Vot prin corespondenta si pentru romanii din tara?

Joi, 03 Septembrie 2015, ora 11:40
1799 citiri
Vot prin corespondenta si pentru romanii din tara?

Valeriu Zgonea spune ca este necesara implementarea cat mai rapida a votului prin corespondenta, in baza unui consens intre actorii institutionali si societatea civila, el opinand totodata ca se impune o analiza serioasa asupra oportunitatii implementarii acestui sistem si pentru cetatenii din tara.

"E necesara implementarea cat mai rapida a votului prin corespondenta, in baza unui consens intre actorii institutionali si reprezentantii societatii civile. Sustin dezvoltarea unor mecanisme simplu de inteles, care sa nu birocratizeze excesiv procesul si sa fie cat mai transparente, poate chiar sa implice folosirea infrastructurii electronice, daca partenerii de dialog sunt de acord cu acest model", a scris Zgonea, joi, pe contul sau de Facebook.

PSD vrea adoptarea rapida a votului prin corespondenta

Presedintele Camerei Deputatilor a adaugat ca "PSD isi doreste ca noua lege a votului prin corespondenta sa intareasca increderea cetatenilor din strainatate si a partenerilor tarii in institutiile romanesti".

"Desigur, in opinia mea, se impune o analiza serioasa asupra oportunitatii implementarii acestui sistem si pentru cetatenii din tara", a mai notat Zgonea.

Recent, PSD l-a mandatat pe presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, sa elaboreze un set de principii care sa stea la baza legii votului prin corespondenta si sa le trimita AEP, institutie care va elabora, la randul sau, proiectul pe aceasta tema.

PMP acuza: PNL si PSD se opun votului prin corespondenta

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, ca Valeriu Zgonea a finalizat proiectul privind principiile legii votului prin corespondenta, care va fi trimis catre AEP pentru observatii, urmand apoi discutiile in Parlament.

"Valeriu Zgonea ne-a spus ca a finalizat proiectul de principii care trebuie sa se regaseasca in acest proiect de lege, care vor fi transmise catre AEP, care intr-un termen rezonabil sa ne trimita partidelor parlamentara o forma pe care sa putem sa o discutam si adoptam rapid, sa fie aplicata la alegerile parlamentare din 2016", a spus Dragnea.

Vot prin corespondenta de la alegerile parlamentare?

Vicepresedintele PNL Mihai Voicu a aratat ca liberalii atrag atentia ca parlamentarii si AEP nu trebuie sa omita opinia celor din diaspora in privinta legii votului prin corespondenta, iar proiectul liberalilor este singurul care contine prevederi agreate de cetatenii romani din strainatate.

Votul prin corespondenta: De la punerea votului in plic pana la introducerea lui in urna

Voicu, presedintele Comisiei de Cod electoral, a mai spus ca partidele trebuie sa se mobilizeze la inceputul sesiunii parlamentare pentru a adopta cat mai rapid legea votului prin corespodenta, pana cel mai tarziu la inceputul lunii noiembrie, pentru a putea fi aplicata la viitoarele alegeri lesgialtive.

De altfel, PNL a adoptat sambata o rezolutie prin care cere partidelor politice sa adopte in regim de urgenta Legea votului prin coresponenta, pana la 1 noiembrie, pentru a putea fi aplicata la alegerile parlamentare din 2016.

Citeste si:
Care va fi configurația parlamentului în noua sesiune din toamnă. Imagine complet diferită față de decembrie 2020
Care va fi configurația parlamentului în noua sesiune din toamnă. Imagine complet diferită față de decembrie 2020
În doar jumătate de an, aproape toate grupurile politice din parlament au suferit modificări după demisii sau revocări, în paralel cu nașterea unor noi structuri care vor oferi parlamentului...
Criza care ar putea adânci recesiunea România. ”Niciun partid nu-și permite să fugă. Trebuie să inventeze un motiv. PNL e cu pistolul la tâmplă”
Criza care ar putea adânci recesiunea România. ”Niciun partid nu-și permite să fugă. Trebuie să inventeze un motiv. PNL e cu pistolul la tâmplă”
România trece printr-un an dificil. Abia ce ieșisem din pandemie, iar războiul din Ucraina a adâncit criza în care ne aflam deja. Deja avem creșteri importante de prețuri la produsele de...