Vaclav Havel a murit

Duminica, 18 Decembrie 2011, ora 13:20
7348 citiri
Vaclav Havel a murit

Fostul presedinte al Cehoslovaciei, apoi al Cehiei, Vaclav Havel, a murit duminica dimineata, la varsta de 75 de ani, din cauza unei probleme pulmonare.

Havel, de profesie scriitor si dramaturg, e considerat atat unul din cei mai importanti disidenti anticomunisti, un intelectual de mare calibru, dar si unul din cei mai buni lideri de dupa caderea comunismului.

Cine a fost Vaclav Havel

Boala de plamani care l-a ucis, cel mai probabil cancer pulmonar, a fost contractata, dupa unele surse, chiar pe vremea cand era in inchisoare, pe vremea comunismului, pentru actiunile sale contrare regimului.

Sanatatea sa a fost subrezita si de faptul ca era un fumator inrait. In ultimii ani, sanatatea sa a avut foarte mult de suferit si a fost internat adesea in spital.

Din primele informatii, Vaclav Havel a murit in timpul somnului, in casa de vacanta din nordul Cehiei.

El s-a remarcat prin faptul ca a luptat pentru rasturnarea comunismului doar prin mijloace pasnice. Havel a devenit celebru pentru lansarea Chartei 77, un document, apoi o miscare civica neoficiala care a durat din 1976 pana in 1992, ce critica autoritatile comuniste pentru incalcarea drepturilor omului.

Havel a devenit celebru in propria tara, dar si in intreaga lume, si pentru lucrarile sale politice anticomuniste, care sunt considerate unele dintre cele mai bune teoretizari ale totalitarismului.

Vaclav Havel a fost inchis pentru mai multe perioade in timpul comunismului si persecutat. Obligat sa renunte la teatru, Havel a avut mai multe slujbe marunte, lucrand la un moment dat intr-o berarie, insa nu a renuntat la convingerile sale.

In 1989, el a fost unul dintre liderii "Revolutiei de catifea", prin care puterea comunista din Cehoslovacia a renuntat de bunavoie, fara varsare de sange, la putere.

Devenit primul presedinte cehoslovac de dupa caderea comunismului, Vaclav Havel a trecut rapid la democratizarea si decomunizarea tarii si a pus Cehoslovacia rapid pe drumul spre capitalism. Mandatul sau a fost caracterizat ca fiind unul al schimbarii profunde, pasnice, dar si convingatoare.

In 1992, Slovacia a decis sa se separe de Cehoslovacia. Desi Havel nu a fost de acord cu ideea, nu s-a opus si i-a lasat pe slovaci sa se separe pasnic. El a devenit presedinte al Cehiei in anul 1993.

El a condus tara pana in anul 2003 si, sub conducerea sa, Cehia a devenit cea mai performanta si avansata dintre tarile postcomuniste.

Reactii la moartea lui Vaclav Havel

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a transmis faptul ca, odata cu moartea lui Havel "se stinge o mare constiinta a timpului nostru".

Odata cu Vaclav Havel s-a stins o mare constiinta a timpului nostru", se arata in mesajul de condoleante transmis de presedintele Romaniei, Traian Basescu, la incetarea din viata a fostului presedinte al Republicii Cehe, Vaclav Havel.

"Atat in confruntarea cu totalitarismul, cat si in perioada construirii democratiei, vocea sa a fost intotdeauna vocea libertatii, o consecventa pledoarie in favoarea unicitatii persoanei umane si a vocatiei sale morale. Vaclav Havel a fost privit cu admiratie si speranta de toti cei care, in Europa Centrala si de Est, isi doreau caderea regimului comunist. Capacitatea sa politica de a exprima caracterul inalienabil al drepturilor omului si aspiratia cetatenilor spre o societate democratica, realizand o tranzitie fara violenta, l-a facut sa devina un simbol al ratiunii care poate infrange teroarea si al curajului care stie sa depaseasca teama", precizeaza Traian Basescu.

Traian Basescu: Cu Vaclav Havel s-a stins o mare constiinta a timpului nostru

USL transmite "profundul regret si sincere condoleante poporului ceh, odata cu trecerea in eternitate a fostului presedinte Vaclav Havel", se arata intr-un comunicat al Uniunii, unde se mai mentioneaza ca Havel este un simbol pentru romani.

"Prin moartea lui Vaclav Havel, Europa si intreaga lume pierde una dintre cele mai remarcabile personalitati ale secolului XX, simbol al luptei pentru libertate si pentru democratie. Vaclav Havel va ramane pentru totdeauna in istorie in galeria celor care au aparat democratia, alegerile libere, libertatea politica si respectul pentru oameni si pentru umanitate. O personalitate care a cunoscut opresiunea unui regim criminal inca din primii ani ai vietii, Vaclav Havel a inteles intotdeauna ca solidaritatea adevarata este cea intre oamenii simpli, iar respectul pentru fiinta umana nu poate fi inlocuit cu nimic", se arata in comunicatul semnat de liderii USL Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin.

Fostul presedinte Ion Iliescu spune ca Vaclav Havel a fost una dintre personalitatile proeminente.

Vaclav Havel a murit: Reactiile politicienilor romani

"Stiam ca Vaclav Havel avea dificultati cu sanatatea, am citit anul acesta un volum de memorii. Dispare un om care a marcat istoria acestor ani si care ramane in constiinta publica ca mare personalitate a vremurilor noastre", a declarat Ion Iliescu pentru Mediafax.

