Tabara: Romania nu poate intra niciodata intr-o criza alimentara

Joi, 26 Mai 2011, ora 22:16
1753 citiri
Tabara: Romania nu poate intra niciodata intr-o criza alimentara
Foto: Arhiva

Romania nu poate intra niciodata intr-o criza alimentara, a declarat, joi, la Galati, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.

"Afirm cu toata responsabilitatea ca Romania nu poate intra niciodata intr-o criza alimentara, chiar daca acest lucru se vehiculeaza de atata timp si intr-un mod speculativ. As spune, de asemenea infirmand tot teorii speculative privind cresterea pretului la grau si secara, ca pretul la grau si la secara este in acelasi proces de evaluare, ca nu exista evolutii sau involutii la productia culturilor respective si repet, ca exista conditii certe ca anul 2011 sa fie un an agricol foarte bun pentru Romania", a spus Tabara.

Ministrul a precizat ca Romania nu trebuie sa se limiteze doar la o productie de produse agro-alimentare pentru proprii cetateni, ci trebuie sa exporte. "Romania trebuie sa fie nu o tara producatoare doar pentru cat pune pe masa. Romania trebuie sa fie o tara care sa produca pentru siguranta alimentara a propriilor cetateni, dar, in acelasi timp, trebuie sa fie o tara net exportatoare de produse agricole. Conditia este ca ceea ce am facut bun in 2010 sa continue in 2011 si acest lucru trebuie sa il vedem in balanta comerciala a Romaniei pe produsele agro-alimentare", a afirmat Tabara.

In acest context, ministrul a spus ca exporturile Romaniei in 2010 fata de 2009 la produse agroalimentare au crescut cu 40,7%, iar importurile au crescut doar cu 2%. De asemenea, deficitul comercial realizat pe produse agricole, in 2009, a fost de circa 1,4 miliarde euro pentru ca in 2010 sa scada la 700 milioane euro, reducerea fiind de 50%. "Tinta pentru 2011 este ca aceasta balanta comerciala sa se aseze pe zero sau sa treaca pe plus. Ar fi una din marile realizari de dupa 1990 si numai atunci vom putea certifica ca sistemul agricol poate sa fie performant", a mai spus Tabara.

Tabara: Pentru unele produse alimentare, cresterea preturilor este nejustificata

De asemenea, in procesul de reorganizare a ministerului a fost reinfiintata Directia generala pentru zootehnie, "care, de ani de zile, a fost desfiintata", pentru a avea o baza tehnica fundamentata mai ales pe legislatia europeana.

"Mai mult, am dat drumul la legislatia privind abatoarele mici care in 2005, printr-o mare greseala, o mare eroare, au fost anulate. De asemenea, pregatim un cadru legislativ pentru fabricile mici de prelucrare a produselor lactate", a declarat Tabara. Potrivit acestuia, unul dintre obiectivele ministerului este ca in zona Galati-Braila sa fie refacuta bursa de cereale.

Valeriu Tabara a participat, joi, la Galati, la o intalnire cu fermierii si reprezentantii autoritatilor locale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Romania criza alimentara, #criza alimentara Tabara ministru , #ministrul Agriculturii