Zgonea ii explica lui Basescu amnistia si Codul Penal: Reforma si modernizare. Nu blocam justitia

Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 16:21
4762 citiri
Zgonea ii explica lui Basescu amnistia si Codul Penal: Reforma si modernizare. Nu blocam justitia
Foto: Arhiva

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, i-a adresat, miercuri, o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu in care respinge acuzatiile aduse de acesta parlamentarilor care au modificat Codul Penal construindu-si o "superimunitate".

Scrisoarea vine la mai putin de 24 de ore de la acuzatiile dure formulate de seful statului, dar mai ales in conditiile in care modificarile aduse Codului Penal in sedinta parlamentului de marti, intr-o maniera total netrasparenta si fara dezbateri, au fost contestate de CSM, DNA si ANI, dar si aspru criticate de Ambasadele Olandei, SUA si Marii Britanii la Bucuresti, precum si de Comisia Europeana.

Basescu: Modificarile la Codul Penal darama 10 ani de munca a DNA si ANI

Ambasada SUA, despre Codul Penal: O indepartare de la statul de drept, va afecta economia

In scrisoarea postata pe site-ul Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea ii raspunde presedintelui la scrisoarea adresata de acesta marti parlamentului, in care se cerea sa nu se voteze Legea amnistierii si nici modificarile la Codul Penal.

"Propunerea legislativa pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse (Plx 162/2013) a avut ca principal obiectiv decongestionarea sistemului penitenciar care, in prezent, are un indice de ocupare de 118%.

Suprapopularea, conditiile improprii de incarcerare, asistenta medicala inadecvata sunt doar cateva dintre motivele care au dus, in ultimii ani, la condamnarea statului roman la CEDO in procese intentate de catre detinuti. Propunerea legislativa a tinut cont si de perioada tranzitorie de pana la intrarea in vigoare a noului Cod Penal, elaborat in timpul mandatului la Ministerul Justitiei al domnului Catalin Predoiu si promulgat de catre dumneavoastra.

Acesta prevede diminuarea pedepselor pentru anumite infractiuni si dezincriminarea altora in conformitate cu practicile europene in domeniu", se justifica presedintele Camerei Deputatilor, adaugand ca plenul Camerei se va pronunta asupra legii la votul final, adica saptamana viitoare.

Deputatii nu renunta: Legea amnistierii se voteaza marti!

Valeriu Zgonea ii raspunde presedintelui si in legatura cu modificarea Statutului deputatilor si Senatorilor prin adoptarea unui cod de conduita, el sustinand ca "aceasta reprezinta o noua etapa in procesul de reforma si modernizare a Parlamentului", asupra careia parlamentarii romani s-au consultat cu Comisia Europeana, Parlamentul European si se vor consulta cu Comisia de la Venetia.

Pe de alta parte, presedintele Camerei Deputatilor ii transmite sefului statului ca Parlamentul a respins prin vot inceperea urmaririi penale a deputatilor Victor Paul Dobre si Laszlo Borbely (fosti ministri) si ca "nu exista nicio reglementare legala si regulamentara care sa prevada posibilitatea reluarii dezbaterilor si votului asupra acestor solicitari".

"Codul Penal nu modifica cu nimic activitatea ANI si DNA"

In ceea ce priveste modificarile aduse Codului Penal, Valeriu Zgonea tine sa precizeze ca ele "tin cont de faptul ca statutul membrilor Parlamentului, ca reprezentanti ai poporului, este diferit de statutul functionarilor publici, asa cum este prevazut in Constitutie si in Decizia nr. 81 din 27 februarie 2013 a Curtii Constitutionale".

In plus, el subliniaza ca "primarii, presedintii de consilii judetene si consilierii locali si judeteni nu fac obiectul modificarilor aduse Codului Penal".

"Aceste modificari nu schimba cu nimic activitatea Agentiei Nationale de Integritate (ANI), ale carei atributii sunt reglementate prin Legea privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate 176/2010. ANI nu are atributii in sfera penala, acolo unde au fost aduse aceste modificari. In ceea ce priveste conflictul de interese si incomptabilitatile, acestea sunt foarte clar stipulate in Statutul deputatilor si senatorilor, pe care, de altfel, dumneavoastra l-ati promulgat. Modificarile aduse Codului Penal nu afecteaza cu nimic nici activitatea DNA", mai sustine Valeriu Zgonea.

Presedintele Camerei Deputatilor sustine ca "parlamentarii pot fi in continuare cercetati si sanctionati pentru fapte de coruptie" pentru ca "modificarile aduse Codului Penal nu aduc niciun tratament preferential pentru deputati si senatori, care raspund in fata legii la fel ca oricare alt cetatean al Romaniei".

"Va asigur, domnule Presedinte, ca la Camera Deputatilor nu a existat niciodata intentia de blocare sau tergiversare in vreun fel a activitatii autoritatii judecatoresti", mai subliniaza Valeriu Zgonea.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Zgonea penitenciare pline, #Zgonea scrisoare Basescu cod penal , #presedinte Camera Deputatilor
Comentarii
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
Si uite asa zzzzzgonea, ... zzzzzgonea... spre Jilavaaaaaa... .
Poza adsal
adsal
rank 5
II e frica lui Zgonea ca nu va avea loc in penitenciar?