Valeriu Steriu la Tv Ziare.com: Fermierii nu sunt electoratul lui Basescu

Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 17:15
2237 citiri
Valeriu Steriu la Tv Ziare.com: Fermierii nu sunt electoratul lui Basescu

Deputatul PSD, Valeriu Steriu, a declarat miercuri la Televiziunea Ziare.com ca solutii pentru a rezolva problemele fermierilor care au protestat exista, iar subventiile ar putea fi platite daca ministrul interimar al Agriculturii, Radu Berceanu, ar face un imprumut la Trezorerie, pentru ca statul are garantii.

"Agricultura nu ar trebui sa fie un subiect politic, ci unul economic 100%. Un premier demis a confundat un ministru desemnat cu un lider sindical si asta arata cat de multe stie premierul despre Agricultura. Lipsa finantarilor din aceasta toamna va duce la cel putin 500.000 de hectare care nu vor di insamantate.

Urmariti AICI inregistrarea emisiunii cu deputatul PSD Valeriu Steriu.

Ele nu se pot insamanta din aer. Solutia pentru a plati subventiile este foarte simpla: un imprumut pe care il poate face la trezorerie, asa cum a facut recent si pentru ministerul Transporturilor. Asa s-a facut si pentru subventiile pentru clipa de fat, a pentru vegetal. O lipsa a platilor acum va insemna anul viitor un procent din PIB mai mic", a declarat deputatul PSD la televiziunea Ziare.com.

Valeriu Steriu a declarat ca ministrul interimar al Agriculturii, Radu Berceanu, a luat banii de la ministerul Agriculturii destinati subventiilor si i-a alocat asfaltarilor, drept urmare fermierii au dreptate ca sunt nemultumiti.

"Acesti bani pentru fermieri au existat si la planificarea bugetului, insa Berceanu prioritizeaza mult mai mult. As putea sa fac si alte comentarii pentru solutii financiare mult mai rapide. Am avut ferma mea cu o suta de vaci si daca nu mai ai bani pentru furajare ajungi sa le vinzi, sa le duci la abator si iesi dintr-o afacere in care ti-ai pus sperante.

Fermierii sunt disperati pentru ca au investit in ferme, echipamente de muls si lunar le vin facturi de la banci. Daca statul nu este punctual si mai tarziu nici macar nu le mai da platile fermierii falimenteaza. Nu de nebuni au venit la Bucuresti, ci de disperare", a declarat deputatul PSD.

Valeriu Steriu a mai spus ca Romania este singura tara comunitara care nu avut nici macar un reprezentant la consiliul de ministrii ai Agriculturii unde s-au aprobat suplimentarile de subventii pentru lapte din cauza ca Berceanu nu a stiu nimic.

"Nu am avut niciun reprezentant pentru ca avem un ministru care nu stia ca trebuie sa trimita pe cineva acolo.Intrarea in Europa a adus costuri foarte mari pentru fermieri. Ciobanii sunt condamnati pentru ca nu pot face productie vegetala si de aia ar trebui sa aiba prioritate. Un procent de 1,2% alocat din buget pentru agricultura comparat cu 8% cat da agricultura la PIB arata din start o inechitate", a mai declarat social democratul.

Fermierii nu sunt electoratul lui Basescu

Valeriu Steriu crede ca fermierii nu sunt electoratul lui Basescu, iar daca erau nu protestau miercuri in fata palatului Cotroceni.

"Acesti fermieri au multe impozite pe care le platesc. Un impozit de 19% la tot ce isi cumpara pe care nu si-l deduc pentru ca nu sunt inregistrati ca persoane juridice.Productia la negru nu in ferma se face. Romania ar putea fi o ferma agricola, dar trebuie sa facem in asa fel incat sa putem accesa fondurile europene mai departe.

Radu Berceanu ar fi foarte bine sa gaseasca acesti bani. Fara ei nu cred ca fermierii vor pleca acasa si pierderile lor vor fi mult mai mari si pe plan comercial daca nu isi mulg vacile nici in seara asta si nici maine dimineata, subventia este singura solutie", a mai declarat deputatul PSD.

Valeriu Steriu sustine ca pe Traian Basescu nu l-a interesat agricultura pana nu a intrat in campania electorala.

"Basescu vorbeste de trei luni incoace de agricultura, doar de cand a intrat in campania electorala nu am atatia bani atunci dam la transporturi. Faptul ca nu a mai pomenit in niciun discurs nimic legat de agricultura si ca a schimbat sase ministrii in sase ani arata care este gradul de implicare al presedintelui", a mai declarat acesta.

Steriu crede ca Romania poate uita momentan de comisarul european din cauza evenimentelor.

"Vom vedea acest comisar din alta tara. Cred ca solutiile pentru agicultura pot veni numai de la un partid de stanga", a mai declarat Steriu.

Citeste si:
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 8 decembrie, în şedinţa de Guvern, că introducerea măsurilor de relaxare pentru perioada Sărbătorilor ar trebui să vină şi...
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Peste 130 milioane de euro au fost alocate marilor consumatori de energie, a anunțat miercuri, 8 decembrie, Ministerul Energiei. Ministrul de resort, Virgil Popescu, dă asigurări că vom...