TV Ziare.com: Agricultura da la buget de zece ori mai mult decat primeste

Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 13:39
1287 citiri
TV Ziare.com: Agricultura da la buget de zece ori mai mult decat primeste

Bugetul pentru 2010 la Agricultura este infim, nu sprijina taranii cu subventii si nu poate aduce investitii. Desi agricultura aduce in fiecare an 7 pana la 10 la suta din PIB, nu primeste decat 1%, a declarat, pentru TV Ziare.com, deputatul PSD Valeriu Steriu.

"Recoltele aduc intotdeauna 7 pana la 10% aport la PIB. (...) Vorbim de sume derizaorii, vorbim de o agricultura care primeste sub 1%, desi in fiecare an ofera peste 7% din PIB, fara sa aducem in vorba industria alimentara, care contribuie deasemenea la buget", a declarat Steriu, la TV Ziare.com.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Valeriu Steriu.

Bugetul de anul acesta pentru agricultura are, in mod real, sub 200 de milioane de lei, ceea ce inseamna sub 50 de milioane de euro, in conditiile in care majoritatea banilor se duc pe administratie sau pe plata datoriilor de anul trecut. "Suma cu care doar un domeniu al agriculturii ar putea fi mentinut in acest an", explica deputatul.

Cu acest buget nu va exista in niciun caz cresterea economica de 1,3% anuntata de Emil Boc pentru 2010, adauga Steriu.

Problema consta in faptul ca domeniul a fost, in ultimii sapte ani, prea strans legat de politica, iar in fotoliul ministerial s-au perindat prea multe persoane.

"Astazi, in guvernul Romaniei, vocea agriculturii este mult prea slaba, desi in campanie am avut un candidat care a castigat alegerile", adauga deputatul.

Eliminarea subventiilor din Agricultura va duce la scumpirea preturilor la alimente, adauga deputatul.

"Este posibil chiar din luna ianuarie sau februarie sa avem primele scumpiri la produse proaspete - lapte, carne. La cereale, inspre vara vom avea scumpiri vizibile", a declarat Steriu.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...