Vom avea miei romanesti la piata de Paste, sustine Tabara

Sambata, 05 Februarie 2011, ora 21:30
2740 citiri
Vom avea miei romanesti la piata de Paste, sustine Tabara

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat sambata, la Sangeorgiu de Mures, referindu-se la un comunicat al Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine, ca pana in perioada sarbatorilor de Paste mieii vor fi crotaliati pentru a putea fi sacrificati.

Tabara a adaugat ca exista un monopol al identificarii ovinelor sustinut de cei care speculeaza fenomenul. "La Pasti se vor manca miei romanesti. Mieii inca nu s-au nascut, dar noi speculam ca nu vom avea carne. Acei importatori si speculanti care s-au dezvoltat de 20 de ani in Romania produc panica. Zilnic avem aceste discutii cu asociatiile de crescatori de ovine. Acum i-am intrebat daca mai vor sa construim abatoare si au spus ca au suficiente", a declarat ministrul.

Acesta a lansat si un avertisment catre medicii veterinari. "Daca nu rezolvam cu medicii veterinari sa faca identificarea, ii mancam", a spus Tabara. Ministrul a admis ca legea va fi discutata in Parlament doar in 4-5 luni si ca sarbatorile sunt mai repede, dar a dat asigurari ca pana la asezarea finalitatii transferului se merge pe sistemul vechi.

Ministrul s-a declarat indignat ca un crotaliu a ajuns sa coste 50 de lei.

Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine, afiliat la AGROSTAR, arata in 30 ianuarie, intr-un comunicat de presa, ca exista riscul sa nu fie carne de miel romaneasca pe piata si a cerut autoritatilor sa clarifice cat mai urgent problema inventarierii si crotalierii animalelor, in sensul ca aceste operatiuni sa fie efectuate de crescatori, si nu de medicii veterinari.

"Tergiversarea situatiei va conduce la proteste de strada ale crescatorilor de oi si exista riscul ca de Paste sa nu existe carne de miel romaneasca pe piata, intrucat animalele fara crotaliu nu pot fi sacrificate", se arata in comunicatul emis de AGROSTAR.

Sindicatul a cerut adoptarea unei legi care sa stabileasca exact cine face inventarierea si crotalierea animalelor, avand in vedere ca din anul 2011 aceste actiuni nu mai sunt subventionate de stat.

"Din 2011, potrivit reglementarilor Uniunii Europene, inventarierea animalelor si crotalierea lor trebuie sa cada in sarcina producatorilor. In aceste conditii, am cerut adoptarea unei legi care sa ne permita sa facem singuri acest lucru, si nu sa fim obligati sa platim unor medici veterinari. Cred ca este important ca noi, pe banii nostri, sa decidem ce si cum sa facem si ni se pare absurd ca altcineva sa decida ce sa facem cu banii nostri", declara presedintele sindicatului, Marcel Andrei.

Acesta a mai spus ca proiectul de lege este in dezbatere la comisiile parlamentare, iar medicii veterinari care doresc sa castige in continuare de pe urma acestei actiuni de inventariere a animalelor se opun textului propus de crescatori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#Valeriu Tabara miei Pasti, #carne miel Pasti 2011, #Pasti 2011, #pret carne miel , #ministrul Agriculturii
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
"Daca nu rezolvam cu medicii veterinari sa faca identificarea, ii mancam"
Poza maty48
maty48
rank 5
Mancati toti medicii veterinari ca sa scapati de ei ca prea va stau in gat.