Valeriu Steriu pentru Ziare.com: "Nu se poate vorbi de o criza a dioxinei" (AUDIO)

Miercuri, 29 August 2007, ora 10:49
1342 citiri
Valeriu Steriu pentru Ziare.com: "Nu se poate vorbi de o criza a dioxinei" (AUDIO)

Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), ne-a declarat ca scandalul Danone a demonstrat ca exista vicii de comunicare intre consumatori, producatori si autoritatea veterinara. Valeriu Steriu a fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii, in prima parte a mandatului fostului premier Adrian Nastase si este recunoscut ca fiind unul dintre tehnocratii de calitate care, la inceputul acestui deceniu, au acceptat sa intre in politica, pentru a ajuta la progresul economic al tarii. Este vicepresedinte al Grupului La Dorna.

Ziare.com: Se poate vorbi de o criza a dioxinei, la nivelul industriei lactatelor din Romania?

Valeriu Steriu: Nu se poate discuta sub nici o forma. Ceea ce s-a intamplat nu este, in primul rand, confirmat. Cazul a aratat mai degraba niste vicii in comunicarea intre principalele trei entitati ale industriei alimentare: consumatorii, producatorii si autoritatea veterinara.

Ziare.com: Care sunt aceste vicii?

Valeriu Steriu: Cat timp exista o suspiciune necertificata de un laborator, informatia nu trebuie sa ajunga la consumator, atata timp cat sunt luate masurile de prevenire a intoxicarii consumatorului. Loturile au fost oprite imediat de la vanzare, sechestrate lucru absolut normal, care se intampla in orice tara. Trebuiau facute putin mai repede analizele si certificat ca lotul este sau nu bun. In momentul in care exista raspunsul complet, in modul cel mai transparent, aratat consumatorilor despre ce este vorba si aratate modalitatile prin care lucrurile pot fi corectate.

Ziare.com: S-a procedat astfel?

Valeriu Steriu: Nu. Abia pe 29 august vom sti daca a existat sau nu o contaminare cu dioxina, de pe o ambalare anterioara amblarii acestui ingredient folosit in industria laptelui, guma de guar.

Ziare.com: Ce este aceasta guma de guar?

Valeriu Steriu: O faina care se foloseste pentru ingrosare. Este facuta din pasta de guar, o fasole indiana, care este folosita in mod regulat, pe plan mondial intamplator destul de putin in Romania in industria laptelui. Nu acest produs este cel care ar fi fost suspect ca ar contine dioxina, ci ambalarea anterioara pe o linie care nu a fost corespunzator igienizata.

Ziare.com: Cum a fost reactia consumatorilor fata de producatori?

Valeriu Steriu: Destul de violenta si la adresa tuturor producatorilor. Protejand "iaurtul lui bunica", adica iaurtul facut ca la mama acasa, facut poate dintr-o vaca mai bolnava decat ceea ce exista in industrie deja de zeci de ani.

Ziare.com: Cum sunt afectate vanzarile companiilor membre APRIL?

Valeriu Steriu: Nu sunt semnalate in mod special scaderi de vanzari. Exista un anumit tir verbal al consumatorului, aratand cu degetul catre ceea ce se intampla in urma globalizarii si industrializarii, spunand ca este mult prea profunda si ca dej batalia din supermarketuri, care presupune termene e valabilitate mai mari, ar fi o problema.

Ziare.com: Nu au scazut vanzarile de iaurt cu fructe?

Valeriu Steriu: In general, nu. Pana la aceste moment, produsul isi pastreaza nivelul de vanzare. Deocamdata este si prea scurt modul de reactie ca sa ne dam seama daca exista vreun feed-back negativ din partea consumatorilor. Foarte multa lume inca este in concediu. Nu urmareste neaparat presa. Chiar daca o face, la o mediatizare foarte mare impactul ar putea fi vizibil abia peste cateva zile. In functie de rezultatul analizelor din 29 august, cu siguranta ar putea fi foarte vizibil sau deloc vizibil.

Ziare.com: Exista deci inca o incredere mare.

Valeriu Steriu: Brandurile multinationale sunt recunoscute pentru respectarea foarte stricta a parametrilor igienei. Intamplarea a facut ca scandalul sa icneapa cu un producator care are foarte bine pusa la punct trasabilitatea produselor. Imediat a fost izolat lotul suspect, s-a identificat imediat daca si pe alte loturi au fost sau nu probleme similare. Lectiile erau bine facute la capitolul de aplicare ulterioara, chiar si pe partea de comunicare.

Ziare.com: Problema unde a fost?

Valeriu Steriu: La un produs importat prin furnizori din sfera partii terte. Undeva a existat o fisura care a declansat aceasta supiciune.

Interviu realizat de Florin Budescu

Asculta interviul acordat Ziare.com:

Compania care domină piața aspiratoarelor robot în 2024. Ce inovații remarcabile a adus
Compania care domină piața aspiratoarelor robot în 2024. Ce inovații remarcabile a adus
Roborock și-a consolidat în 2024 statutul de lider pe piața globală a aspiratoarelor robot, înregistrând o cotă de 16% la nivelul volumului de livrări și 22,3% în ceea ce privește...
Android Auto: Funcția puțin cunoscută care îți face călătoriile mai ușoare
Android Auto: Funcția puțin cunoscută care îți face călătoriile mai ușoare
Android Auto este una dintre cele mai utile platforme pentru șoferii care vor să rămână conectați în timpul condusului fără să se lase distrași de telefon. Majoritatea utilizatorilor o...
  1. Reziliență economică în zona euro – TradeVille
  2. Compania care domină piața aspiratoarelor robot în 2024. Ce inovații remarcabile a adus
  3. Android Auto: Funcția puțin cunoscută care îți face călătoriile mai ușoare
  4. Google lansează funcțiile video AI Gemini Live. Telefonul tău te va vedea și înțelege în timp real
  5. Actualizare cu probleme. Modelele soundbar Samsung vândute în România au devenit inutilizabile după un update automat
  6. Raționalizarea energiei: Cum plănuiesc autoritățile să schimbe tarifele în funcție de momentul zilei. „La fel cum, în comunism, am trăit cu pâinea pe cartelă”
  7. Ce se mai aude de legile promise după izbucnirea scandalului „Nordis”. Revolta păgubiților și explicațiile aleșilor: „Problema de fond este cooperarea între escroci și politicieni”
  8. Mutările lui Trump zdrobesc Statele Unite: Pierderi colosale de 5.500 de miliarde dolari
  9. Ministrul Burduja lansează un nou atac asupra ONG-urilor: "Câteva organizații de mediu critică violent posibilitatea ca instanțele din România să le găsească răspunzătoare"
  10. Colosul german Bayer mai pierde un proces de miliarde de euro, legat de un produs care ar cauza cancer. Compania vrea să fie protejată împotriva acțiunilor în instanță