Productia de grau a depasit 7 milioane de tone

Duminica, 07 August 2011, ora 17:46
2416 citiri
Productia de grau a depasit 7 milioane de tone
Foto: Arhiva

Productia de grau a Romaniei a depasit 7 milioane de tone, desi raportarile din teritoriu arata in prezent doar 6,8 milioane de tone, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.

"Este cert acum ca productia de grau a Romaniei a depasit bine 7 milioane de tone, chiar daca scriptic, ce avem noi acum dupa raportarile fermierilor si ale directiilor agricole, productia este de aproape 6,8 milioane tone. Cred ca avem peste 1,5 milioane de tone de grau in plus fata de productia anului trecut", a spus Tabara.

Acesta a precizat ca de multe ori raportarile din teritoriu nu sunt la nivelul productiei obtinute ceea ce ingreuneaza luarea unor decizii privind valorificarea productiei in piata.

"Trebuie sa rezolvam aceasta problema pentru ca atata timp cat dam subventii fermierilor si noi trebuie sa gasim solutii pentru piata, inclusiv de import-export, este bine sa se stie exact care sunt productiile. Consider ca trebuie sa gasim un mecanism mai de incredere pentru fermieri deoarece mecanismul actual, poate, nu le ofera aceasta incredere de a raporta exact sau poate mai exista parghii de a comercializa productia la negru, ceea ce iar nu este bine", a explicat ministrul Agriculturii.

In privinta calitatii recoltei de grau din 2011, seful MADR a adaugat ca, deocamdata, se iau probe din toate zonele tarii, iar in momentul in care va avea analizele pentru 10% din acestea se vor face publice rezultatele. Recent, Valeriu Tabara estima ca 80% din recolta de grau din acest an este panificabila, "60% din productie fiind de o foarte buna calitate".

Egiptul a cumparat 60.000 de tone de grau romanesc

Potrivit datelor centralizate la data de 3 august de MADR, suprafata recoltata cu grau si secara se ridica la 1,869 milioane hectare, reprezentand 96% din suprafata estimata a se recolta in acest an de 1,957 milioane hectare. Productia obtinuta este de 6,778 milioane tone, cu 1% mai mult fata de productia estimata pentru 2011 de 6,712 milioane de tone.

In 2010, productia de grau si secara a fost de 5,588 milioane tone, iar in 2009 de de 5,203 milioane tone, potrivit Institutului National de Statistica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Romania productie grau, #Romania grau , #ministrul Agriculturii