Ziare.com

Tabara: Nerezidentii sa nu aiba dreptul la teren agricol pana in 2020

Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 18:21

   

Tabara: Nerezidentii sa nu aiba dreptul la teren agricol pana in 2020
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca se pregateste, in perioada urmatoare, un demers catre UE "pentru a intra intr-un moratoriu" ca, pana in 2020, Romania sa nu fie obligata sa vanda teren agricol catre nerezidenti.

"Trebuie vazut faptul ca noi avem o legislatie in acest domeniu. Este o lege care se regaseste in Codul Civil si care prevede doua restrictii, si anume: nu pot detine teren in Romania persoanele fizice care nu au domiciliul in Romania si persoanele juridice care nu au sediul in Romania.

Ca urmare, tertii nu pot cumpara teren la aceasta data in Romania sau nerezidentii, indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice. Aceasta situatie cred ca trebuie prelungita si vom pregati, poate chiar in luna ianuarie, un demers catre UE pentru a intra intr-un moratoriu ca pana in 2020 Romania sa nu fie obligata sa vanda teren catre nerezidenti", a declarat Valeriu Tabara.

El a spus ca este de dorit ca in agricultura Romaniei sa vina investitori, nu neaparat numai in productia primara, ci mai ales in cea de prelucrare, "pentru ca exista un domeniu extraordinar si mult loc pentru dezvoltarea unor astfel de activitati".

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

"In primul rand, terenurile agricole nu trebuie sa intre intr-o zona de specula, asa cum au fost pana acum. Eu prevad o piata funciara in dezvoltare si ma refer la terenurile agricole, nu la cele ale zonei imobiliare.

La aceasta data exista o presiune mare pe Romania de a se deschide pentru vanzare de terenuri. Nu vom face acest lucru. Si domnul Baconschi s-a pronuntat in acest sens. Nu dorim ca Romania sa intre intr-o zona de specula. Dorim ca terenurile Romaniei sa fie producatoare de bunuri agroalimentare, dar mai ales de valoare. Acesta este si motivul pentru care impunem sistemul de igienizare a terenurilor, curatirea lor, aducerea la potentialul maxim de productie", a precizat Valeriu Tabara.

Ministrul Agriculturii a declarat, la finalul lunii noiembrie, ca suprafata agricola detinuta de straini in Romania se ridica la peste 700.000 de hectare, reprezentand 8,5% din suprafata arabila a Romaniei.

Intr-un clasament al cumparatorilor de teren in Romania, pe primele locuri se afla Italia, cu 24,29%, Germania cu 15,48% si tarile arabe cu 9,98%. Totodata, Ungaria detine 8,17% din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumparat in Romania, Spania (6,22%), Austria (6,13%), Danemarca (4,52%), Grecia si Olanda cate 2,4% si Turcia 0,78%.

Tabara a mai spus ca, prin sistemul off-shore, sunt cumparate terenuri de catre Malta, Cipru, Monaco, San Marino si Luxemburg, cu o pondere 5,91%. "Dintre tarile arabe, detin terenuri in Romania persoane din Irak, Liban, Siria, Arabia Saudita, precum si din Iran, tara din zona musulmana", a mai spus ministrul.

Potrivit lui Tabara, preturile terenurilor in Romania oscilau, anul trecut, intre 1.500 si 2.500 de euro pe hectar, iar, in 2011, in zonele favorabile, a ajuns 4.000 - 5.000 de euro pe hectar.

Sursa: rNews

Articol citit de 2312 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Domnule Tabara, inca asteptam canalul promis de dumneavoastra

si repunerea in functiune a sistemelor de irigatii.
Incercati sa si faceti, nu doar sa declarati...

Total de acord cu aceasta noua idee a dumneavoastra; daca unii ne interzic dreptul la munca in tarile lor pana la calendele grecesti, noi de ce i-am lasa sa cumpere terenuri agricole in Romania?

 

Tabara, ministru?

Dle.Tabara ce stiti,cate hectare din cel ,mai bun pamant este detinut de straini in Banat,dar in Baragan?Cum ati aprobat acest lucru.Cat despre alte lucruri esentiale din agricultura Romaniiei,acestea raman necunoscute pt. dvs.Trebuie sa va ganditi ca prin nepricepere si incompetente faceti mare rau tarii.

Terenurile alea au fost vandute de PSD si Pnl

Nu mai arata cu degetul spre cine nu are nici o vina..Initiativa lui Tabara este foarte buna, si ar trebui completata cu incurajarea productiei si prelucrarii autohtone, obligarea supermarketurilor din orase sa aiba cel putin 30%-40% din marfa din produse romanesti altfel sa-si mute magazinele din orase ca ucid agricultura si industria romaneasca. Iar apoi campanii prin care romanii sa fie incurajati sa cumpere produse romanesti in locul celor straine care le sunt bagate sub nas!!

Fuhrerul agriculturii romanesti

Tipul asta merge dintr-o hotie in alta. Intai a venit cu legea care prevede sanctiuni financiare pentru cei care nu isi lucreaza pamanturile, fortandu-i sa le vanda. Sa le vanda lui si complicilor sai. Acum impinge nesimtirea si mai departe, obligandu-i sa-si vanda terenurile si romanii care nu domiciliaza in tara. Colac peste pupaza, pentru ca sa fie sigur ca terenurile la pret de chilipir ajung la gasca lui si numai a lui, interzice cumpararea lor de catre straini.

Tovarasi, trebuie sa ne miscam repede, nu mai avem de decat un singur an pentru a pune mana pe toate terenurile agricole ale tarii!

 

@ srelu, dumneata fabulezi constient?

Sau pur si simplu nu iti dai seama ce aberatii debitezi?

...

Domnule Roaita, ar trebui sa ma simt flatat ca nu gasesti niciun argument impotriva celor spuse de mine si esti constrans sa te limitezi la insulte. Nu ma simt totusi flatat, deoarece incapacitatea de a gasi argumente este fireasca in cazul cuiva cu posibilitati intelectuale atat de modeste.

hei

Uitati un lucru: tabara e printre putinii care nu fura si nici afaceri nu are.

"Intai a venit cu legea care prevede sanctiuni financiare pentru

cei care nu isi lucreaza pamanturile, fortandu-i sa le vanda"
"Fortandu-i sa le vanda" = prima aberatie
"Sa le vanda lui si complicilor sai" = a doua aberatie
"obligandu-i sa-si vanda terenurile si romanii care nu domiciliaza in tara" = a treia aberatie
"Colac peste pupaza, pentru ca sa fie sigur ca terenurile la pret de chilipir ajung la gasca lui si numai a lui, interzice cumpararea lor de catre straini"
= a patra aberatie
"Tovarasi, trebuie sa ne miscam repede, nu mai avem de decat un singur an pentru a pune mana pe toate terenurile agricole ale tarii! " = fabulatie e la srelu...

Acum e bine?

 

E bine!

M-ai convins. Stii sa numeri.

Erata

fabulatie "a" la srelu...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor