Zgonea a pierdut definitiv sefia Camerei Deputatilor: CCR i-a respins sesizarile

Marti, 28 Iunie 2016, ora 15:34
8500 citiri
Zgonea a pierdut definitiv sefia Camerei Deputatilor: CCR i-a respins sesizarile
Foto: Arhiva Facebook/ Valeriu Zgonea

Judecatorii Curtii Constitutionale au respins, marti, cele doua sesizari ale lui Valeriu Zgonea privind revocarea sa din functia de presedinte ale Camerei Deputatilor.

Valeriu Zgonea a pierdut, pe 13 iunie, functia de presedinte al Camerei Deputatilor, ca urmare a pierderii sprijinului politic din partea grupului parlamentar al PSD. Conducerea Camerei este asigurata interimar de vicepresedinte, deputatul PSD Florin Iordache.

Zgonea a facut, la vremea cand inca era presedinte al Camerei, doua sesizari la CCR legate de schimbarea sa din functie.

Prima sesizare se referea la modificarea si completarea Regulamentului Camerei Deputatilor, prin care seful forului isi poate pierde functia automat odata cu pierderea sprijinului politic.

A doua sesizare se referea la hotararea Camerei Deputatilor prin care functia de presedinte a fost vacantata, in baza modificarilor considerate neconstitutionale de catre Valeriu Zgonea.

Judecatorul Curtii Constitutionale Augustin Zegrean a declarat, marti, inainte de sedinta CCR, ca oricine poate sa prevada ce va decide curtea.

"Daca ati citit deciziile Curtii, oricine, daca le-ar citi, ar putea sa prevada deciziile⁠⁠⁠⁠. Am mai dat astfel de decizii in 2005, 2012", a spus fostul presedinte al CCR, adaugand ca solutiile de atunci nu au fost contestate de nimeni.

Augustin Zegrean se refera la decizia din 2005, cand PNL si PD au vrut sa il schimbe de la conducerea Camerei Deputatilor pe Adrian Nastase, decizia fiind ca doar grupul care l-a propus pe seful forului poate decide revocarea sa din functie.

In schimb, in 2012, cand USL a revocat-o pe Roberta Anastase, fara sa respecte decizia din 2005, Curtea a decis ca procedurile interne ale Parlamentului revin doar in sarcina senatorilor si deputatilor, astfel incat acestia pot decide reglementarile in baza carora sefii Legislativului pot fi revocati. In cazul Robertei Anastase, CCR a mentionat si schimbarea majoritatii in Parlament ca fiind un factor ce permite schimbarea presedintelui forului.

#Zgonea sesizari CCR , #presedinte Camera Deputatilor