Valeriu Zgonea arunca bomba: Unii membri ai CCR ar putea fi suspendati

Vineri, 10 August 2012, ora 15:39
7569 citiri
Valeriu Zgonea arunca bomba: Unii membri ai CCR ar putea fi suspendati
Foto: Arhiva

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat joi seara, intr-o emisiune de televiziune, ca erata trimisa de Curtea Constitutionala la Monitorul Oficial este un fals, iar judecatorii care au participat la aceasta actiune sunt pasibili de suspendare si inlocuire din CCR.

"Eu am spus de la inceput ca acea hotarare care nu a fost semnata de domnul Zegrean, care este in concediu, din punctul meu de vedere intoarce la 180 de grade decizia Curtii si trebuia sa fie luata numai intr-un cadru reunit. Cadrul reunit, conform Legii Curtii Constitutionale, inseamna doua treimi din membri, judecatori, adica sapte, si cinci dintre ei sa se pronunte. In momentul in care dvs. ati confirmat astazi ca trei dintre judecatorii Curtii nu au fost prezenti, inseamna ca acel act a fost un fals. Pe cale de consecinta, organele statului sunt obligate sa ia o decizie", a declarat Valeriu Zgonea intr-o emisiune la Romania TV, in conditiile in care doua treimi din numarul de 9 judecatori ai CCR reprezinta 6, nu 7 judecatori.

Erata CCR - Radu Stroe spune ca e fals. Constitutionalistii explica de ce nu ar conta asta

Acesta a continuat explicatiile, anuntand in premiera ca s-ar putea pune problema suspendarii unui judecator constitutional.

"Cel care a semnat in numele domnului Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale, este pasibil de suspendarea din functia de membru al Curtii Constitutionale(...) Iar cei care au participat, incalcand Legea Curtii Constitutionale, pe cale de consecinta incalcand si atributiile constitutionale ale Curtii, pot fi suspendati din plenul Curtii Constitutionale", a opinat presedintele Camerei Deputatilor.

Valeriu Zgonea a mai explicat si procedurile care vor fi utilizate, sustinand ca judecatorii CCR se vor suspenda intre ei.

"Exista procedura. In momentul in care cei doi colegi sau trei sau cinci care au incalcat grav atributiile conferite prin Constitutie si prin Legea Curtii Constitutionale vor fi judecati de catre plenul Curtii, la fel ca si la parlament, cei care sunt in acel moment analizati nu au drept de vot.

Pe cale de consecinta, in acel moment, pierzandu-si calitatea de membru al Curtii Constitutionale cu decizia plenului Curtii, parlamentul sau presedintia poate face nominalizari pentru completare", a dezvaluit Zgonea care ar fi intentiile USL in perioada urmatoare.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Zgonea suspendare judecatori CCR, #suspendare judecatori constitutionali , #presedinte Camera Deputatilor