Iliescu a mai spus ca s-a intalnit de mai multe ori cu Vaclav Havel si ca "Am receptat aceasta stire (moartea lui Vaclav Havel - n.r.) cu toata tristetea. La 75 de ani, Vaclav Havel si-a incheiat o viata glorioasa, o viata care l-a impus ca o mare personalitate a istoriei contemporane nu numai a Cehoslovaciei, ci respectiv a Cehiei si Slovaciei, ci a lumii contemporane".

Intr-o alta intervenite, la Realitatea TV, el a vorbit si despre calitatile umane ale acestuia: "In primul rand, ca om politic, ne-am intalnit in 1990, in calitate de presedinti, la Moscova, la o reuniune a Tratatului de la Varsovia.

Havel a devenit gazda reuniunii de la Praga din august 1991, unde s-a semnat desfiintarea Tratatului de la Varsovia. Tot la Praga, a avut loc reuniunea NATO in care Romania a devenit membru. L-am cunoscut in acest context si dupa 1994 ne vedeam in fiecare an la reuniunile Uniunii Europene. Era un om foarte agreabil, cu o tinuta foarte linistita, mai temperat, un foarte bun interlocutor".

Un alt fost presedinte, Emil Constantinescu, a spus ca Vaclav Havel a fost un "prieten adevarat" al democratiei din Romania si ca, prin moartea sa, Panteonul mondial al luptei pentru libertate s-a imbogatit.

Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu spune ca Havel e un om care a intrat in istorie si ca, prin moartea lui, Romania a pierdut un prieten.

"Cred ca va ramane in istorie ca un intelectual care a marcat secolul XX (...) Nu a fost un om spectaculos pentru ca nu si-a dorit sa fie. Ne despartim de un om care aprecia si simpatiza foarte mult Romania. Cred ca si Romania si-a pierdut un prieten, dar Europa a pierdut un personaj istoric", a spus Cioroianu la TVR Info.

Intrebat de ce Romania n-a avut un Havel, Cioroianu a raspuns: "Cred ca n-am avut un Vaclav Havel din cauza faptului ca la noi comunismul a intrat intr-o capcana - am intrat intr-un comunism national. In cazul lui Ceausescu, a da in Ceausescu insemna a fi de partea lui Brejnev in anii 70. In 1989 eram chiar si in urma Republicii Moldova.

Nu l-am avut din secole de istorie, din cauza faptului nu ne pretuim intelectualii. Cred ca elementul esential e acest national-comunism, care ne-a marcat mult mai mult decat am vrea sa recunoastem. Intrebarea corecta e care dintre intelectualii romani de atunci trebuia sa fie Vaclav Havel, nu de ce n-a fost Ion Iliescu".

Un alt fost ministru de Externe, Teodor Melescanu a spus ca prin moartea lui Havel, Europa de Est a pierdut cea mai importanta voce care vorbea in numele ei.

"L-am cunoscut cand am facut o vizita in Republica Ceha si presedintele Havel m-a invitat la o discutie protocolara (...) Impresia mea a fost a unui om deosebit, intelectual de marca, un om cu o coloana vertebrala deosebita. Cum s-a opus regimului comunist, a fost cea mai autorizata sa vorbeasca in numele Europei de Est pentru intrarea in UE.

Mi-a spus: "inainte eram considerate tari comuniste, acum suntem considerate foste comuniste. Pana cand aceasta perdea de cafenea nu dispare, vom avea dificultati".

Am pierdut cea mai importanta si autorizata voce care putea sa vorbeasca in numele tarilor noastre", a spus senatorul PNL.

Reactii externe

Vaclav Havel a fost un mare om de stat, a declarat si premierul ceh Petr Necas. "Cuvantul sau avea greutate in politica si societate", a adaugat el.

Reactii la moartea lui Vaclav Havel: Un mare om de stat, unul din cei mai mari europeni

Jiri Schneider, viceministru ceh de externe, a declarat ca Havel a fost o figura unificatoare in perioada de tranzitie de la comunism. "Cred ca, fara el, ar fi fost mult mai greu pentru Cehia si alte tari din regiune sa adere la NATO si Uniunea Europeana, in familia natiunilor libere", a adaugat politicianul ceh.

Vaclav Havel "a fost unul dintre cei mai mari europeni ai epocii noastre", a scris si ministrul suedez de externe Carl Bildt pe Twitter. "Vocea sa pentru libertate a deschis drumul catre o Europa intreaga si libera", a adaugat el.

Fostul rival al lui Vaclav Havel, actualul presedinte al Cehiei, Vaclav Klaus, i-a transmis condoleante familiei acestuia, a amintit faptul ca Havel a fost cel care l-a adus in politica si a spus ca disputele lor au fost "constructive, desi controversate".

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a spus si ea ca Havel a fost un "mare european".

"Dedicatia sa fata de libertate si democratie sunt la fel de de neuitat ca si marea sa umanitate. Noi, germanii, avem multe pentru care sa ii multumim", a scris Merkel intr-o scrisoare de condoleante transmisa presedintelui ceh Vaclav Klaus.

Fostul presedinte al Poloniei, Lech Walesa, fost disident anticomunist ca si Havel, a transmis, la randul sau, ca "este un mare pacat si o mare pierdere. Vocii intelepciunii i se va simti lipsa in Europa".

#Vaclav Havel murit, #Vaclav Havel moarte, #fost presedinte Cehia Havel murit , #murit