Valeriu Zgonea: Acuzatiile aduse Romaniei nu sunt reale - Interviu

Luni, 09 Iulie 2012, ora 12:18
8628 citiri
Valeriu Zgonea: Acuzatiile aduse Romaniei nu sunt reale - Interviu

Schimbarile efectuate de USL in ultima perioada la nivelul institutiilor statutului au fost facute pentru ca se doreste revenirea la normalitate, a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, intr-un interviu acordat Ziare.com.

El ii acuza pe Traian Basescu si PDL ca "au modificat institutii si au schimbat oameni astfel incat sa le fie lor bine". Zgonea sustine ca "acum, ceea ce facem noi este sa revenim la normalitate".

Totodata, potrivit presedintelui Camerei Deputatilor, din cauza expresiilor precum "lovitura de stat" sau "mineriada", folosite de democrat liberali, credibilitatea Romaniei in Europa si pe pietele financiare internationale are mult de suferit.

Ati reusit sa il suspendati pe Traian Basescu. USL are acum presedinte

al Romaniei, premier, presedinti la cele doua Camere. Ce veti face in

urmatoarea perioada?

Vom asigura buna functionare a institutiilor statului, vom respecta toate obligatiile pe care le avem cu partenerii nostri, ca stat european. Reparam in continuare ceea ce au stricat Traian Basescu si PDL. Romania are un guvern solid, un guvern cu oameni capabili sa isi faca datoria, sustinut de o larga majoritate parlamentara, decis sa actioneze in interesul romanilor.

Ceea ce facem noi in aceasta perioada este sa asezam institutiile fundamentale ale statului roman intr-un cadru de normalitate. Basescu si PDL au modificat institutii si au schimbat oameni astfel incat sa le fie lor bine. Acum, ceea ce facem noi este sa revenim la normalitate. Iar normalitatea inseamna ca poporul trebuie sa aiba ultimul cuvant atunci cand ne confruntam cu blocaje institutionale.

Ce va face USL in aceste doua saptamani pentru a-i convinge pe romani

sa voteze demiterea lui Traian Basescu?

Le vom aduce aminte ce a facut Basescu in ultimii trei ani si jumatate. Le vom aduce aminte ca Traian Basescu a fost cel care a hotarat taierea salariilor si a pensiilor. Le vom spune ca Basescu a fost cel care a hotarat ca zeci si sute de mii de romani din sectorul public trebuie sa fie dati afara de la locurile de munca. Le vom arata ca Traian Basescu este de vina pentru inchiderea a sute de spitale si scoli in toata tara.

Vreme de trei ani si jumatate, Traian Basescu a condus in mod abuziv o guvernarea corupta si incompetenta, o guvernare care le-a facut rau oamenilor. Le vom spune oamenilor ca pe 29 iulie vor avea posibilitatea sa ii raspunda lui Traian Basescu prin vot pentru toti anii de greutati si nedreptate. Pe 29 iulie, oamenii vor avea posibilitatea sa il dea ei afara pe Traian Basescu de la locul de munca.

Isi va respecta Crin Antonescu promisiunea facuta? Se va retrage

definitiv din politica daca Traian Basescu nu va fi demis prin referendum?

Nu pot sa raspund in numele domnului Crin Antonescu, dar stiu ca este un om de cuvant, care isi respecta promisiunile.

UNPR v-a sustinut in suspendarea presedintelui Traian Basescu. Asta

desi in ultimii ani nu v-ati inteles prea bine. Ei chiar refuzau sa

participle la consultarile de la Cotroceni daca era si PSD prezent. Au

cerut sau le-ati oferit ceva in schimbul votului?

Nu, in niciun caz. Parlamentarii UNPR au ajuns la concluzia ca Traian Basescu nu mai reprezinta o solutie pentru viitorul Romaniei si au votat pentru suspendarea lui. A fost un vot corect si responsabil, care cred ca ii va ajuta pe parlamentarii UNPR atunci cand se vor duce in fata alegatorilor la alegerile parlamentare din toamna.

Victor Ponta pleaca in turneu in Europa. Va reusi sa ii linisteasca pe

oficialii UE?

