Valeriu Tabara, acuzat de conflict de interese

Marti, 03 Mai 2011, ora 20:13
3420 citiri
Valeriu Tabara, acuzat de conflict de interese
Foto: Arhiva

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, este acuzat de conflict de interese pentru ca ar fi continuat sa ramana director de proiect in doua contracte ale Universitatii de Stiinte Agricole din Timisoara si dupa preluarea mandatului de ministru. Tabara neaga, spunand ca s-a autosuspendat din proiecte chiar in ziua in care a intrat in Guvern.

Acuzatiile au fost lansate de Alianta pentru o Romanie Curata, care prezinta informatii din ultima declaratie de interese depusa de ministrul Tabara, in 1 noiembrie 2010, adica la aproape doua luni de la preluarea portofoliului, in care figureaza ca "director de proiect".

Unul dintre proiecte are valoarea de 1.182.000 euro si se afla inca in derulare, celalalt, de 478.000 lei, s-a incheiat in decembrie 2010. In aceasta calitate - contractele fiind obtinute prin intermediul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului (USAMVB) - Timisoara, Tabara a incasat, in perioada 2009 - 2010, 174.361 lei, finantarea celor doua proiecte fiind asigurata de Banca Mondiala, Ministerul Agriculturii si Comisia Europeana.

In replica, Valeriu Tabara a explicat, marti seara, la Realitatea TV, ca s-a autosuspendat din calitatea de conducator de proiecte imediat dupa preluarea mandatului de ministru, lucru care poate fi verificat cu usurinta in documentele oficiale.

"Cererea mea de suspendare din functia de oficial al acestor contracte a fost facuta odata cu instalarea mea ca ministru (...) Contractul e inceput in 2008 si e inregistrat si la Banca Mondiala, nu te poti retrage din echipa, dar nu mai participi la drepturi si la decizii", a declarat Valeriu Tabara.

El a explicat ca nu a trecut in declaratia de interese faptul ca s-a autosuspendat pentru ca nu este prevazuta aceasta rubrica, dar a subliniat ca "certificatul de ridicare a drepturilor mele si de decizie este din 2 septembrie" (n.red - ziua in care a fost desemnat ministru).

"Nu era obligatoriu sa scriu in declaratia de interese ca sunt suspendat(...) Eu nu am mai luat nicio decizie in cazul acestor proiecte(...) Nu exista si nu a fost nicio incompatibilitate. Puteti sa verificati, Imbrea Florin, conferentiar, a preluat toate atributiile mele", a mai spus ministrul Agriculturii.

In plus, acesta a precizat ca proiectele respective sunt in vigoare din 2008 si merg in continuare, iar el a facut parte din ele in calitate de membru al conducerii universitatii respective, calitate in care a condus pana sa preia mandatul de ministru in jur de 100 de proiecte din fonduri europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Valeriu Tabara conflict interese, #Valeriu Tabara ministrul Agriculturii , #ministrul Agriculturii