Zgonea, despre optiunea "hard" in cazul in care Basescu nu accepta noii ministri (Video)

Vineri, 07 Martie 2014, ora 10:55
2939 citiri
Zgonea, despre optiunea "hard" in cazul in care Basescu nu accepta noii ministri (Video)
Foto: Digi 24

Seful Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a facut precizari, vineri, in legatura cu felul in care presedintele este obligat sa puna in aplicare hotararea Parlamentului privind noul Guvern, adaugand ca, daca dialogul nu are efect, in ultima instanta se ajunge la "acea optiune hard" in ce il priveste pe seful statului.

De asemenea, deputatul PSD a explicat ca nu trebuie confundata "remanierea cu angajarea raspunderii", pe articolul 114 din Constitutie sau depunerea unui program de guvernare pe articolul 103.

"Exista o decizie a CCR care stabileste foarte clar obligatiile Parlamentului in momentul in care Guvernul decide componenta. Daca Parlamentul accepta componenta Guvernului, dam o hotarare care se publica in Monitorul Oficial", a explicat Valeriu Zgonea.

Zgonea: Optiunea "hard" nici nu am luat-o in considerare

Acesta a spus ca in Constitutia Romaniei sunt precizate clar instrumentele pe care Parlamentul poate sa le foloseasca, in cazul in care dialogul si negocierea dintre institutii nu au efect.

"Am anuntat ca daca acest lucru se intampla, avem doua intrumente: sa cerem Guvernului sa sesizeze Curtea, sa sesizam noi, dupa care exista acea optiune 'hard' pe care nici nu am luat-o in considerare.

Daca Opozitia depune o contestatie la CCR, nu il exonereaza pe presedinte de obligatiile constitutionale. Presedintele trebuie sa puna in aplicare hotararea Parlamentului", a afirmat presedintele Camerei Deputatilor.

Guvernul Ponta 3 a depus juramantul. Basescu: Tineretea aduce mai multa fantezie la guvernare

Astfel, Zgonea a facut referire si la Hotararea 98 din 2008 a CCR, care prevede ca "Hotararea organului reprezentativ suprem al poporului roman (Parlamentul - n.red.) este un act obligatoriu pe care Presedintele nu l-ar putea refuza decat prin savarsirea unor fapte grave de incalcare a Constitutiei".

"Dialogul, negocierea, interesul de stabilitate este prioritar pentru noi. Daca lucrul nu este bine inteles, primul lucru care urma este un dialog cu institutiile europene, in paralel Guvernul are in instrument constitutional - sesizarea al CCR.

(...) Decizia 98 spune ce prerogative are presedintele in acest caz, sa puna in aplicare decizia Parlamentului", a mai afirmat presedintele Camerei Deputatilor.

CCR decide sambata soarta Guvernului Ponta 3 (Video)

Declaratiile lui Zgonea au fost facute in conditiile in care judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei analizeaza sambata dimineata, de la ora 10.00, sesizarea depusa de parlamentarii PDL si cei ai PMP fata de validarea Guvernului Ponta 3.

Ministrii din Guvernul Ponta 3 au depus juramantul, la Palatul Cotroceni, dupa ce presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta s-au inteles cu privire la formalitatile legale ce trebuie sa fie indeplinite.

Parlamentul a votat, marti, o hotarare care prevede noua structura a Guvernului si lista viitorilor ministri. La scurt timp, PDL si PMP au depus o sesizare la Curtea Constitutionala, in care au contestat actul adoptat de Parlament, iar presedintele Traian Basescu a anuntat ca nu va semna decretele de investitura pentru noii ministri pana cand CCR nu se va pronunta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Valeriu Zgonea optiune hard Basescu, #Zgonea Parlament CCR, #Zgonea Guvern sesizare CCR, #Zgonea neintelegere Parlament CCR , #presedinte Camera Deputatilor