Tabara, agricultura si criza alimentara care nu ne va lovi niciodata (Opinii)

Duminica, 27 Martie 2011, ora 18:03
1562 citiri
Tabara, agricultura si criza alimentara care nu ne va lovi niciodata (Opinii)
Foto: Arhiva

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, este inca un membru al Guvernului Boc ale carui declaratii, daca nu ar fi de plans, ne-ar face sa radem.

Insa, cum rasul face pofta de mancare, ar fi mai bine sa ne abtinem. De cand a preluat portofoliul Agriculturii, declaratiile domnului Tabara n-au facut decat sa starneasca ba panica, ba indignare.

Astfel, primul lucru ce s-a intamplat in momentul in care a preluat Agricultura a fost ca peste 70 de ONG-uri sa ceara de urgenta demisia sa din fruntea ministerului, pe motiv ca are legaturi puternice cu industria cerealelor modificate genetic, pentru ca a lucrat la Monsanto, cel mai mare producator de alimente modificate genetic din lume.

Retragandu-se o perioada din lumina reflectoarelor, dupa ce a declarat in prealabil ca nu a facut nimic ilegal, Tabara a reusit sa faca scandalul uitat.

Demisia lui Tabara, noul ministru al Agriculturii, ceruta deja de 70 de ONG-uri

A trebuit din nou sa calmeze spiritele, dupa ce producatorii au inceput sa anunte ca se vad nevoiti sa scumpeasca preturile la alimente, iar televiziunile de stiri au inceput sa faca adunari si inmultiri care dadeau cu minus in buzunarele romanilor.

Astfel, daca pe 28 septembrie ministrul Agriculturii anunta ca, desi va exista, intr-adevar, o crestere a preturilor alimentelor, aceasta va fi moderata, nefiind motiv de ingrijorare pentru romani. Dupa ce a vazut ca apelurile lui la calm nu au linistit pe nimeni si cum preturile tot cresteau, a iesit la atac. Tinta - lanturile de magazine, care pun adaosuri comerciale nesimtite, pentru ca, altfel, preturile nu ar trebui sa creasca deloc.

Nici asa nu a fost foarte convingator, asa ca 3 zile mai tarziu a fost nevoit sa invoce un nou vinovat - evaziunea fiscala, pierderile ajungand, din estimari, undeva pe la un miliard de euro.

Valeriu Tabara: Nu acest taran "nenorocit" e vinovat pentru preturi

Si de aici scandalul cresterii preturilor la alimente s-a defalcat pe produse. Primul la care s-au anuntat cresteri de preturi a fost painea, reprezentantii Rompan anuntand ca nu mai au ce sa faca, avand in vedere productia de grau.

Asa ca ministrul Tabara s-a gasit nevoit sa faca noi declaratii, la sfarsitul lui noiembrie, atancand Rompan si sustinand ca trebuie sa-si revada costurile, pentru ca grau este destul in Romania, pentru procesare.

Cateva luni mai tarziu, in februarie, dupa ce pretul painii urcase deja considerabil, iar la televizor nu vedeai decat cozi de batrani care se incolonau de la primele ore ale diminetii pentru a primi o paine gratis, ministrul a inceput din nou sa gaseasca vinovati, aratand cu degetul inspre procesatori, sustinand ca, dupa expertiza sa, nu vede de ce atunci cand se scumpeste materia prima costul trebuie sa se regaseasca in produs.

Ca nici producatorii nu sunt niste neprihaniti, nu e nicio noutate. Dar sa pretinzi ca ei sa se transforme in voluntari care trudesc pentru a avea romanii ce sa duca la gura este, pe langa absurd, si stupid. Companiile trebuie sa-si plateasca angajati, distribuitori, ca sa nu mai vorbim de taxe la stat si multe altele, asa ca este mai mult decat logic ca pretul materiei prime sa se regaseasca in pretul produsului.

Tabara: Romania nu va intra in criza alimentara "decat din neatentie"

Declaratii in aceeasi nota am putut audia si in legatura cu pretul carnii, uleiului sau cartofului - unul dintre cauzele cresterii inflatiei.

Iar drintre cele mai aeriene declaratii ale ministrului nu o putem uita pe cea conform careia preturile la alimente scad in apropierea Sarbatorilor, declaratie difuzata de Realitatea Tv, pana cand jurnalistul postului si-a pierdut acreditarea de la ministerul Agriculturii. E ca si cum domnul Tabara abia a aterizat, traind in cosmos toata viata sa, si nu a pus niciodata picorul intr-un hypermarket, supermarket sau chiosc din scara blocului.

Incercand sa-si spele pacatul ignorantei, Tabara a scaldat-o, ulterior, transformandu-si declaratia in "cresterea preturilor de Sarbatori este anormala". Un alt "tabarism" prin care vina a fost din nou aruncata in ograda producatorilor si retailerilor.

Practic, tot ceea ce a facut Valeriu Tabara de cand a preluat portofoliul Agriculturii a fost sa gaseasca vinovati pentru problemele din agricultura si preturile mereu in crestere de la alimente si, din cand in cand, sa propuna cate o lege, pe cat de aberanta, pe atat de imposibil de aplicat, cum ar fi, de exemplu, dubla etichetare a alimentelor.

Japonia ne avertizeaza ca ne paste foametea - Radulescu: "Sa se uite in propria ograda!"

Si a mai facut un lucru, a negat mereu faptul ca Romania, daca nu ia masuri agricole urgente, risca o criza alimentara, acuzand doar presa de senzationalism.

Iar cand cei care au tras semnalul de alarma nu au mai fost jurnalistii, ci analistii Nomura, una dintre cele mai mari firme de brokeraj si consultanta economica din Japonia, tara proaspat lovita de un cutremur devastator, urmat de tsunami-uri de zeci de metri si o criza nucleara, singura reactie de la minister a venit din partea secretarului de stat Adrian Radulescu: "Domnii de la Nomura sa se uite in propria ograda!".

Asa ca "de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere!". Si, ca sa mai zicem o vorba specific romaneasca, ce chiar ne caracterizeaza perfect ca popor, "cum ne-a rabdat pana acum Pamantul, ne-o rabda si de acum inainte", cu toti taberii, ialomitienii si botisii nostri.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#Valeriu Tabara ministrul Agriculturii, #Romania criza alimentara, #pret alimente crestere Romania , #ministrul Agriculturii