Zgonea explica reactiile externe: PDL si Basescu au facut declaratii isterice - Interviu

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 16:04
3845 citiri
Zgonea explica reactiile externe: PDL si Basescu au facut declaratii isterice - Interviu

Suspendarea lui Traian Basescu este legitima si corecta, sustine presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, intr-un interviu acordat Ziare.com. Potrivit acestuia, Parlamentul a respectat toate prevederile constitutionale in desfasurarea procesului de suspendare.

Zgonea il acuza pe seful statului ca "a condus in mod abuziv o guvernare corupta si incompetenta, (...) iar acum, cand Guvernul Ponta a inceput sa repare din ce a stricat PDL, Basescu a incercat sa ii submineze autoritatea".

Presedintele Camerei Deputatilor a mai declarat pentru Ziare.com ca este convins ca majoritatea parlamentara va reusi sa adune voturile necesare pentru a putea adopta suspendarea presedintelui Basescu.

Mai mult, Zgonea este optimist si in cazul unui referendum, afirmand ca se asteapta ca romanii sa voteze pentru continuarea acestei guvernari.

In ceea ce priveste reactiile externe provocate de ultimele evenimente de pe scena politica romaneasca, Valeriu Zgonea da vina tot pe Traian Basescu si PDL.

In opinia sa, "lideri politici ai PDL, inclusiv presedintele Traian Basescu, au facut declaratii alarmiste si isterice despre o procedura parlamentara constitutionala" si, "din cauza declaratiilor lor, Romania pierde din credibilitate, iar economia tarii este destabilizata".

Masurile luate de USL in demersul pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu au fost constitutionale? Nu s-a incalcat deloc Constitutia?

Suspendarea presedintelui este democratica, legitima si corecta. Parlamentul a respectat toate prevederile constitutionale in desfasurarea procesului de suspendare. Nu a existat nicio abatere de la lege. Parlamentul are dreptul sa initieze suspendarea presedintelui atunci cand acesta abuzeaza de atributiile sale.

In ultimii trei ani si jumatate, Traian Basescu a incalcat nenumarate prevederi ale Constitutiei. Traian Basescu a condus in mod abuziv o guvernare corupta si incompetenta, care le-a taiat oamenilor salariile si pensiile, i-a lasat fara locuri de munca si le-a inchis scolile si spitalele.

Traian Basescu a facut presiuni asupra Justitiei si a instigat la nerespectarea unor decizii ale instantelor de judecata. Iar acum, cand Guvernul Ponta a inceput sa repare din ce a stricat PDL, Basescu a incercat sa ii submineze autoritatea. De aceea, propunerea noastra de suspendare este si constitutionala.

Va fi suspendat Traian Basescu? Reusiti sa adunati suficiente voturi in

aceasta seara?

In aceasta seara vom avea votul Parlamentului cu privire la suspendarea presedintelui. Sunt convins ca majoritatea parlamentara va reusi sa adune voturile necesare pentru a putea adopta suspendarea presedintelui Basescu. Mai departe, decizia finala privind demiterea lui Basescu va apartine poporului roman, prin vot liber exprimat in cadrul unui referendum national.

Cum apreciati discursul lui Traian Basescu de joi din Parlament?

Traian Basescu incearca sa deturneze sensul dezbaterii privind suspendarea sa din functie si atunci inventeaza tot felul de acuze la adresa USL si a premierului Ponta. Niciuna dintre ele nu este adevarata.

Scopul suspendarii este demiterea lui Traian Basescu pentru ca a abuzat de functia sa de presedinte. Nu ne intereseaza nici subordonarea Justitiei si nici a institutiilor statului. Cel care a incercat sa controleze totul in Romania este nimeni altul decat Traian Basescu, iar acesta este unul dintre principalele motive pentru care am propus suspendarea sa din functie.

In cazul unui referendum, ce credeti ca vor vota romanii?

Ma astept ca romanii sa voteze pentru continuarea acestei guvernari. Cred ca vor vota pentru finalizarea schimbarii in Romania, asa cum au votat si luna trecuta, la alegerile locale. Ei au vazut ca se poate guverna si altfel decat au facut-o Traian Basescu si PDL. Au vazut ca Guvernul Ponta le reintregeste salariile pe care le taiasera Basescu si PDL.

Au vazut ca Guvernul Ponta le da banii inapoi pensionarilor, dupa ce pensiile fusesera impozitate de Basescu si de PDL. Oamenii vor ca aceasta guvernare sa continue, asa cum isi doreste si majoritatea parlamentara. Singurul care se opune este Traian Basescu.

In cei 8 ani de mandat, Traian Basescu a transformat dezbaterea publica si relatiile dintre institutii intr-un scandal continuu. El nu stie sa construiasca, doar sa creeze conflicte. Romania nu mai are astazi nevoie de scandaluri, tara noastra are nevoie de unitate si colaborare.

Presa straina nu vede cu ochi buni ceea ce se intampla pe scena politica

romaneasca. Ce efecte credeti ca va avea tot acest scandal din ultima

perioada?

Este regetabil ca lideri politici ai PDL, inclusiv presedintele Traian Basescu, au facut declaratii alarmiste si isterice despre o procedura parlamentara constitutionala. Din cauza declaratiilor lor, Romania pierde din credibilitate, iar economia tarii este destabilizata. Astfel de declaratii, facute de Basescu si PDL, vor ajunge sa ne coste foarte scump pe noi toti.

De aceea, vreau sa fie foarte clar pentru toata lumea, Romania are un guvern solid, un guvern cu oameni capabili sa isi faca treaba, sustinut de o larga majoritate parlamentara, decis sa actioneze in interesul romanilor. Parlamentul, Justitia si toate celelalte institutii fundamentale ale statului roman isi desfasoara normal activitatea.

Romania este si va ramane si de-acum inainte un stat de drept, democratic si european.

Il va gratia Crin Antonescu pe Adrian Nastase in cazul in care va deveni

presedinte interimar?

Sunt convins ca Crin Antonescu nu va interveni in niciun fel in justitie.

Prin actiunile din ultima vreme incearca USL ca controleze Justitia?

Raspunsul este unul singur: nu. Nu avem niciun interes si nicio dorinta sa intervenim in actul de justitie. Este o acuzatie nefondata a lui Traian Basescu, care a intrat in campanie pentru referendum inca de joi din Parlament. El vrea sa acopere toate abuzurile pe care le-a facut in acesti ultimi trei ani si jumatate, toate nedreptatile comise de guvernele sale, incercand sa ne acuze pe noi de lucruri neadevarate.

Chiar Traian Basescu spunea ieri in Parlament ca au fost facuti pasi importanti pentru asigurarea independentei Justitiei. Victor Ponta spunea si el astazi ca nu intentioneaza sa schimbe nimic si pe nimeni din sistemul de justitie romanesc. Este un subiect inchis pentru noi.

Traian Basescu va fi suspendat pentru ca a incalcat Constitutia si va trebui sa raspunda in fata poporului roman pentru ca a condus in mod abuziv o guvernare corupta si incompetenta.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...