Valeriu Gheorghita: Din 16 februarie nu estimam ca vom mai avea aceste sincope in activitatea de vaccinare

Vineri, 29 Ianuarie 2021, ora 23:10
2634 citiri
Valeriu Gheorghita: Din 16 februarie nu estimam ca vom mai avea aceste sincope in activitatea de vaccinare
Foto: Hepta

Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, Valeriu Gheorghita, afirma ca nu se asteapta sa mai existe sincope in activitatea de vaccinare, din 16 februarie. "Practic, avem acest backup asigurat pentru ca nu am luat in calcul alte tipuri de vaccinuri in estimarea disponibilitatii dozelor", spune el.

Intrebat daca si alte persoane in afara celor 66.000 care au fost amanate la imunizare din cauza intarzierii livrarilor din partea producatorilor vor fi amanate la vaccinare, medicul Valeriu Gheorghita a afirmat ca nu se va pune problema de noi amanari.

"Nu. Aceste persoane din 30 ianuarie pana pe 11 februarie au fost, practic, extrase si mutate incepand din 16 februarie, imediat ce, pe data de 15, vom primi 193.000 de doze de la Pfizer. Practic, din 16 februarie nu estimam ca vom mai avea aceste sincope in activitatea de vaccinare. In momentul de fata, planurile noastre in baza programarilor existente sunt facute doar pe disponibilitatea vaccinurilor de la Pfizer. Deci, practic, avem acest backup asigurat pentru ca nu am luat in calcul alte tipuri de vaccinuri in estimarea disponibilitatii dozelor", a declarat Gheorghita, la Digi24.

Acesta a precizat ca autoritatile se asteapta ca dupa 9 februarie sa ajunga in Romania primele doze ale vaccinului produs de Astra Zeneca, autorizat vineri, insa nu exista inca un calendar confirmat al livrarilor de la aceasta companie.

Valeriu Gheorghita a mentionat ca autoritatile isi doresc vaccinarea cu prioritate a personalului din invatamant, "alaturi de alte categorii de persoane la risc prin natura profesiei" si de varstnici si de cei cu boli cronice.

El a mentionat ca vaccinarea persoanelor tinere, active, implicate in mentinerea functionarii infrastructurii critice si a economiei este la fel de importanta, mai ales ca acestea, fiind persoane active, pot fi vectori de raspandire a virusului, mai ales ca cele mai multe dintre ele locuiesc si muncesc in mari aglomerari.

"In conditii ideale, cred ca nu ar fi trebuit sa existe nicio prioritizare, in conditiile in care aveam un numar de doze care sa acopere tot necesarul", a adaugat el.

"Ne asteptam ca din aprilie sa nu mai avem probleme in ceea ce priveste disponibilitatea dozelor de vaccin", a adaugat Valeriu Gheorghita.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#vaccinare covid, #campanie vaccinare, #vaccin COVID, #coronavirus Romania, #pacienti covid , #Stiri Valeriu Gheorghita