Inmormantarea lui Vaclav Havel starneste controverse

Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 21:57
6840 citiri
Inmormantarea lui Vaclav Havel starneste controverse

In contextul in care cehii si numerosi lideri mondiali si-au luat vineri un ultim si emotionant ramas-bun de la fostul presedinte ceh Vaclav Havel, ceremonia funerara publica de la Praga a fost marcata de absentele catorva prieteni apropiati ai acestuia.

Dintre acestia, fostul disident si prieten al lui Havel Petr Uhl a refuzat sa vina la ceremonie, motivand ca Havel nu era un bun crestin si ca niciun alt presedinte al Cehoslovaciei nu a mai beneficiat de o astfel de ceremonie publica. La randul sau, fostul consilier politic Jiri Pehe a declarat pentru CNN ca nu este sigur nici ca Havel a fost botezat.

Mai mult, inainte de ceremonie, Pehe l-a catalogat pe defunctul presedinte ca fiind "un politician care nu a fost un politician, catapultat in politica de istorie".

Sotia lui Havel, Dagmar, membri ai familiei si lideri din zeci de tari s-au adunat vineri la impunatoarea catedrala Sfantul Vitus, ce troneaza asupra capitalei Praga. Secretarul de stat american Hillary Clinton, presedintele francez Nicolas Sarkozy si premierul britanic David Cameron s-au numarat printre cele circa 1.000 de persoane indurerate care si-au plecat capul in fata cosciugului acoperit cu drapelul ceh. Ceremonia sa funerara publica este prima de acest fel organizata in Republica Ceha de la independenta.

Vaclav Havel a fost inmormantat - mii de cehi l-au aplaudat pe cel care le-a redat speranta

La finalul evenimentului, sicriul lui Havel a fost transportat la crematoriul Strasnice unde urma sa aiba loc o ceremonie funerara privata doar cu membrii familiei. Urna cu cenusa lui Havel va fi ingropata in cripta familiei sale de la cimitirul Vinohrady, alaturi de prima sa sotie, Olga, care a murit in 1996.

Havel, al carui ultim mandat s-a incheiat in 2003, a murit duminica dimineata in somn la casa sa de vacanta din nordul tarii. Fostul fumator inrait in varsta de 75 de ani s-a confruntat de-a lungul timpului cu o serie de probleme respiratorii cronice ce dateaza din perioada pe care acesta a petrecut-o in inchisoare.

Citeste si:
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Dacian Cioloș a câștigat joi, 23 septembrie, prima rundă a alegerilor pentru șefia USR PLUS, reușind să-l întreacă cu două procente pe principalul său contracandidat, Dan Barna, cel care...
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Rareş Bogdan dezvăluie strategia PNL după Congresul din 25 septembrie 2021. El a spus că nu nu vor lua voturi de la AUR. Rareș Bogdan a explicat joi seara, într-o emisiune tv, că...
Sursa: AGERPRES