PSD acuza Guvernul ca pregateste un tun imobiliar cu privatizarea SNIF

Joi, 20 Noiembrie 2008, ora 16:36
1383 citiri
PSD acuza Guvernul ca pregateste un tun imobiliar cu privatizarea SNIF

Seful departamentului de agricultura al PSD, Valeriu Steriu, a afirmat, joi, ca Guvernul Tariceanu pregateste la final de mandat un nou tun imobiliar prin strategia de privatizare a Societatii de Imbunatatiri Funciare.

Acelasi lucru fusese reclamat, in urma cu cateva zile, si de trei organizatii agricole, informeaza Newsin.

"La final de mandat asistam la un nou tun imobiliar pe care Guvernul Tariceanu incearca sa-l lanseze, este vorba de strategia de privatizare a Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare(SNIF).

In Monitorul Oficial din 17 noiembrie 2008 este publicata aceasta strategie fixata prin Hotararea de Guvern din 8 octombrie 2008. Asistam cu mare suprindere la faptul ca s-a inlocuit forma pe care Ministerul Agriculturii o propusese initiat, de licitatie in care sa existe o negociere si oferte finale imbunatatite, dar irevocabile, in care se introducea mentiunea de obligativitate de mentinere a activitatii de imbunatatire funciara si irigatii plus mentinere patrimoniu, plus protectie sociala.

O mana a introdus o forma noua-banuim ca este vorba despre Ministerul Economiei si Finantelor care a introdus o forma de licitatie publica cu strigare", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, seful departamentului de agricultura al PSD, Valeriu Steriu.

Social-democratul considera ca schimbarea formei de licitatie este "o smecherie" prin care patrimoniul Societatii Nationale de Imbunatatire Funciara, care insumeaza peste 2,1 milioane de metri patrati, majoritatea in centrele oraselor mari, sunt "cu mult" subevaluate.

"Valoarea unor terenuri este mult subevaluata, ele sunt consemnate la o valoare aproximativa de 20 de euro/metru patrat, deci oferta de 43 de milioane este mult subevaluata. Mai mult ca probabil este un cadou imobiliar oferit de Guvern la final de mandat", a spus Steriu, aratand ca exista terenuri ale SNIF in jurul Bucurestiului, pe malul lacurilor, unde s-ar dori introducerea unor obiective de investitii imobiliare.

Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), Agrostar si Liga Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (LUAI) acuza Guvernul ca a dat "un ultim tun imobiliar" prin privatizarea SN Imbunatatiri Funciare SA, potrivit unui comunicat comun al celor trei organizatii din 18 noiembrie.

"In data de 11 noiembrie 2008, in sedinta de guvern, s-a trecut pe "sub masa" o Hotarare de Guvern prin care privatizarea SNIF se face prin licitatie olandeza, pe baza unei note de fundamentare aberante, care ascunde o afacere imobiliara de proportii si care mai presus de toate va duce la distrugerea agriculturii romanesti atat cat a mai ramas din ea. Aceasta Hotarare de Guvern incalca si reglementarile procedurale nationale in materie de ajutor de stat, in vederea aplicarii art. 87-89 din Tratatul de instituire a Comisiei Europene, aprobate prin Legea 137/2007", se arata in comunicatul celor trei organizatii profesionale.

Potrivit comunicatului, in conformitate cu Ordinul 762/2007, SNIF se afla in procedura de administrare speciala, care a fost prelungita pana la 31 decembrie 2008 contrar legislatiei, ADS si MEF facandu-se vinovate de furnizarea de ajutor de stat fara a avea avizul Consiliului Concurentei.

Totodata Federatia considera ca Guvernul nu cunoaste faptul ca vanzarea unei societati presupune ca acea societate sa aiba definit capitalul, deci si activele, fapt inexistent la aceasta data.

Citeste si:
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Impozitul progresiv este noul măr al discordiei în coaliția de guvernare, o idee susținută de tabăra PSD, dar criticată de tabăra PNL. De când a fost vehiculată ideea, politicienii...
Ludovic Orban susține că "există o mână nevăzută a serviciilor secrete" în partide: "E foarte greu să găsești probe concrete ale implicării"
Ludovic Orban susține că "există o mână nevăzută a serviciilor secrete" în partide: "E foarte greu să găsești probe concrete ale implicării"
Fostul președinte al PNL Ludovic Orban a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că cei care se află la conducerea partidului „nu mai au nicio legătură cu tradiția istorică” a...