Un ONG cere demiterea lui Valeriu Tabara, din cauza culturilor modificate genetic

Luni, 04 Aprilie 2011, ora 12:18
1956 citiri
Un ONG cere demiterea lui Valeriu Tabara, din cauza culturilor modificate genetic

Agent Green solicita premierului demiterea ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara, din orice functie de conducere la ministerul de resort, in urma afirmatiilor recente ale acestuia in sprijinul cultivarii de soia modificata genetic.

In plus ONG-ul mai cere ministrului Mediului, Laslo Borbely, sa finalizeze procedura de interzicere a organismelor modificate genetic.

Potrivit unui comunicat al organizatiei Agent Green, reprezentantii acesteia sunt indignati de recentele afirmatii ale ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara, care doreste "sa introduca soia modificata genetic (MG) in culturi de camp si in farfuriile romanilor incepand cu 2012".

"In realitate, astfel de afirmatii nu au niciun fel de acoperire legala, economica si stiintifica", afirma Agent Green.

In comunicatul citat, se arata ca, din punct de vedere legal, soia modificata genetic nu este autorizata pentru cultivare pe teritoriul Uniunii Europene. In Romania, aceasta a fost interzisa in anul 2006, inainte de aderarea la UE, iar cultivarea de OMG fara autorizatie se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 la 80.000 de lei.

WikiLeaks: Tabara, cel mai influent sustinator al organismelor modificate genetic

La nivelul UE, din iulie 2010, se dezbate o propunere a Comisiei Europene privind cresterea ritmului de autorizare a OMG, dar care permite statelor membre sa interzica, totodata, cultivarea OMG-urilor.

Propunerea CE, in opinia Agent Green, nu ofera statelor membre optiuni concrete pentru a interzice OMG, ci mai degraba elimina posibilitatea acestora de a invoca probleme de sanatate umana si de mediu. La 14 martie, reuniti la Bruxelles, ministrii mediului din cele 27 de state membre, inclusiv ministrul Mediului, Laszlo Borbely, nu au ajuns la un consens privind propunerea CE pe care o considera 'prea vaga'.

In UE se cultiva doar porumb MG MON810 brevetat de corporatia agrochimica Monsanto cu care colaboreaza si ministrul Tabara, afirma Agent Green. Suprafata cultivata cu acest porumb reprezinta doar 0,06% din suprafata arabila a Europei, cultura in scadere cu 23% in 2010 fata de 2008.

"Acest esec al OMG este vizibil si in Romania, unde acest porumb s-a cultivat pe 7.146 de hectare in anul 2008 si doar pe 822 de hectare in 2010. Anul trecut, chiar si cei mai mari cultivatori de OMG, Culita Tarata si Catalin Corbea, au renuntat la astfel de culturi pentru ca nu sunt rentabile si dau probleme.

In ceea ce priveste soia MG, recolta medie la hectar in perioada in care aceasta s-a cultivat in Romania (anii 2001 - 2006) a fost de 1.976 kilograme. In anul 2010, in tara noastra s-a cultivat doar soia nemodificata genetic, iar recolta a fost de 2.294 kilograme/hectar. Asadar, soia obisnuita poate da recolte mai bune decat soia MG", a aratat Gabriel Paun.

Acesta a adaugat ca opozitia europenilor fata de OMG, conform eurobarometrelor, a crescut la 61%, iar a romanilor la 66% - potrivit unui sondaj realizat de Mercury Research, comandat de Agent Green in 2010.

La polul opus al OMG se situeaza agricultura ecologica care, fara sprijinul ministrului Tabara, a crescut in Romania la 260.000 de hectare in 2010, se subliniaza in comunicat.

Cele mai multe plante modificate genetic obtinute prin tehnici de inginerie genetica si chimicalele asociate s-au dovedit a fi o problema pentru mediu, pentru sanatate si pentru fermieri. Ele pot afecta specii nevizate de fauna, pot cauza toxicitate pentru organele interne rinichi si ficat si nici macar nu conduc la recoltele miraculoase promise de corporatiile agrochimice care le-au produs.

Mai mult, OMG conduc la sporirea cantitatilor de pesticide utilizate in agricultura si la aparitia de super-buruieni si daunatori, se atrage atentia in comunicatul Agent Green.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#soia modificata genetic Romania, #demitere veleriu Tabara, #Agent Green demitere Tabara , #ministrul Agriculturii