Cele 45 de semnaturi adunate pe o asa numita scrisoare de sustinere a lui Valentin Popa (foto dreapta) in functia de ministru al Educatiei ar fi fost de fapt rezultatul unor discutii pe telefon si WhatsApp, initiativa apartinandu-i lui Sorin Cimpeanu.
In ciuda controverselor din ultimele zile, Valentin Popa a fost votat de Parlament si a depus juramantul de ministru al Educatiei, preluand, marti dimineata, mandatul de la predecesorul si colegul sau de partid, Liviu Pop (foto).
Presedintele Consiliului Rectorilor si fost ministru al Educatiei in guvernul Ponta, Sorin Cimpeanu a confirmat pentru reporterii de la Recorder.ro ca ideea de a strange semnaturi pentru sustinerea lui Valentin Popa a fost a lui.
"Scrisoarea a fost transmisa prin mail si WhatsApp, iar ideea de baza a fost sustinerea unui coleg din mediul academic", a declarat Sorin Cimpeanu.
De asemenea, Ioanel Sinescu, rectorul Universitatii de Medicina Carol Davila si unul dintre cei 45 de semnatari, a explicat ca si-a dat acordul telefonic.
"Domnul profesor Cimpeanu m-a sunat sa ma intrebe daca as fi de acord cu sustinerea lui Valentin Popa, care n-ar fi facut niste greseli gramaticale grave, ci doar a folosit un regionalism. I-am dat o confirmare telefonica, atata tot", a declarat Sinescu pentru jurnalistii de la Recorder.ro.
Citeste mai multe despre:
Au fost insa si rectori care au refuzat sa il sustina pe Valentin Popa pentru functia de ministru al Educatiei. Ioan Aurel Pop, rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, al carui nume figura pe lista data publicitatii, a negat ca ar fi semnat si s-a aratat deranjat de "magariile acestea". De asemenea, rectorul Universitatii Bucuresti, Mircea Dumitru, a refuzat sa semneze si, mai mult, a demisionat din CNATDCU in semn de protest fata de numirea lui Valentin Popa in functia de ministru al Educatiei.
Viorel Serban, rectorul Politehnicii din Timisoara, a declarat pentru Recorder.ro ca o solicitare de sprijin pentru Valentin Popa a fost transmisa si pe WhatsApp.
"Exista un grup de WhatsApp pe rectori. Si acolo a aparut o solicitare de sprijin a acestei actiuni, care a circulat intre cei din Consiliul National al Rectorilor (...) Eu sunt mai in varsta si am mai prins niste vremuri cu mesaje de sustinere la care n-as vrea sa ma intorc. Asa ca mi s-a parut cam neinspirata aceasta initiativa. Nu-mi place sa umblu cu adeziuni si consider ca rectorii nu trebuie sa se implice in chestiuni politice. Stiu ca in Consiliul National al Rectorilor sunt destui oameni implicati politic, insa legea le permite. E problema lor", a declarat Viorel Serban.
Intr-adevar, pe lista semnatarilor exista numerosi rectori cu cariere politice in PSD sau ALDE. In afara de Sorin Cimpeanu, ales senator pe lista ALDE, mai apar, printre altii, Cezar Ionut Spinu (Universitatea din Craiova), fost vicepresedinte PSD Craiova, Nicolae Istudor (Academia de Studii Economice), fost secretar de stat in Guvernul Nastase, Sorin Mihai Radu (Universitatea din Petrosani), fost consilier judetean PSD si vicepresedinte PSD Petrosani sau Calin Dinu Oros (Universitatea Valahia din Targoviste), care a candidat la alegerile parlamentare din partea ALDE, remarca sursa citata.
Pe de alta parte, insa, este foarte posibil ca rectorii care au semnat sa fie direct interesati sa il sustina pe Valentin Popa, tinand cont ca rectorul Universitatii din Suceava s-a batut in instanta (fara succes insa) pentru o clasificare mai buna a institutiei de invatamant pe care o conduce si care, in 2011, a fost clasata in ultima zona valorica.
Mai mult, acesta a declarat luni, la audierile in comisiile de specialitate din Parlament in vederea obtinerii avizului de ministru, ca se lucreaza la o noua metodologie privind clasificarea universitatilor.
In functie de ierarhizare, universitatile primesc locuri pentru studenti, au dreptul la masterate si doctorate, pe scurt, primesc bani de la buget. Fostul ministru Daniel Funeriu a facut o clasificare la sange, in baza unor criterii internationale, care i-a nemultumit pe multi si care a fost abandonata in timpul primului mandat detinut de Liviu Pop. La inceputul lunii, Liviu Pop, revenit la Ministerul Educatiei, a lansat o noua metodologie in dezbatere publica, iar Valentin Popa a anuntat chiar la audierile in comisie ca va lua o decizie in aceasta privinta.
In plus, Valentin Popa a vorbit si despre evaluarea scolilor doctorale, aratandu-se foarte ingaduitor cu fenomenul plagiatului, pozitie care convine celor care conduc asa-numitele "fabrici de diplome".