Statutul parlamentarilor, retrimis la comisie. Conflict PNL - PSD (Video)

Joi, 07 Februarie 2013, ora 12:41
6497 citiri
Statutul parlamentarilor, retrimis la comisie. Conflict PNL - PSD (Video)
Foto: Camera Deputatilor

Legea care prevede modificarea statutului deputatilor si senatorilor, pe care presedintele Traian Basescu a refuzat sa o promulge trimitand-o inapoi la Parlament, nu a putut fi votata joi de plenul reunit al celor doua camere din cauza unui conflict aparut intre PNL si PSD legat de "amendamentul Chiuariu".

Subiectul a fost primul pe ordinea de zi a plenului reunit in care urmeaza sa se voteze bugetul de stat pe 2013. Sedinta a fost condusa de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, secondat de presedintele Senatului, Crin Antonescu.

Disputa din sanul USL a fost generata de liberali. Tudor Chiuariu, presedintele comisiei juridice a Senatului, a sustinut inca o data necesitatea ca statutul sa nu permita pierderea automata a mandatului de catre un parlamentar care nu contesta in instanta o decizie ANI de incompatibilitate, argumentand, printre altele, ca exista riscul ca cel in cauza sa nu primeasca in timp util instiintarea ANI de constatare a incompatibilitatii.

PNL nu voteaza

Chiuariu a anuntat ca grupurile parlamentare ale PNL au decis sa nu voteze amendamentul respectiv in sedinta de plen de astazi, ceea ce i-a smuls aplauze prelungite lui Crin Antonescu.

In replica, deputatul UNPR Eugen Nicolicea l-a acuzat pe Chiuariu ca adopta aceasta pozitie fara sa citeasca cele cateva randuri prevazute in raportul comisiei juridice referitoare la acest amendament, raport care urma sa se voteze astazi.

"M-am mirat ca si astazi vine aici cu dorinta expresa de a se face de ras", a declarat Nicolicea, reamintind ca Tudor Chiuariu a fost ministru al Justitiei, iar subiectul disputat tine de "abc-ul" juridic al unui avocat de provincie".

Nicolicea a declarat ca s-a incercat sa i se "faca pe plac" lui Chiuariu in discutiile premergatoare sedintei de azi si a sustinut ca articolul respectiv, 103, are forma corecta. Printre contrargumentele aduse de deputatul UNPR a fost si acela ca, asa cum un cetatean isi poate pierde pamantul pentru ca nu a contestat o decizie in timp util, si un parlamentar isi poate pierde mandatul in mod similar.

Deputatul liberal Mihaita Calimente a sprijinit pozitia colegului sau de partid Tudor Chiuariu, lansandu-se in acuze la adresa Agentiei Nationale de Integritate, care este "garda pretoriana a lui Traian Basescu", asa ca nu i se poate permite sa aiba o decizie atat de importanta, cum ar fi cea de pierdere a mandatului unui parlamentar.

In schimb, Valeriu Zgonea (PSD), recent intors de la Bruxelles, de la discutii cu oficialii europeni pe tema raportului MCV, care include si referiri negative la statutul parlamentarilor, a respins argumentele invocate de liberali reamintind, printre altele, faptul ca, potrivit Constitutiei, "incompatibilitatea poate fi contestata in Romania si printr-un act administrativ".

Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a criticat atitudinea acestuia, afirmand ca Bruxelles-ul se poarta cu Romania ca si cand ar fi pasalac si asemuindu-l cu Istanbul-ul din vremea Imperiului Otoman.

Deputatul UDMR Mate Andras s-a pronuntat de partea liberalilor.

Statutul retrimis la comisie

In aceste conditii, presedintele de sedinta, Valeriu Zgonea, a anuntat pauza de consultari intre liderii de grup. Dupa zece minute, el i-a invitat sa revina la lucrari pe parlamentari, inclusiv pe Crin Antonescu.

Zgonea a anuntat ca liderii de grup au decis ca statutul sa fie retrimis la comisia juridica, iar Tudor Chiuariu a declarat, zeflemitor, ca el cere termen 3 saptamani. In replica, Zgonea i-a spus ca poate ar fi mai bine 4 saptamani.

La randul sau, liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a declarat ca democrat-liberalii nu doresc intoarcerea raportului la comisie, fiind gata sa voteze astazi, asa cum fusese anuntat.

In schimb, liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a sustinut ca liderii de grupuri parlamentare au convenit ca legea sa revina la comisie, iar termenul de dezbatere sa fie de o saptamana.

Cu marea majoritate a voturilor celor prezenti s-a decis retrimiterea legii de modificare a statutului la comisie.

Antonescu: Nu interpretez dramatic aceasta situatie

Crin Antonescu a parasit sedinta plenului reunit in care au urmat dezbaterile pe buget, locul sau la tribuna fiind luat de vicepresedntele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD). Presedintele PNL a preferat sa dea declaratii pe holurile Parlamentului si sa raspunda la numeroasele intrebari cu care a fost asaltat de jurnalistii care asistasera la conflictul evident intre PSD si PNL.

"Ati vazut care ar fi fost pozitia parlamentarilor PSD, ea a fost exprimata de domnul presedinte Valeriu Zgonea. Nu vad nimic dramatic in asta, se intampla sa exista astfel de diferente in interiorul unei coalitii(...) Nu interpretez, si nu cred ca aveti nici dumneavoastra de ce, in chip dramatic aceasta situatie", a declarat co-presedintele USL.

Intrebat de un jurnalist de ce nu s-a rezolvat aceasta problema in USL inainte de sedinta de plen de astazi, mai exact de ce nu s-a adoptat o pozitie comuna fata de articolul respectiv din statut, Crin Antonescu a afirmat ca nu intotdeauna se poate ajunge la o pozitie comuna, dar pentru asta exista dezbateri in Parlamentul Romaniei.

Conform declaratiilor facute in urma cu mai multe zile de premierul Victor Ponta, de adoptarea legii statutului deputatilor si senatorilor depinde adoptarea bugetului de stat pe 2013. Premierul explica necesitatea modificarii urgente a statutului pentru ca acum sunt mult mai multi parlamentari, iar bugetul celor doua camere trebuie sa fie mentinut la un nivel redus, motiv pentru care anumite prevederi din statut trebuiau eliminate.

Dupa adoptarea legii de catre Parlament, din cauza unor modificari suplimentare, care vizau pierderea mandatului parlamentar in conditii de incompatibilitate sau conflict de interese, presedintele Traian Basescu a decis sa retrimita legea la Parlament pentru reexaminare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
#statut parlamentari retrimis comisie, #statutul parlamentarilor scandal USL , #presedinte Camera Deputatilor