Zgonea il contrazice pe Ponta - ce au vorbit, de fapt, cu insarcinatul cu afaceri al SUA

Joi, 07 Mai 2015, ora 08:12
5816 citiri
Zgonea il contrazice pe Ponta - ce au vorbit, de fapt, cu insarcinatul cu afaceri al SUA

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, il contrazice pe seful sau pe linie de partid, Victor Ponta, si dezvaluie ce s-a discutat la intalnirea de miercuri cu insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Dean Thompson.

In timp ce premierul Victor Ponta declara ca discutiile cu Dean Thompson au vizat doar probleme de securitate cibernetica, Zgonea a precizat, intr-un interviu acordat Gandul, ca a fost o "chestiune de concern" (ingrijorare - n.red.) din partea oficialului american in ceea ce priveste modificarile pe care parlamentarii vor sa le adopte in materie penala.

Fara arest pentru corupti? Ambasada SUA: Un semnal descurajator, mai ales pentru investitori

"A fost o discutie normala pe care o are presedintele cu membrii ambasadei. Eu sunt presedintele grupului de prietenie, asa cum este denumit si Caucus, si am avut o discutie despre evolutiile interne si regionale cu privire la mai multe subiecte. Unul dintre ele a fost si initiativa parlamentarilor, la care i-am spus ca eu personal sunt impotriva ei si o consider o mare greseala daca am promova acest proiect, pentru ca exista checks and balances in acest moment in Constitutie care permite ca in urmatoarele sapte, opt, noua luni de zile sa nu fie adoptat, reintoarsa de presedinte, contestata la Curte.

In toata aceasta perioada, Guvernul Romaniei si alianta care o sustine vor avea un impact negativ in opinia publica pentru ca se lucreaza cu perceptii. Si atunci tot ce am facut noi, toate eforturile cu lupta anticoruptie, toate eforturile economice vor fi sterse cu buretele pentru o initiativa care nu rezolva o problema de fond: dosarele vor merge in continuare, pentru ca stiti foarte bine ca legea se aplica pe viitor, nu spre trecut.

Din punctul meu de vedere, este o mare greseala sa intram intr-o astfel de discutie, astazi, acum, intr-un an in care economia merge foarte bine, in care perceptia este foarte buna la nivelul UE si a partenerului strategic american", a declarat presedintele Camerei Deputatilor.

Insarcinatul cu afaceri al SUA a venit la Parlament, la biroul lui Zgonea, unde se afla si Ponta

Zgonea a marturisit ca problema a fost ridicata de oficialul american, insa a precizat ca, personal, nu sustine modificarile propuse de mai multi colegi ai sai din PSD: "A fost o chestiune de 'concern' si m-a intrebat pe mine, personal, ca presedinte al Caucus-ului, care este opinia mea personala. O discutie normala intre colegi si i-am spus ca, din punctul meu de vedere, este o mare greseala ca sa promovam acest text in aceasta sesiune parlamentara si nu o sustin.

Asa cum nu am sustinut nici la legea administratiei publice locale in care o parte din colegii mei de partid s-au suparat. Nu este buna nici pentru primari, nici pentru presedintii Consiliilor Judetene.

(...) Daca vrem sa avem un dialog, chemam CSM-ul, chemam Ministerul Justitiei si intr-un dialog se poate crea un proiect de lege. Altfel, fiecare individual va spune da sau ca e impotriva, asa cum fac liberalii de obicei, si la momentul respectiv Romania va avea de suferit. Multi dintre colegii mei din Opozitie nu inteleg ca un astfel de proiect nu-l eticheteaza nimeni fiind al guvernarii sau al Opozitiei, ci ca fiind al Parlamentului Romaniei".

Cum s-ar schimba Codul Penal

Senatorii Cristiana Anghel (PC), Ovidiu Dontu si Ioan Chelaru (PSD) au propus, marti, in Comisia Juridica, un amendament la Codul Penal si la cel de Procedura Penala, prin care "masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice", inlocuind sintagma "suspiciuni rezonabile".

Astfel, alineatul 1 al Articolului 202 din actuala lege, care prevede ca "masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o persoana a savarsit o infractiune", s-a modificat, prin amendament, cu urmatoarea formulare: "masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala".

Potrivit motivatiei senatorilor care au initiat amendamentul, noua formulare este "mai apropiata de principiul de drept, consacrat, conform caruia cercetarea in stare de libertate este regula, iar dispunerea unor masuri de arest sa fie exceptia".

Senatorii mai considera ca, in vechiul Cod de Procedura Penala, masura arestarii preventive fata de un acuzat putea fi luata numai "daca sunt probe sau indicii temeinice ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala", iar in noul Cod de Procedura Penala, intrat in vigoare la 1 februarie 2014, conditia de probe si indicii temeinice a fost inlocuita cu cea de suspiciuni rezonabile.

"Asa se face ca, de la inceputul anului trecut, arestarea a devenit, dintr-o masura exceptionala, o regula, fiind suficienta existenta unui simplu denunt ca ea sa poata fi luata. De aici, plimbarea cu catuse a acuzatiilor in fata presei a devenit ceva cotidian, neexistand sanctiuni pentru incalcarea prezumtiei de nevinovatie prin afectarea imaginii persoanei", se mentioneaza in motivare.

Si Directia Nationale Anticoruptie (DNA) a reactionat fata de propunerile de modificari la cele doua coduri, apreciind ca acestea ar afecta in mod sever statutul procurorilor. De asemenea, Ambasada SUA si Ambasada Marii Britanii la Bucuresti si-au exprimat oficial ingrijorarea legat de modificarile dorite de parlamentari.

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...