Prin declaratiile pe care le-au facut in ultima saptamana, Traian Basescu si liderii PDL au facut foarte mult rau Romaniei. Este inadmisibil ca seful statului si fostul presedinte al Senatului sa foloseasca expresii precum "lovitura de stat" sau "mineriada". Din cauza unor astfel de declaratii iresponsabile, credibilitatea Romaniei in Europa si pe pietele financiare internationale are mult de suferit. Si ne vor costa scump pe noi toti.

Victor Ponta trebuie sa mearga acum sa repare ceea ce au stricat Basescu si liderii PDL. Premierul va merge sa le explice partenerilor nostri europeni ca Romania este un stat de drept, ca vointa Parlamentului a fost exprimata in mod constitutional si ca referendumul de pe 29 iulie va fi organizat corect, impartial, iar vointa romanilor va fi respectata in totalitate. Vrem sa aratam ca acuzatiile aduse Romaniei nu sunt reale. Romania este si va ramane si de-acum inainte un stat de drept, democratic si european.

Presedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, a criticat

dur votul pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu. A declarat ca

este un "act politic lipsit de scrupule pentru implementarea galopanta a

autoritarismului de catre Victor Ponta si USL".

Sunt declaratii politice care nu au nicio legatura cu realitatea din Romania. Partidul Popular European este partidul la care este afiliat PDL-ul, asa ca declaratiile domnului Martens trebuie privite ca o incercare de a veni in sprijinul colegilor lui din Romania. Nu cred ca poate cineva sa vorbeasca in mod serios despre autoritarism atunci cand decizia despre demiterea presedintelui Basescu va apartine poporului roman. Referendumul de pe 29 iulie este cea mai inalta expresie a democratiei.

S-a gandit USL, in momentul a initiat procedura de suspendare a

presedintelui Basescu la efectele negative pe care le va aduce? Acestea

au inceput sa apara deja. Leul este in picaj din cauza acestui scandal

politic.

Suntem ingrijorati de ceea ce se intampla. Liderii PDL actioneaza pe principiul "Dupa noi, potopul!". Au lansat acuzatii extrem de grave. Acuzatii nefondate, gresite. Sunt declaratii foarte grave, declaratii iresponsabile care fac foarte mult rau Romaniei. Ceea ce face PDL acum este un act ostil nu doar impotriva USL-ului, ci a interesului national. Cred ca ar trebui sa-i intrebati pe cei din PDL daca s-au gandit la efectele negative pe care le aduc reactiile lor si acuzatiile nefondate pe care le lanseaza in mod iresponsabil.

Este un mod primitiv de a duce lupta politica. Revin cu acelasi mesaj pe care l-am transmis si zilele trecute: trebuie sa fim oameni politici responsabili, carora le pasa de aceasta tara. Trebuie sa inceteze aceste mesaje alarmiste, care produc panica. Respectam legea si Constitutia. Doar romanii decid in urma referendumului daca Traian Basescu trebuie sa plece.

Cum comentati avizul CCR pe cererea de suspendare a presedintelui Basescu?

Curtea a constatat incalcari grave ale Constitutiei in mai multe puncte dintre cele invocate de USL. De fapt, Curtea Constitutionala a confirmat ceea ce stiam cu totii, ca Traian Basescu a abandonat rolul de mediator intre puterile statului, intre stat si societate, a incalcat principiul neafilierii politice, s-a substituit in atributiile constitutionale ale Guvernului. In aceste condii, hotararea Parlamentului de a-l suspenda pe presedintele Basescu este una cat se poate de legitima. Dar decizia finala nu va apartine nici CCR si nici Parlamentului, ci poporului roman.

Judecatoarea Curtii Constitutionale Aspazia Cojocaru a fost amenintata

inainte de a vota in cazul suspendarii lui Basescu. Aveti idee din partea

cui au venit amenintarile?

Nu. Nu am nicio informatie si nici nu imi pot permite sa speculez. Este un lucru extrem de grav, care nu s-a mai intamplat in 22 de ani. Judecatorul Aspazia Cojocaru a depus plangere penala si vom afla cu siguranta ce s-a intamplat, iar persoanele responsabile vor raspunde potrivit legii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#suspendare Traian Basescu, #suspendare Traian Basescu Valeriu Zgonea, #referendum demitere Traian Basescu , #presedinte Camera Deputatilor