Romania lui I. Iliescu si Cehia lui V. Havel (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 12:43
8430 citiri
Romania lui I. Iliescu si Cehia lui V. Havel (Opinii)

Vaclav Havel si Lech Walesa sunt doi oameni cat se poate de diferiti. Unul a fost un intelectual fin, un dramaturg rasat care a combatut si infrant comunismul prin teoretizare, prin disecare filosofica si prin rezistenta nonviolenta.

Celalalt este un fost muncitor, un electrician, care a luptat cu comunismul si l-a infrant din fruntea celui mai cunoscut si mai puternic sindicat din istoria Europei.

Ceea ce au comun este crezul pentru care au luptat, in numele caruia au indurat privatiuni si chiar forme de tortura, iar la un moment dat erau gata sa-si dea si viata. Acest crez exprimat public, fara frica, fara indoieli si artificii, strigat in fata unei puteri opresive, i-a facut simboluri unanim recunoscute ale anticomunismului in tarile lor si in Europa.

Iar in 1990, functia suprema in Cehoslovacia si cea din Polonia au fost preluate de aceste simboluri anticomuniste.

Romania nu a avut aceasta sansa. In 1989 si apoi in urma alegerilor din 1990, puterea a fost confiscata de un comunist, cu fata umana numai prin comparatie cu Nicolae Ceausescu, sub a carui aripa s-au instalat la butoane securistii si esalonul doi al nomenclaturii comuniste, asa-zisii internationalisti, care, satui de restrangerile impuse de regimul ceausist, voiau sa ajunga la putere ca sa se bucure de averile lor, tinute la secret, si sa le sporeasca.

Cehoslovacia si Polonia s-au despartit cu adevarat de comunism in 1989, in vreme ce noi am intrat intr-o alta faza a lui, mai perversa, dar la fel de nociva.

Ion Iliescu si puterea neocomunista si neosecurista instalata de el au fost ca niste bolovani legati de picioarele Romaniei tocmai cand tara aceasta blestemata ar fi avut o sansa reala si unica sa se ridice spectaculos, purtata de un urias val de simpatie internationala.

E drept ca el n-a durat foarte mult. L-au ingropat minerii si au plantat peste el panselutele in Piata Universitatii, sub indrumarea si cu multumirile lui Ion Iliescu.

Si blestemul nu s-a rupt odata cu plecarea de la putere a "batranului edec". Sistemul instalat de el a ramas. Subzista si astazi. Poate cu o tusa depresiva, eu il consider invincibil.

Nu am niciun semn ca n-ar fi precum o specie reptiliana care-si reface urgent partile amputate. Si poate ca nimic nu a sistematizat mai bine tragedia Romaniei decat intrebarea care l-a facut presedinte pe Traian Basescu in 2004: "Adriane, ce-o fi gresit poporul acesta sa aiba de ales intre doi fosti comunisti?".

Dar daca Romania ar fi avut parte de un Havel sau un Walesa, l-ar fi ales?

Cu tot regretul, cred ca trebuie sa admitem ca fiecare popor are soarta pe care o merita. Corneliu Coposu, spre exemplu, nu a avut poate magnitudinea unui Havel, Ion Ratiu nu a avut aura unui Walesa, dar chiar si asa ar fi fost cu mult mai benefici pentru aceasta tara decat Ion Iliescu si haita lui comunisto-securista.

Ion Ratiu a pierdut alegerile din duminica orbului cu un scor jalnic, iar Corneliu Coposu mai avea putin pana la linsare prin 1990 pentru ca n-a mancat salam cu soia. Bietul senior nici macar salam cu soia nu mancase in temnitele comuniste care i-au strivit tineretea, dar cine sa inteleaga asta?

E drept, romanii au fost temeinic spalati pe creier, au fost indobitociti de comunism si apoi manipulati fara mare efort de "emanatii Revolutiei". Dar nici silinta de a gandi nu si-au dat-o si s-au lasat condusi precum haitele de caini dupa mana care tinea bucata de salam fara soia.

Cehii si polonezii au avut sansa istorica a unui Vaclav Havel sau Lech Wlesa, dar ei si-au castigat aceasta sansa prin revolte care au ramas in istorie ca puncte de referinta ale anticomunismului. Daca am fi avut si noi in 1968 o primavara de la Bucuresti, poate ca in 1989 am fi meritat un Havel in loc de un Iliescu.

Vaclav Havel a murit, probabil, impacat pentru ca a lasat in urma o Cehie moderna si cu adevarat europeana. Ion Iliescu traieste intr-o Romanie care balteste in soarta pe care el i-a croit-o in 1990.

Citeste si:
Traian Băsescu, către consilierii prezidențiali care l-au însoțit în Egipt: "Mă, dacă aveți chef de văzut piramide, luați-vă vacanță!"
Traian Băsescu, către consilierii prezidențiali care l-au însoțit în Egipt: "Mă, dacă aveți chef de văzut piramide, luați-vă vacanță!"
Adriana Săftoiu, fost consilier al lui Traian Băsescu, rememorează un episod din timpul vizitei făcute de fostul președinte în Egipt în cursul anului 2007. Istorisirea este spusă de...
Klaus Iohannis, în alb imaculat alături de soție la piramidele din Egipt. Turiștii, ținuți la distanță pentru liniștea cuplului prezidențial
Klaus Iohannis, în alb imaculat alături de soție la piramidele din Egipt. Turiștii, ținuți la distanță pentru liniștea cuplului prezidențial
Preşedintele României Klaus Iohannis a făcut miercuri miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. După întâlnirea oficială, șeful...
Sursa: Ziare.com