
Nu de putine ori l-am auzit pe Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, vorbind despre necesitatea ca Romania sa se transforme intr-un mare exportator de cereale, dar oare cat de mare este distanta dintre posibilitatile noastre reale si propaganda politica?
Oficial, anul acesta productia de grau din Romania a fost de 7,2 milioane de tone, cu circa 40% mai mare decat cea din 2010. Neoficial, in Romania s-au obtinut intre 8,4 si 8,6 milioane de tone de grau, asta pentru ca proprietarii de ferme mici si foarte mici nu au declarat aproximativ 1,4 milioane de tone de productie.
Din ultimele declaratii ale lui Valeriu Tabara reiese ca Romania ar putea exporta in acest an circa 4 milioane de tone de grau, adica 55% din cantitatea raportata in acest an, respectiv 33% din cantitatea potentiala de grau care s-ar putea obtine in urma eficientizarii productiilor agricole.
Presupunand ca in Romania se vor obtine curand 12 milioane de tone de grau intr-un an, iar cererea interna nu o va depasi pe cea actuala, potentialul maxim de export de grau al tarii va fi de 8,8 milioane de tone.
Poate fi Romania un mare exportator de grau in conditiile in care ar vinde peste hotare cantitati de peste doua ori mai mari decat in prezent? Cu siguranta, nu! Asta in primul rand pentru ca in Uniunea Europeana exista state precum Marea Britanie, Franta, Germania, Polonia sau Ungaria unde randamentele la hectar si suprafetele cultivate sunt mult mai mari.
Dincolo de faptul ca nu exista termen de comparatie intre modul in care se face agricultura in tarile mai sus mentionate si Romania, nu prea avem cu ce sa ne laudam nici in raport cu vecinii extracomunitari, precum Ucraina.
Tinta de export a Ucrainei in materie de grau pentru acest an este de 10 milioane de tone, potrivit lui Voldoymyr Lapa, directorul general al Agribusiness Club Ucraina. Exporturile de grau pe care le vor realiza vecinii nostri in acest an reprezinta doar 40% din potentialul tarii, procent cu putin peste cel aferent Romaniei, de 33%.
In plus, ucrainenii isi permit sa exporte graul cu circa 120 de euro pe tona, pret cu circa 30% mai mic decat cel la care Romania vinde in prezent, atat pe piata interna, cat si la export. Poate acesta este unul din motivele pentru care Romania are in prezent contracte ferme pentru vanzarea in afara a doar o cincime din cantitatea de 4 milioane de tone pe care autoritatile sustin ca o vor exporta in acest an.
In concluzie, chiar daca am inregistra in acest an o supraproductie, daca putem defini astfel faptul ca s-a avem o productie cu 40% mai mare pe o suprafata recoltata cu 10% mai mica comparativ cu anul precedent, Romania tot nu se poate considera un jucator important pe piata exporturilor de grau, asa cum vor sa lase impresia oficialii guvernamentali.
Vorbiti de "Romania mare... Vezi tot