticorupţie. În doar câteva ore postarea a primit mii se...