Opinii: Pentru cine joaca Valeriu Tabara?

Duminica, 10 Octombrie 2010, ora 14:58
6159 citiri
Opinii: Pentru cine joaca Valeriu Tabara?

Sunt televiziunile de stiri prevestitoare ale apocalipsei, este adevarat ca multe informatii exagerate, din nestiinta sau rea credinta, baga in fibrilatii, fara rost, populatia, dar guvernul insusi e greu de intrecut in aceasta privinta. Sebastian Vladescu si Mihail Seitan au cel putin un demn urmas in Palatul Victoria.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a anuntat senin ca preturile alimentelor de baza vor creste cu 8-10%. Si n-a fost o declaratie smulsa in usa liftului, din goana masinii, trunchiata sau rastalmacita de presa. A fost o declaratie soc facuta la un briefing de presa, la Palatul Victoria, dupa sedinta saptamanala de guvern.

Prima reactie a venit de la fostul minsitru al Agriculturii, Mihail Dumitru, care nu intelege, pe buna dreptate, cum a ajuns Valeriu Tabara la aceste procente aruncate pur si simplu catre public. Raspunsurile venite dinspre patronatele din industria alimentara, ma tem, ar justifica pe deplin o demisie sau demitere rapida a d-lui Tabara.

Cea mai mare suspiciune care planeaza asupra capului domniei sale este ca a vrut sa faca jocurile marilor producatori, care, intr-adevar au trecut deja la scumpiri pe care le vestesc inca din vara. Numai in Romania alimentele se scumpesc in conditii de criza, chiar dincolo de majorarea de TVA care si-a spus deja cuvantul de luni bune.

Sorin Minea, presedintele patronatului carnii, spune ca explicatia pentru preturile aberante de la noi trebuie cautata nu doar in locul spre care se indreapta mereu degetele acuzatoare ale consumatorilor si guvernantilor, adica nu doar la procesatori si comercianti, ci si la producatorii de materie prima. Si nu este vorba despre micii producatori care nici macar nu prea ajung pe piata din cauza problemelor mari de colectare si care se afla putin peste limita agriculturii de supravietuire.

Este vorba despre fermele mamut, cele mai mari din Europa. Romania este cunoscuta de altfel ca tara europeana cu cea mai polarizata agricultura: pe de-o parte agricultura de subzistenta, de cealalta cateva ferme imense, cele mai mari de pe continent. Asupra acestora planeaza suspiciuni pe masura: de la evaziune fiscala, la subventii incasate ilegal. De la acesti mari producatori vin acum scumpiri pe care Valeriu Tabara in loc sa le vesteasca ar trebui sa le ancheteze.

Caci este aboslut nefiresc ca intr-un an cu o productie de porumb record, porumbul sa se scumpeasca. Este ilogic ca in anul cu cea mai mare productie de floarea soarelui din ultimul deceniu, pretul semintelor sa se dubleze. Tot la producator, carnea de pui s-a scumpit cu 10%, iar laptele cu 50%, fara o explicatie anume.

De ce nu intervine piata pentru a regla aceste mecanisme? Intr-o oarecare masura intervine pentru ca, de exemplu, procentul de scumpire a laptelui la raft este cu mult mai mic sub presiunea comerciantilor constienti de riscul prabusirii consumului. La nivelul producatorilor insa, spun multi analisti econimici, nefiscalizarea este atat de mare, iar interesele atat de puternice incat regulile jocului devin altele.

In aceste conditii, procesatorii, care nu sunt nici ei desigur niste ingeri, sigur ca prefera sa importe masiv, agricultura romaneasca ramane subdezvoltata si cu un aport minim in PIB, iar deficitele economiei romanesti se accentueaza. Si totusi, aceste probleme din zona producatorilor de materie prima nu par a-l preocupa pe Valeriu Tabara. Dimpotriva, domnia sa ramane tot la suspectii de serviciu: "Nu este justificat pretul din galantare fata de ceea ce inseamna pretul materiei prime. Exista extrem de multe rezerve in ceea ce inseamna adaosuri comerciale, taxe de magazin, de supermagazain, la care cred ca trebuie sa umble si cei care comercializeaza aceste produse".

Dar sa zicem ca ministrul Agriculturii nu a avut niciun scop ascuns al controversatei declaratii privind scumpirile. Chiar si asa, ea ramane extrem de grava cat timp romanii sunt deja terorizati de venirea iernii, scumpirea gazului, a gigacaloriei, suprapuse scaderii veniturilor. O astfel de declaratie, daca nu da chiar lumina verde scumpirilor, are cel putin un efect inhibant asupra consumului si asa aflat in scadere si ar trebui aspru taxata de premier.

Citeste si:
Cum ar putea fi afectat USR de plecarea lui Dacian Cioloș din partid și ce șanse ar putea avea acesta pe cont propriu
Cum ar putea fi afectat USR de plecarea lui Dacian Cioloș din partid și ce șanse ar putea avea acesta pe cont propriu
Dacian Cioloș s-a întâlnit săptămâna trecută cu mai mulți apropiați din USR, foști membri PLUS, și ar pregăti o demisie din partid, potrivit unor surse politice. Șansele sale de...
Reașezări politice înaintea alegerilor din 2024. Cum arată harta posibilelor alianțe conjuncturale
Reașezări politice înaintea alegerilor din 2024. Cum arată harta posibilelor alianțe conjuncturale
Cu mai puțin de doi ani până la următoarele rânduri de alegeri, aproape toate partidele de pe scena politică au început să se orienteze după alianțe pe termen scurt sau lung. Dragnea a...