Valentin Popa, propus de PSD pentru functia de ministru al Educatiei, s-a scuzat, luni, la audierile in comisiile parlamentare, pentru greselile de exprimare facute in declaratiile publice din ultimii ani, explicand, pe de o parte, ca "pamblica" este un regionalism pe care il va folosi in continuare cu mandrie, si, pe de alta parte, ca dezacordurile ar fi fost cauzate de emotii si de patima cu care vorbeste.
Candidatul la functia de ministru al Educatiei a fost avizat favorabil de comisiile de specialitate, cu o larga majoritate: 22 de voturi "pentru" si doar 12 "impotriva". La inceputul audierii, Valentin Popa a primit de la parlamentarii USR si PNL o carte de gramatica si mai multe panglici tricolore, aluzie de exprimare facute de candidatul PSD la functia de ministru al Educatiei.
Citeste mai multe despre audierile candidatilor la functia de ministru in Guvernul Dancila - LIVE text.
La fel ca si ceilalti candidati, Valentin Popa a citit mai intai de pe foi principalele obiective si viziunea sa ca ministru, dupa care a raspuns intrebarilor si criticilor care i-au fost adresate.
Rectorul Universitatii din Suceava a subliniat, printre altele, ca in ziua de azi nu trebuie sa le mai cerem elevilor sa memoreze informatiile, ci ei trebuie "invatati cum sa invete". Popa a mai vorbit despre motivarea cadrelor didactice, dar si despre numarul prea mare de materii.
In acest context, el a dezvaluit ca Guvernul Dancila isi propune sa le ofere facilitati fiscale parintilor care isi duc copiii la scoala, pentru a reduce astfel abandonul scolar.
"Ne propunem ca parintii care isi trimit copiii la scoala sa primeasca intre 1.600 si 1.800 de lei pe an sub forma unor deduceri la impozite, procedura urmand sa fie stabilita intre ministere", a spus el, neputand insa sa ofere mai multe detalii, cum ar fi ce se intampla daca nu sunt fonduri pentru toti cei 3 milioane de elevi sau daca o familie are mai multi copii scolari.
"E o noutate. Si eu am aflat de initiativa, am fost informat de ministrul Muncii si ministrul Finantelor, sa avem aceasta initiativa. Nu am stabilit inca detaliile. Eu am anuntat ideea principala pe care o vom urma, detaliile vor urma. Daca am anuntat-o, e asumata practic cel putin de mine", a mai adaugat el.
Candidatul PSD a mai punctat ca doreste intarirea autonomiei universitatilor si stimularea lor astfel incat sa intre in topurile internationale. De asemenea, Valentin Popa a anuntat ca la finalul acestui an legea Educatiei va fi modificata.
Declaratiile acestuia au fost urmate de o serie lunga de intrebari si comentarii din partea parlamentarilor din comisiile de specialitate, ceea ce a facut ca timpul pentru raspunsuri, si asa limitat, sa fie restrans si mai mult.
Pentru ca una dintre intrebari s-a referit la legitimitatea sa, puternic contestata in ultimele zile dupa aparitia unui colaj in care Valentin Popa apare facand numeroase greseli de exprimare, acesta a tinut sa se ofere cateva explicatii.
"Nu am urmarit stirile, dar stiu ce anume s-a vehiculat. Sunt reactiile care apar dupa un colaj. Nu ma pot exprima foarte exact legat de acest colaj, dar intr-adevar, recunosc, in acesti ultimi 6 ani in care am fost rector, am facut cu siguranta si dezacorduri, am avut probabil si balbe, si cuvinte stalcite, si greseli gramaticale, in general datorate emotiei, lucru care intotdeauna se vede cand vorbesc in public. Nu neg ca am facut astfel de greseli, nu sunt onorante nici pentru un rector, cu atat mai putin pentru un ministru al Educatiei.
Dar cine nu mai greseste? Gasim vreo personalitate publica la care sa analizam discursurile din ultimii 3 ani si sa nu gasim niciun dezacord? Afirm cu tarie: in calitate de ministru al Educatiei trebuie sa am un limbaj perfect, ma voi stradui sa il am", s-a angajat Valentin Popa.
Pe de alta parte, acesta a tinut sa arunce o umbra de indoiala asupra acelui colaj aparut in spatiul public si care i-a adus atatea comentarii critice.
"Sunt inginer electronist, astazi, lucram cu sunete digitale - o insiruire de biti de zero si unu. Modificarea de catre un specialist este un mizilic, e extrem de usor sa introduci litere sau sa le scoti. Nu vreau sa spun ca acel colaj a fost falsificat, nu am niciun motiv si nicio dovada, mai ales ca am recunoscut (...) Nu cred ca exista cineva care sa doreasca sa imi faca un rau deosebit, sa imi faca asa ceva sau sa plateasca asa ceva.
Am fost foarte batjocorit pentru ca am folosit pamblica, dar mai mult de 50 % din comunitatile din Moldova folosesc cuvantul pamblica, e un regionalism, toata viata mea am locuit in Suceava, scoala am facut-o in Iasi, intotdeauna am vorbit asa. Sunt mandru ca sunt bucovinean, voi folosi in continuare regionalisme", a mai adaugat Valentin Popa.
Candidatul PSD a raspuns la cateva dintre intrebarile adresate, timpul fiind limitat, conform programului stabilit de Birourile Permanente ale Parlamentului.
Printre altele, el a vorbit despre manualul unic.
"E o discutie continua. Am spus foarte clar in prezentare despre manualul de baza. Manualele vor fi selectate in final un anumit numar de manuscrise, va castiga un manual care va deveni gratuit si acordat tuturor elevilor, manual gandit astfel incat sa aiba o parte clara de cerinte pentru 5, o alta parte pentru progres, notele 7-8, si o parte finala pentru performanta. Celelalte manuale vor putea fi editate si achizitionate in scoli", a punctat el.
Despre plagiat, Valentin Popa a sustinut ca legea nu spune foarte clar cum trebuie facute citarile. In ceea ce priveste ierarhizarea universitatilor si a scolilor doctorale, "suntem destul de avansati cu metodologiile de evaluare", a subliniat el.
"Suntem intr-un blocaj legislativ, modificarile OUG 96 nu s-au finalizat. Suntem ingrijorati, vrem sa incepem. Au mai ramas doar 18 luni ca sa evaluam 210 scoli doctorale in Romania, in medie mai bine de 10 scoli doctorale pe luna", a facut el calculele.
In context, el a sustinut ca precedenta clasificare a universitatilor, care a dezavantajat Universitatea din Suceava pe care o conduce, motiv pentru care a dat ministerul in judecata si a pierdut, ar fi fost facuta "din pixul ministrului", cu toate ca atunci fusese vorba despre un raport intocmit de o firma internationala.
La finalul audierilor, Valentin Popa a fost intrebat de jurnalisti despre dezacordurile facute inclusiv astazi, iar acesta s-a scuzat din nou: "Se intampla de la emotii si cand vorbesti cu pasiune".
Intrebat, de asemenea, ce le spune elevilor despre "sincopele lui gramaticale", Valentin Popa a raspuns: "Copiii trebuie sa vorbeasca cat mai bine limba romana, daca se poate perfect".
In plus, el a tinut sa sublinieze ca e al 13-lea ministru al Educatiei. "Sunt casatorit pe data de 13, sunt cu aceeasi sotie din 1989", a adaugat el, exprimandu-si speranta ca numarul nu va fi cu ghinion, ci, dimpotriva, ii va purta noroc.