Valeriu Steriu: Terenurile agricole, la fel de ieftine ca in 2002

Luni, 21 Februarie 2011, ora 07:16
2264 citiri
Valeriu Steriu: Terenurile agricole, la fel de ieftine ca in 2002

Terenurile agricole sunt de 3 ori mai ieftine decat in urma cu 4-5 ani cand a fost explozia imobiliara, afirma fostul secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Valeriu Steriu.

"La ora actuala am auzit de cifre pe care le gaseam in anii 2002-2003. Vom putea discuta abia peste 3-4 ani de valorile de terenuri pe care le-am avut in 2008", a declarat Steriu, intr-un interviu acordat bloombiz.ro.

Intrebat daca anticipeaza cumva o criza a alimentelor, acesta a tinut sa precizeze ca, in urma cu 3 ani, s-a prefigurat pentru prima oara o destabilizare a pietei de produse alimentare.

"La acel moment, tara cea mai afectata a fost China, lucru care a facut-o mult mai interesata de agricultura. China a facut investitii destul de mari in sectorul zootehnic, punandu-si la punct o industrie a laptelui, ajungand pe locul 5 in lume. Cu toate acestea, se afla in imposibilitatea de a asigura cantitati de lactate tot mai mari.

Acest lucru a dus in 2008-2009 la o destabilizare pe plan mondial a pietei, facand Europa sa regandeasca masuri precum eliminarea rapida a cotelor, sau masuri indreptate spre productia de produse lactate. China a devenit un cumparator din ce in ce mai mare de produse de origine animala. Isi cauta nu numai terenuri, dar si know-how pentru a face productie animala", a mai spus Steriu.

Din punctul sau de vedere, Europa are un teren agricol scump, in timp ce India, a doua putere din punct de vedere demografic, se afla intr-o dezvoltare economica si o solicitare tot mai mare de produse agricole.

"Sunt convins ca in urmatorii 10 ani se vor intampla miscari mari pe partea agricola, mergand pana la aplicarea unor rezultate ale stiintei de ultima ora, cum ar fi biotehnologiile", a precizat el.

In ceea ce priveste terenul din Romania, tara noastra a avut la inceputul anilor '90, pana aproape de 2001, o puternica speculare a terenului agricol, in special in Vestul Romaniei, in Banat si Arad.

Deoarece strainii au inregistrat societati comerciale in Romania, iar acele societati au putut cumpara suficient de mult teren, la acel moment strainii aveau 10-15% din terenurile din judetele Timis si Arad.

"Intre 2005-2007 o mare parte din acest teren a fost vandut, ceea ce ma face sa cred ca la ora actuala strainii detin intre 5-10%. Aceste terenuri sunt destul de putin folosite in business. Jumatate din aceste terenuri au fost permanent lucrate ca teren agricol, ceea ce nu a fost un lucru rau. Problema a fost cu cealalta jumatate care de multe ori a fost abandonata", spune Steriu.

In ceea ce priveste pretul, Steriu considera ca acesta fluctueaza de la niste valori infime in zonele in care nu mai avem multa populatie.

"In prezent, terenurile agricole sunt de 3 ori mai ieftine decat in urma cu 4-5 ani cand a fost explozia imobiliara. La ora actuala am auzit de cifre pe care le gaseam in anii 2002-2003.

De asemenea, in Vest au existat scaderi de 10-15%. Pretul depinde foarte mult de cat de aproape este terenul de un oras, cat de populata este zona respectiva si mai depinde de calitatea solului", a conchis el.

Citeste si:
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat, Vasile Dîncu, a anunţat că Guvernul Florin Cîţu va cădea, deoarece PSD nu îşi permite să facă niciun fel de înţelegere...
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Preşedintele CJ Braşov Adrian Veştea, care a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL în faţa lui Rareş Bogdan, a afirmat ironic că, la Consiliul Naţional de duminică, 26 septembrie, a...
Sursa: Ziare.com