Aberatia zilei: Obiectii, comentarii? Nu. Admis!

Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 12:15
5902 citiri
Aberatia zilei: Obiectii, comentarii? Nu. Admis!
Foto: libris.ro

Una dintre cele mai mari aberatii legislative este aceea de a permite reducerea pedepselor celor condamnati in baza unor "lucrari stiintifice" publicate din inchisoare, fara ca ele sa fie certificate de vreun expert.

Legea incompleta a trecut prin Camera Deputatilor, decizionala, ca gasca prin apa. Fara obiectii, fara comentarii, ca sa il citam pe Valeriu Zgonea.

Zeci de zile de pedeapsa au fost aruncate la gunoi in baza legii 254/2013 de infractori celebri, de la Gigi Becali si Adrian Nastase pana la Sorin Rosca Stanescu.

De ce vor judecatorii sa-l lase pe Rosca Stanescu in liberate: A scris trei carti, e matur si intelectual

Margica legislativa a fost ouata de Parlament in 2013, la propunerea Guvernului Ponta, foarte preocupat sa le imbunatateasca viata celor condamnati. Ea prevede la art. 96 alin.f ca "in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate".

Ce nu spune legea este cine decide si in baza caror criterii daca o gramada de cuvinte insiruite pe hartie reprezinta sau nu lucrare stiintifica.

Asa se explica de ce multi infractori si-au descoperit brusc in ultimii ani vocatia de carturar si au iesit mai repede din inchisori pe portita legislativa deschisa de Parlament. Atat de multi incat jurnalistii au inceput sa isi puna intrebari.

Cine isi permite sa publice atata maculatura fara sa inregistreze pierderi? Un posibil raspuns a fost dat de reprezentantii Oscar Print, una dintre editurile preferate ale condamnatilor din fotbal: autorii isi cumpara intregul tiraj! Cu alte cuvinte, daca ai bani si stii sa scrii, iti cumperi zeci de zile de libertate.

Cartile scrise de Becali, Copos sau Meme Stoica in puscarie, de negasit: Explicatia editurii

In plus, multe dintre asa-zisele lucrari stiintifice au starnit suspiciuni serioase de plagiat grosolan, motiv pentru care judecatorul Cristi Danilet, membru in Consiliul Superior al Magistraturii, a declarat pentru Adevarul ca propune modificarea legii astfel incat cei care ies din inchisoare pe baza unei lucrari plagiate sa fie readusi in spatele gratiilor.

De asemenea, subiectul a starnit reactii si din partea DNA, dar si a mediului universitar.

"Legislatia executarii pedepselor ar trebui sa includa o relatie formalizata cu mediul de cercetare si stiintific astfel incat girul stiintific sa fie dat in cadrul academic, nu numai prin recomandarea sau prefata unui profesor universitar.

Daca un student, masterand sau doctorand are de sustinut un examen in fata unei comisii din minimum cinci cadre didactice, ca sa poata obtine titlul absolvent, master sau doctor, cum e posibil ca o prefata sau o recomandare pentru o lucrare realizata in detentie sa permita scaderea pedepsei cu 30 de zile?!", a intrebat Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, cu o indignare usor de inteles.

Aberatia zilei: Un medic genial isi vinde casa pentru a-si publica o carte

Culmea este ca pana si unii dintre fostii detinuti care au beneficiat de facilitatea legislativa sunt de acord ca legea este mult prea permisiva. Adrian Nastase, care a scris 3 carti in penitenciar, spune ca lucrarile ar trebui avizate de un profesor. Antonie Solomon, si el autorul a 3 volume scrise in spatele gratiilor, argumenteaza ca "o cercetare stiintifica se face in ani, nu intr-o luna-doua" (desi el a "scris" 3 in 5 luni!).

Din pacate, intrebarile si opiniile pe aceasta tema, foarte pertinente, nu au fost exprimate in Parlament, inainte de adoptarea legii, asa cum ar fi fost firesc si de asteptat.

Nu, deputatii condusi de Valeriu Zgonea au votat, ca in alte cazuri, dupa deget, adica dupa cum le-a indicat liderul de grup, fara sa isi puna intrebari cu privire la textul legislativ (n-ar fi deloc de mirare ca unii nici sa nu-l fi citit).

Ca sa fie limpede pentru toata lumea, va prezentam fragmentul corespunzator din Stenograma sedintei din data de 25 iunie 2013:

"Valeriu Zgonea: Dezbateri generale? Nu sunt.

Mergem direct la amendamentele admise.

Va propun calupuri de cate zece.

1-10, obiectii, comentarii? Nu. Admis.

11-20, obiectii, comentarii? Nu. Admis.

21-30, obiectii, comentarii? Nu. Admis.

31-40, obiectii, comentarii? Nu. Admis.

41-50, obiectii, comentarii? Nu. Admis.

51 de la art.43.

60, obiectii, comentarii? Nu. Admis.

61-70, obiectii, comentarii? Nu. Admis.

71-80, obiectii, comentarii? Nu. Admis.

81-90, obiectii, comentarii? Nu. Admis.

91-100, obiectii, comentarii? Nu. Admis.

101 de la art.90.

110, obiectii, comentarii? Nu. Admis.

111-120, obiectii, comentarii? Nu. Admis.

121-130, obiectii, comentarii? Nu. Admis.

131-140, obiectii, comentarii? Nu. Admis.

141-150, obiectii, comentarii? Nu. Admis.

151-160, obiectii, comentarii? Nu. Admis.

161 de la art.140.

161-170, obiectii, comentarii? Nu. Admis.

171-180, obiectii, comentarii? Nu. Admis.

181-190, obiectii, comentarii? Nu. Admis.

191-200, obiectii, comentarii? Nu. Admis.

201-210, obiectii, comentarii? Nu. Admis.

211-220, obiectii, comentarii? Nu. Admis.

221-223, obiectii, comentarii? Nu. Admis.

Multumesc.

Proiectul de lege merge la votul final".

Acelasi Parlament este chemat acum sa repare greseala. Dar, tinand cont ca multi colegi sunt in vizorul DNA, inclusiv premierul Victor Ponta, s-ar putea ca acest lucru sa nu se intample prea curand.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Citește și:
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
USR şi Forţa Dreptei vor depune moţiune simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode, „pentru eşecul înregistrat în procesul de aderare la Schengen”, a anunţat Ludovic...
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că o decizie privind aderarea României la spaţiul Schengen poate fi luată la Consiliul JAI care este programat să aibă loc în luna martie. El...