Riscul cel mai mare din cauza secetei este sa nu realizam productia agricola in 2013, apreciaza fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara.
Deputatul PDL a declarat, la RFI Romania, ca problemele provocate de seceta puteau fi "foarte bine atenuate", daca ministrul de resort, Daniel Constantin (PC), nu si-ar fi petrecut timpul la mare sau la mitinguri electorale.
Guvernul a revizuit in scadere prognoza de crestere economica pe 2012, in special din cauza secetei care reduce ponderea agriculturii in Produsul Intern Brut.
Valeriu Tabara crede insa ca "sunt niste jocuri si niste elemente de scapare ale actualului Guvern. Sigur ca problemele din agricultura in anul 2012 in Romania sunt extraordinare din cauza acestei secete. Dar caderea PIB-ului nu se datoreaza numai agriculturii (...). Reducerea nivelului de crestere economica este datorata acestor apucaturi ale celor care gestioneaza astazi Romania, pentru ca probleme nu sunt numai in agricultura".
Valeriu Tabara sustine ca "problemele de seceta ar fi putut sa fie foarte bine atenuate. Din pacate, in acest an, ca niciodata, sistemele de irigatii si sistemele de interventie ale Guvernului au fost extrem de limitate si abia acum, pe ultima suta de metri... Neluarea masurilor inca de la inceputul lunii august sau din iulie ne pune in pericol productia agricola pentru anul 2013 si nu este exclus sa ajungem din nou la suprafete foarte mari nelucrate.
Problema trebuia dezbatuta inca de prin luna aprilie, cand s-a vazut ca exista tendintele acestea de aridizare si de temperaturi foarte ridicate. Nu s-a facut nimic! Ba mai mult, si ministrul plecat la mare este mai mult preocupat de mitingurile politice, de pozitiile politice, sigur, in calitate de presedinte de partid, dar agricultura este un domeniu in care trebuie sa stai permanent, zi si noapte aproape langa ea, mai ales in astfel de momente".
"Nu mai spun ca nu s-a facut, dupa stiinta mea, aproape nici un demers catre Comisia Europeana, pentru a prezenta situatia reala din agricultura. Pentru ca la aceasta data, o mare parte din fermieri, cei care sunt bine organizati dispun de venituri de anul trecut, 2011, o valorificare foarte buna a productiei si-n 2010, dar aceste rezerve se termina. Nu cred ca trebuie sa ne bazam pe stocurile pe care le avem, pentru ca noi deocamdata nu avem si nici nu trebuie luata o masura legata de blocarea pietelor", continua fostul ministru PDL al Agriculturii.
In opinia lui Valeriu Tabara, "riscul cel mai mare este ca noi sa nu realizam productia agricola in anul viitor, sa fie probleme grave atunci. In al doilea rand, o mare parte dintre fermieri in acest an sa dea faliment, pentru ca asa cum se pune problema de sprijinire a lor, nu va fi cu rezultat pozitiv".
Citeste mai multe despre Tabara: Problemele de seceta puteau fi foarte bine atenuate pe RFI Romania.