Baconschi: Cehii l-au pierdut pe Havel, dar au ramas cu mostenirea libertatii

Luni, 19 Decembrie 2011, ora 18:37
1212 citiri
Baconschi: Cehii l-au pierdut pe Havel, dar au ramas cu mostenirea libertatii
Foto: Arhiva

Ministrul de Externe Teodor Baconschi sustine ca cehii l-au pierdut pe Vaclav Havel, insa au ramas "cu mostenirea libertatii si certitudinea prosperitatii".

"S-a stins Vaclav Havel. Dumnezeu sa-l odihneasca. Cehii l-au pierdut pe Havel, dar au ramas cu mostenirea libertatii si certitudinea prosperitatii, pe care noi inca le cautam. Au pus bun inceput, si au cules roadele acestei intemeieri; noi am zidit pe o butaforie neocomunista, si inca ne chinuim sa recladim temeliile statului", scrie Baconschi pe blogul personal.

Ministrul de Externe face o comparatie intre Romania si Cehia si crede ca "dominatia indelungata a PCR si a Securitatii inca ne otravesc viata", pe cand cehii "au cultivat un conservatorism sanatos".

"Nu ma pot impiedica sa compar lideri si tranzitii. Cehoslovacii, aflati sub ocupatie militara sovietica din 1968, abandoneaza in 1989 comunismul fara varsare de sange si isi aleg ca lider un dramaturg disident. In Romania, unde nu era picior de soldat sovietic, trecem prin tragedia Revolutiei, urmata de drama mineriadelor si de melodrama prelungita a "democratiei originale", condusi spre dezastru de un vechi activist de partid. "Neatarnarea" lui Ceausescu a insemnat, in mod paradoxal, dominatia mai apriga si mai indelungata a PCR si a Securitatii, care inca ne otravesc viata.

De la Vaclav Havel la Vaclav Klaus, cehii au cultivat un conservatorism sanatos, permitandu-si un scepticism si o independenta de spirit fata de marile puteri pe care le putem studia cu folos. Noi ne-am complacut pana de curand intr-un stangism etatist cand servil cand tantos, nationalist (nu ne vindem tara, o furam pe bucati)", mai noteaza ministrul de Externe.

Teodor Baconschi crede ca intr-un final si romanii, asemeni cehilor, vor intoarce "definitiv foaia tranzactiei".

"Ajunsi din nou intr-un moment de convergenta istorica, afectati de aceeasi criza globala si a constructiei europene, avem o noua sansa de-a ne alege calea. Premisele sunt acum mai bune ca in 1989 si am speranta ca la proximele alegeri vom dovedi ca ne-am saturat cu adevarat de pacatele fondatoare ale stangii post-comuniste: etatism, paternalism, asistentialism, nomenclaturism, populism, toate invelite in dezinformare securista si propaganda vulgara. Chiar daca mai tarziu decat cehii, vom intoarce si noi definitiv foaia tranzitiei", mai scrie Teodor Baconschi.

Vaclav Havel a murit

Fostul presedinte al Cehoslovaciei, apoi al Cehiei, Vaclav Havel, a murit duminica dimineata, la varsta de 75 de ani, din cauza unei probleme pulmonare.

Havel, de profesie scriitor si dramaturg, e considerat atat unul din cei mai importanti disidenti anticomunisti, un intelectual de mare calibru, dar si unul din cei mai buni lideri de dupa caderea comunismului.

I.U.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Vaclav Havel mort, #Teodor Baconschi Vaclav Havel , #murit