Protest al societatii civile: Zgonea nesocoteste o decizie CCR in propriul interes

Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 18:32
3149 citiri
Protest al societatii civile: Zgonea nesocoteste o decizie CCR in propriul interes
Foto: Arhiva

Mai multe organizatii ale societatii civile isi exprima indignarea fata de felul in care presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a nesocotit decizia Curtii Constitutionale privind ordonanta care a permis migratia alesilor locali.

"Organizatiile semnatare isi exprima indignarea pentru modul in care Camera Deputatilor, sub conducerea presedintelui Valeriu Zgonea, nesocoteste o decizie a Curtii Constitutionale privind Ordonanta de Urgenta 55/2014 (a migratiei politice a alesilor locali) prin amanarea unei decizii pana la data limita, invocarea de motive implauzibile pentru neintocmirea raportului in comisia de specialitate si, in consecinta, aprobarea tacita a actului normativ.

In acest mod continua decredibilizarea Parlamentului Romaniei: cu justificarea ridicola 'n-am avut timp sa-mi fac tema', Camera Deputatilor adopta tacit o OUG declarata neconstitutionala de CCR, ceea ce este inacceptabil, indiferent de complicatiile procedurale invocate", se arata in protestul semnat de Expert Forum (EFOR), Centrul Roman de Politici Europene (CRPE), Freedom House Romania (organizatii ce deruleaza proiectul Initiativa pentru Justitie Curata - IJC).

Semnatarii protestului reamintesc ca decizia Curtii Constitutionale obliga Parlamentul sa respinga ordonanta si sa clarifice situatia.

In cazul consilierilor locali si judeteni migratori (in numar de aproape 4.800) decizia CCR se traduce prin pierderea automata a mandatelor, se mai arata in document.

"Primarii (552) de asemenea isi vor pierde mandatul - daca nu cumva Parlamentul ia decizia impopulara de a elimina definitiv din lege sanctiunea pentru migratie, fara limita de timp", sustin semnatarii protestului.

Reprezentantii societatii civile subliniaza faptul ca ambii sefi ai camerelor parlamentare - Valeriu Zgonea si Calin Popescu Tariceanu - "decidenti-cheie pe agenda de lucru a Parlamentului", se afla moralmente in conflict de interese, partidele din care fac parte fiind principalii beneficiari ai migratiei politice locale.

Conform statisticilor, ca urmare a OUG 55/2014, PSD a racolat 436 din cei 552 primari care au migrat.

"Dl. Tariceanu, presedinte al Senatului, si-a infiintat de facto structuri locale de partid cu ajutorul OUG, trecand de la zero la 34 de primari.

Ne temem ca, dupa cum au mers lucrurile pana acum, dl. Tariceanu va bloca adoptarea unei solutii in Senat, care este camera decizionala, tergiversand lucrurile in asteptarea noilor alegeri locale din 2016. Organizatiile semnatare considera ca incercarile de a escamota gafa constitutionala comisa prin OUG 55/2015 si de a-i ascunde consecintele este impardonabila, fiind exact un exemplu de comportament politic sanctionat moral de electorat in ultimele alegeri", se mai arata in comunicatul de presa.

In aceste conditii, organizatiile semnatare solicita stabilirea urgenta a unui calendar rapid pentru discutarea si adoptarea unei decizii referitoare la OUG 55/2014 in Senat.

"Moral, ar trebui sa facem referendum de suspendare a lui Zgonea, pentru incalcarea Constitutiei (in fapte, nu vorbe) ", a comentat ironic pe Facebook Sorin Ionita, reprezentant al Expert Forum (EFOR).

PNL a sesizat public, marti, faptul ca Valeriu Zgonea a refuzat sa puna legea de respingere a ordonantei pe ordinea de zi, preferand ca ea sa treaca prin adoptare tacita.

Deputat PNL: PSD sfideaza Curtea Constitutionala. Ordonanta traseistilor va trece tacit

In data de 14 decembrie, Curtea Constitutionala a decis ca OUG 55/2014, in baza careia primarii si consilierii puteau sa migreze la ce partid doresc timp de 45 de zile fara a-si pierde mandatele, este neconstitutionala. Decizia Curtii este obligatorie, iar Parlamentul este cel chemat sa repuna in ordine cadrul legal.

CCR arata care a fost scopul real al ordonantei privind migratia alesilor - vezi motivarea deciziei

CCR a respins ordonanta traseistilor: Partidele pot da in judecata primarii migratori

Subiectul a fost discutat de presedintele Klaus Iohannis la consultarile cu partidele politice. De asemenea, seful statului a facut referire la el si in timpul discursului tinut, luni, in Parlament.

Iohannis: Ne dorim un parlament mai mic. Sa renuntam la populism si electoralism

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Zgonea ordonanta traseisti, #Zgonea ordonanta migratie adoptata tacit, #protest Expert Forum ordonanta migratie , #presedinte Camera Deputatilor