Ziare.com

Ministrul Educatiei, despre repartizarea locurilor in universitati: Nu s-a facut pe criterii politice

de Irina Olteanu
Luni, 16 Aprilie 2018, ora 18:35

   

Ministrul Educatiei, despre repartizarea locurilor in universitati: Nu s-a facut pe criterii politice
Ministrul Educatiei, Valentin Popa, a dat luni explicatii in legatura cu repartizarea locurilor in universitati, precizand ca nu a fost facuta pe criterii politice si nici in functie de rectorii universitatilor care au semnat scrisoarea de sustinere a sa in functie, la inceputul mandatului.

"Am fost acuzati ca am repartizat locurile pe criterii politice. Nu este adevarat. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi are o scadere asemanatoare cu a Univesitatii Babes-Bolyai din Cluj. Rectorul Universitatii din Cluj este coleg cu mine in Guvern, deci nu este vorba despre criterii politice.

S-a mai spus ca am repartizat locurile in functie de cei care si-au asumat sau nu scrisoarea de sustinere. Nu se sustine afirmatia. Rectorul Academiei de Studii Economice din Bucuresti a semnat scrisoarea, dar universitatea a suferit o usoara diminuare a locurilor. Universitatea Politehnica din Timisoara nu a semnat si cu toate acestea universitatea a primit un numar consistent la licenta si masterat. Alte 8 universitati nu au suferit cresteri desi au semnat scrisoarea de sustinere.

Am mai fost acuzati ca am luat locurile din universitatile mari si le-am dus la universitatile mici. Nu este adevarat. In Bucuresti, locurile pe care nu le mai regasim la Universitatea din Bucuresti se regasesc, in cazul masterului, la Universitatea de Arhitectura, la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, la Universitatea de Medicina, la Universitatea de Constructii si la Universitatea Politehnica. Toate aceste universitati au aproape toate programele in lista domeniilor prioritare. Aceasta tendinta se poate remarca si in centrele universitare mari de la Cluj, Iasi si Timisoara", a declarat Valentin Popa.

Ministrul Educatiei a subliniat ca ca cifrele de scolarizare preliminare si vor mai suferi modificari pana la inceputul anului universitar.

El a tinut sa precizeze ca este pentru prima data de la intrarea in vigoare a Legii 1 cand Ministerul Educatiei publica o repartizare preliminara pentru universitati.

"Este pentru prima data dupa intrarea in vigoare a Legii 1, cand, pe site-ul Ministerului, apare o repratizare preliminara la aceasta data pentru univerisitati. De asemenea, este pentru prima data cand apare o fundamentare a acestei cifre, de asemenea, publicata pe site-ul institutiei. Asadar, am dat dovada de o maxima transparenta in aceasta privinta", a spus ministrul.

Valentin Popa a mai afirmat ca despre alocarea de locuri speciale pentru domeniile prioritare s-a discutat inca din 2014.

"Sustinerea domeniilor prioritare de dezvoltare a Romaniei era necesra inca din anul 2014. In mediul academic, la Consiliul National al Rectorilor, am discutat de nenumarate randuri.

In tot acest timp, am fost cu totii constienti ca aceasta alocare va afecta inevitabil numarul de locuri atribuit universitatilor traditionale ale Romaniei, din simplul motiv ca acestea nu au preponderent programe de studii care sa fie direct axate pentru programele prioritare. De dezvoltare. Repet, ceea ce avem in momentul de fata este o repartizare preliminara, mai sunt de repartizat locurile de rezerva si alte transformari de locuri", a mai spus Valentin Popa.

Explicatiile sale vin dupa ce decizia sa privind repartizarea locurilor pentru studiile universitare de licenta, master si doctorat finantate de la bugetul de stat pentru anul universitar 2018 - 2019 a fost aspru criticata.

Marile universitati au anuntat ca vor da in judecata Ministerul Educatiei.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre locuri repartizate universitati
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2514 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sigur nu a fost facuta dupa valoarea educativa si de cercetare a

universitatilor ! Este un principiu simplu: fondurile la invatamant si cercetare se dau acelor entitati care sunt mai bune, mai performante, nu celor de la coada clasamentului ... Acestea din coada clasamentului vor pregati absolventi din ce in ce mai slabi,iar cel;e de varf vor pregati absolventi din ce in ce mai buni ! Ori, in invatamantul universitar si cercetare nu ai nevoie nici macar de mediocritati, ci doar de varfuri ... Cititi orice analiza facuta de expeeti care va va arata cum se obtine succesul in educatie si cercetare !

 

NU a fost insa facuta chiar conform metodologiei

pentru ca au fost ignorate unele domenii de prioritate publica (patrimoniu si identitate culturala; tehnologii noi si emergente), precum si domenii strategice (cercetarea fundamentala si de frontiera, inclusiv laserul de la Magurele).
chiar si pentru domeniile de specializare inteligenta pe care s-a marsat, sunt convins ca gasim nenumarate programe de master la Universitatile traditionale care se potrivesc cu acestea.
De exemplu: Fizica mediului (Bucuresti, Iasi, Timisoara); Fizica materialelor avansate si nanostructuri (Bucuresti), etc.

In plus, documentul la care se face referire este Strategia nationala de Cercetare-Dezvoltare-Inovare 2014-2020, ceea ce ar insemna ca o eventuala alocare suplimentara ar trebui sa mearga spre Universitatile orientate spre cercetare. Dar stati putin, clasificarea din 2011 nu mai e valida, chiar Univ. din Suceava s-a luptat din greu pentru asta... Asa ca, dupa 7 ani, ne intoarcem de unde am pornit: toti sunt egali, dar mai egali sunt cei care impart bucatele!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor