Tabara: Banii de la rectificare asigura continuitate pentru fondurile europene

Vineri, 05 August 2011, ora 20:51
1002 citiri
Tabara: Banii de la rectificare asigura continuitate pentru fondurile europene
Foto: Arhiva

Banii pe care i-am primit la rectificarea bugetara asigura o continuitate foarte buna pentru absorbtia fondurilor europene destinate agriculturii, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.

"De regula esti multumit si cand primesti un leu in plus, dar noi am primit la agricultura aproape un miliard de lei la rectificare. Avem fonduri de peste 715 milioane de lei pentru garantii, care ne sunt suficiente pentru a aduce peste 600 de milioane de euro din bani europeni, dar avem asigurata si sustinerea avansurilor din toamna pentru platile pe suprafata. Mai exista si o rezerva la Banca Nationala care se completeaza din sistemul de privatizare si din rambursari", a spus Tabara.

De asemenea, din suma totala primita la rectificare MADR a primit aproape 200 de milioane de lei pentru stingerea unor datorii ale unitatilor de cercetare aflate in subordinea ministerului.

"Avem bani si pentru rezolvarea unor creante pentru unitatile de cercetare si speram ca odata cu aceste creante sa putem aduce sistemul de cercetare in normalitate", a mentionat ministrul Agriculturii.

Pe de alta parte, singura problema nerezolvata la aceasta rectificare vizeaza sectorul de imbunatatiri funciare.

"Au ramas descoperite in buget investitiile pe sistemele de imbunatatiri funciare. Nu e o suma mare, circa 45 milioane lei, dar este necesara pentru continuarea proiectelor cu Banca Mondiala, prin programul MAKIS (n.red. Modernizarea Sistemului de Informare si Cunoastere in Agricultura).

Speram sa gasim solutia si sa le rezolvam din interior. Practic, la agricultura nu sunt niciodata suficienti bani, dar in contextul actual speram sa ne descurcam la fel ca si anul trecut", a mai adaugat Valeriu Tabara.

Bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a fost suplimentat cu 910,3 milioane lei, din care 735 milioane lei pentru asigurarea conditiilor necesare absorbtiei a circa 626 milioane euro din fondurile europene provenite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).

Bugetul Ministerului Agriculturii pe anul 2011 a fost stabilit la 11,677 miliarde de lei (2,78 miliarde de euro), in crestere cu 13,13% fata de 2010 si reprezinta 2,12% din Produsul Intern Brut.

Sursele de finantare ale bugetului sunt bugetul de stat - 5,668 miliarde de lei, avansul de la Uniunea Europeana - 2,885 miliarde de lei, imprumut angajat de MADR - 3,08 miliarde de lei si veniturile proprii - 43,915 milioane de lei.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Tabara fonduri Europene, #Tabara ministru , #ministrul Agriculturii