Productia de grau a depasit 7 milioane de tone

Duminica, 07 August 2011, ora 17:46
2218 citiri
Productia de grau a depasit 7 milioane de tone
Foto: Arhiva

Productia de grau a Romaniei a depasit 7 milioane de tone, desi raportarile din teritoriu arata in prezent doar 6,8 milioane de tone, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.

"Este cert acum ca productia de grau a Romaniei a depasit bine 7 milioane de tone, chiar daca scriptic, ce avem noi acum dupa raportarile fermierilor si ale directiilor agricole, productia este de aproape 6,8 milioane tone. Cred ca avem peste 1,5 milioane de tone de grau in plus fata de productia anului trecut", a spus Tabara.

Acesta a precizat ca de multe ori raportarile din teritoriu nu sunt la nivelul productiei obtinute ceea ce ingreuneaza luarea unor decizii privind valorificarea productiei in piata.

"Trebuie sa rezolvam aceasta problema pentru ca atata timp cat dam subventii fermierilor si noi trebuie sa gasim solutii pentru piata, inclusiv de import-export, este bine sa se stie exact care sunt productiile. Consider ca trebuie sa gasim un mecanism mai de incredere pentru fermieri deoarece mecanismul actual, poate, nu le ofera aceasta incredere de a raporta exact sau poate mai exista parghii de a comercializa productia la negru, ceea ce iar nu este bine", a explicat ministrul Agriculturii.

In privinta calitatii recoltei de grau din 2011, seful MADR a adaugat ca, deocamdata, se iau probe din toate zonele tarii, iar in momentul in care va avea analizele pentru 10% din acestea se vor face publice rezultatele. Recent, Valeriu Tabara estima ca 80% din recolta de grau din acest an este panificabila, "60% din productie fiind de o foarte buna calitate".

Egiptul a cumparat 60.000 de tone de grau romanesc

Potrivit datelor centralizate la data de 3 august de MADR, suprafata recoltata cu grau si secara se ridica la 1,869 milioane hectare, reprezentand 96% din suprafata estimata a se recolta in acest an de 1,957 milioane hectare. Productia obtinuta este de 6,778 milioane tone, cu 1% mai mult fata de productia estimata pentru 2011 de 6,712 milioane de tone.

In 2010, productia de grau si secara a fost de 5,588 milioane tone, iar in 2009 de de 5,203 milioane tone, potrivit Institutului National de Statistica.

Citește și:
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
#Romania productie grau, #Romania grau , #ministrul Agriculturii