Ministerul Educatiei, dupa ce Popa a spus ca plagiatul e neimportant: E adeptul "Tolerantei 0" fata de abaterile de la etica

Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 22:21
4593 citiri
Ministerul Educatiei, dupa ce Popa a spus ca plagiatul e neimportant: E adeptul "Tolerantei 0" fata de abaterile de la etica
Foto: captura video

Dupa ce a socat la audieri sustinand ca plagiatele sunt "neimportante" si ca "legea nu prevede unde sa pui ghilimele", Valentin Popa, care azi si-a preluat mandatul de ministru al Educatiei, a aprobat un ordin prin care incepand cu anul universitar 2018-2019, cursurile de etica devin obligatorii la masterat si doctorat.

Pentru studiile universitare de licenta, cursul are deocamdata caracter optional, intrucat partea de creatie are o pondere mai mica, sustine ministerul.

In comunicatul in care este anuntata aceasta masura, Ministerul spune ca Valentin Popa "este adeptul abordarii Toleranta 0 fata de abaterile de la normele de etica si deontologie universitara, iar emiterea acestui ordin constituie primul pas din mandatul sau in aceasta directie".

Cu o zi in urma, Valentin Popa declara, la iesirea de la audierea in comisia parlamentara in care a primit avizul pentru functia de ministru al Educatiei, ca se discuta prea mult despre plagiate si ca sunt umbrite astfel valorile invatamantului romanesc.

"Am avut intotdeauna absolventi extraordinari care au plecat in strainatate. Este pacat cu umbrim valorile invatamantului prin scoaterea in evidenta a unor elemente nu atat de importante, precum cum ar fi plagiatele. Vorbim mult prea mult despre de 0,1% din tezele de doctorat care ar fi plagiate", a declarat Valentin Popa.

El a spus ca nici legea nu este clara in domeniul plagiatelor: "Nici legea dupa care ar trebui sa ii condamnam nu este chiar perfecta, nu prevede legea ca trebuie ghilimele la un text pe care il preluam, sau citarea imediata dupa el, desi azi cercetatorii nostri asa fac. Nici eu nu am invatat in facultate sa fac in acest mod, citarea era la final, dar nu sa o faci imediat langa text".

Popa a socat si prin explicatiile pe care le-a dat in legatura cu greselile grave de gramatica si exprimare pe care le-a facut. Ministrul a sustinut ca "pamblica" e un regionalism din Bucovina pe care l-a folosit toata viata si il va folosi si in continuare si a pus multele dezacorduri pe seama emotiilor vorbitului in public. In schimb, el i-a indemnat pe elevi sa vorbeasca perfect limba romana.

Valentin Popa, propus ministru al Educatiei: Pamblica e un regionalism. Dezacordurile sunt de la emotii, copiii sa vorbeasca bine romana (VIDEO)

Vezi aici cum au decurs audierile ministrilor lui Dancila: Avize pe banda rulanta in Parlament dupa gafe, balbaieli si declaratii halucinante

#Valentin Popa plagiat neimportant lege ghilimele, #Valentin Popa cursuri etica master doctorat , #ministrul Educatiei