Ziare.com

Tabara: Romania nu poate intra niciodata intr-o criza alimentara

Joi, 26 Mai 2011, ora 22:16

   

Tabara: Romania nu poate intra niciodata intr-o criza alimentara
Romania nu poate intra niciodata intr-o criza alimentara, a declarat, joi, la Galati, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.

"Afirm cu toata responsabilitatea ca Romania nu poate intra niciodata intr-o criza alimentara, chiar daca acest lucru se vehiculeaza de atata timp si intr-un mod speculativ. As spune, de asemenea infirmand tot teorii speculative privind cresterea pretului la grau si secara, ca pretul la grau si la secara este in acelasi proces de evaluare, ca nu exista evolutii sau involutii la productia culturilor respective si repet, ca exista conditii certe ca anul 2011 sa fie un an agricol foarte bun pentru Romania", a spus Tabara.

Ministrul a precizat ca Romania nu trebuie sa se limiteze doar la o productie de produse agro-alimentare pentru proprii cetateni, ci trebuie sa exporte. "Romania trebuie sa fie nu o tara producatoare doar pentru cat pune pe masa. Romania trebuie sa fie o tara care sa produca pentru siguranta alimentara a propriilor cetateni, dar, in acelasi timp, trebuie sa fie o tara net exportatoare de produse agricole. Conditia este ca ceea ce am facut bun in 2010 sa continue in 2011 si acest lucru trebuie sa il vedem in balanta comerciala a Romaniei pe produsele agro-alimentare", a afirmat Tabara.

In acest context, ministrul a spus ca exporturile Romaniei in 2010 fata de 2009 la produse agroalimentare au crescut cu 40,7%, iar importurile au crescut doar cu 2%. De asemenea, deficitul comercial realizat pe produse agricole, in 2009, a fost de circa 1,4 miliarde euro pentru ca in 2010 sa scada la 700 milioane euro, reducerea fiind de 50%. "Tinta pentru 2011 este ca aceasta balanta comerciala sa se aseze pe zero sau sa treaca pe plus. Ar fi una din marile realizari de dupa 1990 si numai atunci vom putea certifica ca sistemul agricol poate sa fie performant", a mai spus Tabara.

Tabara: Pentru unele produse alimentare, cresterea preturilor este nejustificata

De asemenea, in procesul de reorganizare a ministerului a fost reinfiintata Directia generala pentru zootehnie, "care, de ani de zile, a fost desfiintata", pentru a avea o baza tehnica fundamentata mai ales pe legislatia europeana.

"Mai mult, am dat drumul la legislatia privind abatoarele mici care in 2005, printr-o mare greseala, o mare eroare, au fost anulate. De asemenea, pregatim un cadru legislativ pentru fabricile mici de prelucrare a produselor lactate", a declarat Tabara. Potrivit acestuia, unul dintre obiectivele ministerului este ca in zona Galati-Braila sa fie refacuta bursa de cereale.

Valeriu Tabara a participat, joi, la Galati, la o intalnire cu fermierii si reprezentantii autoritatilor locale.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1156 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bine-ar fi sa fie bine...

Am zis.

 

Ba uite ca poate

Si am mai vazut asta odata, mai pruna de tabara !
Ce de imprumutati va imprumutati mereu si ce vinzi sa platesti datoria. Nu va uitati acum la luar cu imprumut, ca suma de dat inapoi pare de 10 ori mai mare decit cea luata. Basca dobinzile.
Cei din valea lui Ion au o vorba !
Cind iei bani cu imprumut iti fata ***. Cind ii dai inapoi iti moare vitzelul.
...............................
Acum inca mai fata *** ! Pe ce pune mina romania sa faca bani sa plateasca ? Grecilor e propune s a vinda teritoriu !

 

D.l ministru Tabara are dreptate.

Tara cu cel mai bun teren pentru agricultura nu poate intra in criza alimentara.
Sistemul politic a pus piedica desvoltarii agriculturii pentru interesul comerciantilor cu produse agricole.
Vindeam ieftin la recoltare graul achizitionat de comerciani si apoi primavara cumparam grau scump ca sa creasca pretul produselor de panificatie.
Sabotaj si sarlatanie.
Nastase si Tariceanu stiu acest lucru dar tac.DARUL a fost bun.

Pamantul nu da roade dupa cum hotaraste omul,

ci dupa cum vrea Dumnezeu. Omul poate munci in zadar, caci nu poate controla seceta, inundatiile, alunecarile de teren, incendiile de proportii, invaziile lacustelor sau gandacilor, bolile plantelor, etc.

Mai bine sa ne pocaim cu totii, sa ne smerim si sa cerem indurarea Domnului, decat sa ne umflam in pene, afirmand fara temei ca "Romania nu poate intra niciodata in criza alimentara"...

Cand constructorii si proprietarii Titanicului au afirmat ca pe un astfel de vas nici Dumnezeu nu-l poate scufunda, au pierdut vaporul de la prima cursa... De pierderile umane nici nu mai vreau sa amintesc!

 

corect!

...si niciodata sa nu spui niciodata!
au fost perioade in europa de cate 2 ani de frig(1816), fara recolte...suntem pregatitzi pentru asa ceva?!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor