Valeriu Zgonea a fost achitat definitiv în dosarul de trafic de influență. Decizia de ultimă oră a Curții de Apel București

Vineri, 11 Februarie 2022, ora 12:52
4264 citiri
Valeriu Zgonea a fost achitat definitiv în dosarul de trafic de influență. Decizia de ultimă oră a Curții de Apel București
Valeriu Zgonea a primit 3 ani cu executare în primpă instanță, la Tribunalul București. FOTO: Ionuț Mureșan

Fostul șef al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a fost achitat pentru acuzațiile de trafic de influență aduse de DNA în dosarul în care procurorii susțineau că acesta ar fi primit foloase necuvenite în schimbul numirii într-o funcție a fiicei unui consilier județean din Buzău, denunțător în cauză. Decizia Curții de Apel București este definitivă.

„Admis apel - Dec.pen.127/A/11.02.2022- (...) Respinge, ca nefondat, apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, împotriva sentinţei penale nr. 126/03.02.2020, pronunţată de Tribunalul Bucureşti - Secţia I Penală, în dosarul nr. 48938/3/2017. În temeiul art. 421 pct. 2 lit. a din C.proc.pen., admite apelul formulat de inculpatul ZGONEA VALERIU-ŞTEFAN, împotriva sentinţei penale nr. 126/03.02.2020, pronunţată de Tribunalul Bucureşti - Secţia I Penală, în dosarul nr. 48938/3/2017, pe care o va desfiinţa în integralitate şi, rejudecând: În baza art. 396 alin. 5 C.p.p. rap. la art. 16 alin. 1 lit. a C.proc.pen. achită pe inculpatul ZGONEA VALERIU-ŞTEFAN sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influență, prevăzută de art. 291 alin. 1 C.pen., cu aplicarea art. 5 alin. 1 C.pen.

În baza art. 404 alin. 4 lit. c) Cod de procedură penală ridică măsurile asigurătorii instituite prin Ordonanţa din data de 28.12.2017 de DNA-Serviciul Teritorial Ploieşti, în dosarul nr.161/P/2015, asupra contului bancar deschis la Banc Post - Sucursala Dolj, nr.X, Cod IBAN X, aparţinând inculpatului ZGONEA VALERIU-ŞTEFAN, până la concurenţa sumei de 62.143 lei. Înlătură dispoziţia de confiscare a sumei de 62.143 lei, de la inculpatul ZGONEA VALERIU-ŞTEFAN. Înlătură dispoziţia de obligare a inculpatului ZGONEA VALERIU-ŞTEFAN la plata cheltuielilor judiciare în cuantum de 4000 lei, acestea urmând a rămâne în sarcina statului. În temeiul art.275 alin. 3 C.proc.pen, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată astăzi, 11.02.2022, prin punerea hotărârii redactate la dispoziţia inculpatului şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei”.

Un complet de doi judecători de la Curtea de Apel București a dezbătut pe 20 octombrie ultimul termen din dosarul de trafic de influență a lui Valeriu Zgonea.

Fostul șef al Camerei Deputaților a dat explicații cu privire la acuzațiile procurorilor DNA, potrivit cărora a mers într-o vacanță la Viena pe banii consilierul judeţean Dumitru Dobrică și a primit de la acesta din urmă și un teren, totul pentru a-i numi fiica într-o funcție publică. Este vorba de Ionela Viorela Dobrică, în prezent deputat PSD de Buzău.

Audiat fiind cu privire la acuzații, Valeriu Zgonea le-a spus magistraților de-a fir a păr care era relația lui cu Dumitru Dobrică, cel care l-a denunțat la Parchet.

Zgonea, despre denunțător: „Era un modus operandi al procurorului”

Pe scurt, Valeriu Zgonea a spus că e nevinovat și că procurorii DNA l-au „strâns cu ușa” pe Dumitru Dobrică pentru a-l determina să facă denunț împotriva lui.

„Vreau să reiterez că sunt nevinovat și vă povestesc în detaliu cum s-au petrecut lucrurile. Pe domnul Dobrică îl cunosc de după an 2004 de la consilii naționale, de la diverse întâlniri. Precizez ca organizația partidului din Buzău de unde făcea parte era cea mai performantă. (…) În 2010 mergeam zilnic la Buzău și în toate comunele și localitățile din zonă pentru a cunoaște toți primarii și viceprimarii pentru ca aceștia să nu plece din organizație. (…) La momentul ăla eram foarte bun prieten și cu unul dintre viceprimarii din zonă. Așa m-am împrietenit și cu Dobrică, după încetarea coordonării în zonă. În 2011 domnul Dobrică a aflat că sunt pasionat de Franța și de Marea Britanie și că fac o excursie în cele două țări împreună cu alți prieteni. (…) Nu îmi pot explica motivele lui pentru care a făcut denunțul. Înțeleg de la el (denunțătorul Dumitru Dobrică - n.r.) de pe holul tribunalului, că ar fi fost amenințat și că el era la rândul său cercetat pentru fapte de evaziune fiscală cu fonduri europene. (…) Am înțeles că acesta era un modus operandi al procurorului”, a declarat Valeriu Zgonea.

Fostul șef al Camerei Deputaților, condamnat în primă instanță la 3 ani cu executare

Pe data de 3 februarie 2020, Valeriu Zgonea a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 3 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în dosarul în care este acuzat de DNA că a intervenit pentru numirea fiicei unui consilier judeţean în Buzău într-o importantă funcţie publică.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada iulie 2012 - aprilie 2013, când îndeplinea funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi era vicepreşedinte al PSD, Zgonea a acceptat promisiunea făcută de Dumitru Dobrică, consilier judeţean în Buzău, privind primirea de foloase necuvenite în schimbul numirii fiicei acestuia într-o importantă funcţie publică.

Ulterior, arată procurorii, Zgonea a primit de la Dobrică foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism şi cheltuieli legate de construirea unei case de vacanţă în judeţul Covasna.

Astfel, Dobrică ar fi plătit în 2013 o excursie la Viena şi bilete la concerte pentru Zgonea.

„Numitul Dobrică Dumitru a organizat, pe cheltuiala SC (...) SA Pătârlagele, pentru inculpatul Zgonea Valeriu Ştefan şi concubina sa, o excursie de 4 zile la Viena, în intervalul 16.05.2013 - 19.05.2013, suportând inclusiv contravaloarea unor bilete la concerte susţinute de (...) şi (...), excursie contractată prin intermediul SC (...) SRL Buzău. (...) În vederea disimulării plăţii sejurului pentru inculpatul Zgonea Valeriu Ştefan, numitul Dobrică Dumitru i-a cerut (...) să întocmească separat o factură pe numele acestuia, pe care de altfel numitul Dobrică Dumitru a achitat-o personal în numerar, iar concubina sa a fost înscrisă pe o altă factură emisă pentru SC (...) SA cu explicaţia 'prestări servicii' ”, se arată în rechizitoriu.

Conform documentului, factura a fost întocmită în favoarea unei societăţi comerciale, cu scopul de a putea deduce ulterior cheltuielile.

„Despre programul sejurului, numitul Dobrică Dumitru a informat-o telefonic pe (...), acesta precizând că inculpatul Zgonea Valeriu Ştefan are la Viena şi o întâlnire oficială cu nişte ambasadori. (...) De altfel, articolele de presă de la acel moment confirmau participarea inculpatului Zgonea Valeriu Ştefan la concertul (...) de la Viena legat de o vizită oficială a inculpatului”, se menţionează în rechizitoriu.

Fiica lui Dumitru Dobrică, numită în fruntea unei instituții-cheie

Conform DNA, la data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor făcute de Valeriu Zgonea, fiica lui Dobrică a fost numită în funcţia de preşedinte al Centrului Naţional de Management pentru Societatea Informaţională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informaţională, deşi nu avea pregătire de specialitate în domeniu.

Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea, fiica lui Dobrică şi-a păstrat funcţia la nivelul administraţiei publice centrale, fiind numită, la data de 23 ianuarie 2014, în funcţia de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Dumitru Dobrică a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DNA, care nu a fost acceptat de către judecători.

Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv, luni, 22 aprilie, încetarea procesului penal împotriva deputatului PNL de Prahova Mircea Roşca,...
Mazăre a contestat decizia instanței de a-i refuza eliberarea condiționată. Peste câte luni poate reveni cu o nouă cerere
Mazăre a contestat decizia instanței de a-i refuza eliberarea condiționată. Peste câte luni poate reveni cu o nouă cerere
Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a contestat decizia Judecătoriei Sectorului 4 de respingere a liberării condiţionate. În cazul în care această hotărâre nu se va schimba la...
#Valeriu Zgonea PSD, #curtea de apel bucuresti, #decizie, #trafic de influenta , #PSD