Valeriu Gheorghiță, îngrijorat de noua tulpină Omicron: „Trecerea prin boală nu oferă o protecție suficientă. Nu avem niște soluții miraculoase la îndemână”

Vineri, 26 Noiembrie 2021, ora 21:55
2881 citiri
Valeriu Gheorghiță, îngrijorat de noua tulpină Omicron: „Trecerea prin boală nu oferă o protecție suficientă. Nu avem niște soluții miraculoase la îndemână”

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat vineri, 26 noiembrie, că noua variantă a Sars-Cov-2, descoperită în Africa de Sud, ar putea fi mult mai contagioasă decât Delta. În plus, aceasta ar putea fi și mai rezistentă la vaccinurile apărute pe piață.

Gheorghiță a precizat că sunt așteptate rezultatele testelor de laborator, care vor arăta dacă această variantă este mai contagioasă decât Delta și dacă are capacitatea de a evita răspunsul imun.

”Această variată virală ne îngrijorează foarte mult, nu neapărat numărul crescut de mutații, ci impactul potențial pe care ele pot să-l aibă. Știm că sunt peste 30 de mutații la nivelul proteinei spike, cea pe care o virusul o are și cu care se leagă de receptori și care e țintită de anticorpii cu rol protectori. Cel puțin 15 sunt localizate chiar în zona critică a proteinei, acolo unde acționează anticorpii, așa că se estimează probabil un potențial crescut pe capacitatea acestei tulpini de a ocoli cel puțin parțial răspunsul imun. Asta nu e deloc bine.

Mai e și acest potențial de a avea contagiozitate cel puțin la fel de mare ca tulpina Delta. În Africa de Sud, cel puțin în acea provincie de lângă Johannesburg, numărul de cazuri a crescut foarte mult în ultimele opt zile, fiind cazuri în școli și la tineri. Rata celor care trecuseră prin boală era de peste 60%.

Deci trecerea prin boală nu oferă o protecție suficientă în fața acestei variante. Trebuie să așteptăm să se facă evaluările în laborator, să se confirme contagiozitatea mai crescută și capacitatea de a evita răspunsul imun. Ne interesează să înțelegem și dacă poate fi asociată cu tendința de a genera cazuri mai grave sau cazuri la tineri”, a declarat medicul vineri seară, la B1 TV.

Potențialul variantei sud-africane și de a fi responsabilă pentru un nou val pandemic nu este exclus

Gheorghiță a atras atenția că, în condițiile în care noua tulpină s-a răspândit rapid în Africa de Sud într-un timp scurt, nu este exclusă varianta ca aceasta să provoace al cincilea val al pandemiei la nivel global.

”Avem deja cazuri secundare în Hong Kong, în Israel și un caz în Europa, în Belgia, într-adevăr. Sunt cazuri de import, la persoane care au avut istoric de călătorie. Trebuie să înțelegem că aceste variante virale se identifică în urma testelor de secvențiere și le identificăm atunci când ele deja sunt într-o proporție suficientă la nivel populațional. Mă tem că sunt mai multe infecții generate de această variantă virală decât avem în evidență.

Se estimează pe presupunerea experților că cel puțin Africa de Sud are tendința să devină dominantă, deci intră în competiție cu varianta Delta și probabil că în perioada următoare nu este exclus să devină dominantă în Africa de Sud, or din acest punct de vedere sigur că nu este exclus potențialul de răspândire la nivel global și de a fi responsabilă de un nou val de îmbolnăviri. Din acest punct de vedere, cred că măsurile de contenționare în perioada asta, de supresie, de mitigare sunt foarte importante”, a explicat președintele CNCAV.

De aceea, în acest moment, este necesar să evităm călătoriile în Africa de Sud și să continuăm să respectăm cu strictețe măsurile de protecție.

”Cert este că nu avem niște soluții miraculoase la îndemână, trebuie să folosim ceea ce am învățat până acum, și anume este important să limităm transmiterea acestei variante virale. Ce înseamnă – că trebuie să evităm călătoriile neesențiale în țările din Africa de Sud și în mod deosebit în Africa de Sud, în Botswana, unde au fost identificate cazuri. De asemenea, este important ca la întoarcerea din călătorie din acele țări să se impună testarea, intrarea cu test anterior negativ și, de asemenea, cred că e foarte important și asta probabil că va fi și recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, de a efectua carantină cel puțin șapte zile cu testare înainte de ieșire din carantină.

Indiferent de varianta virală de care vorbim, sunt aceleași măsuri care ne protejează, adică purtarea măștii, distanțarea, igiena personală. Sunt măsurile care ne vor feri de toate variantele virale. În plan farmaceutic, vaccinarea este foarte importantă, pentru că, vedem, este o altă situație clară în care o variantă virală este generată într-o țară cu rată mică de vaccinare, unde există un risc crescut de infectare”, a mai sus Gheorghiță.

Citeste si:
Raport vaccinare 26 ianuarie 2022. Aproape 400 de copii de peste 5 ani au primit prima doză în ziua lansării campaniei
Raport vaccinare 26 ianuarie 2022. Aproape 400 de copii de peste 5 ani au primit prima doză în ziua lansării campaniei
18.873 de doze de vaccin anti-Covid au fost administrate în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise miercuri, 26 ianuarie 2022, de autoritățile sanitare. Din total, 3.531 de persoane...
Raport vaccinare 24 ianuarie 2022. Cerere extrem de redusă pentru administrarea primei doze în ultimele 24 de ore. Proporția booster-ului, covârșitoare
Raport vaccinare 24 ianuarie 2022. Cerere extrem de redusă pentru administrarea primei doze în ultimele 24 de ore. Proporția booster-ului, covârșitoare
12.934 de doze de vaccin anti-Covid au fost administrate în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise luni, 24 ianuarie 2022, de autoritățile sanitare. Din total, 1.679 de români au...