Zgonea, la Paris: Media franceza a facut un amalgam eronat despre rromi si aderararea Romaniei la Schengen

Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 07:19
1372 citiri
Zgonea, la Paris: Media franceza a facut un amalgam eronat despre rromi si aderararea Romaniei la Schengen

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a avut joi, la Paris, o serie de intalniri cu parlamentari francezi si cu presedintele Adunarii Nationale a Frantei, Claude Bartolone, si toti au fost de acord ca problema rromilor nu are nicio legatura cu intrarea Romaniei in spatiul Schengen, iar pe aceasta tema presa franceza a facut "un amalgam eronat".

"Am avut astazi intalniri cu presedintele Comisiei pentru Afaceri europene din Adunarea Nationala, Danielle Auroi, cu presedintele Adunarii Nationale din Franta, Claude Bartolone, cu presedintele Grupului Socialist din Adunarea Nationala a Frantei, Bruno le Roux, grup parlamentar care are majoritate in Adunarea Nationala.

Toti cei trei parteneri mi-au spus mai voalat sau direct ca trebuie separata foarte clar, si sunt de acord, problema insertiei sociale a comunitatii rrome de dosarul Schengen si ca a fost facut un amalgam in media franceza eronat si s-a creat sentimentul ca multi dintre cei care sunt la guvernare in Franta nu cunosc cele doua probleme si le-au amestecat", a declarat Zgonea.

El a adaugat ca le-a spus colegilor francezi ca "noi nu suntem 2 milioane de tigani in Romania, ci doar 619.000 din cei 20 milioane de romani cati suntem" si ca nu am primit niciodata 22 de miliarde de euro de la UE, ci am primit doar cateva sute de mii pe reinsertie a comunitatilor care sunt lovite de criza financiara, care au o saracie accentuata, pe criterii europene. "Le-am explicat ca avem un proiect de lege cu Fundatia Ferentari cu care incercam sa promovam un alt mod de a integra comunitatea intr-o metropola cum este cea a municipiului Bucuresti, le-am spus ca nu trebuie invinuita o intreaga natiune, un intreg popor, pentru o parte din cetatenii sai care creeaza o anumita problema societatii, ca avem un parteneriat strategic semnat acum doua luni de zile de premierul Frantei.

Eu imi pun intotdeauna increderea intr-un prim-ministru al Frantei decat intr-un ministru care doreste sa fie popular, chiar si de Interne, al statului francez. Bineinteles ca toti au mers pe aceasta varianta, le-am spus, in rest, ca sunt foarte multe lucruri care ne apropie mai multe decat cele care ne separa. Au fost de acord si l-am invitat pe liderul grupului socialist ca impreuna cu vreo 4-5 oameni politici, in urmatoarele saptamani, sa vina in Romania sa discutam problemele care sunt importante. Domnia sa a promis ca va face acest lucru, de altfel si presedintele Adunarii Parlamentare a acceptat invitatia ca dupa alegerile municipale de anul viitor sa faca o vizita oficiala in Romania", a precizat presedintele Camerei Deputatilor.

Valeriu Zgonea a mai mentionat ca in legatura cu intrarea in Schengen a Romaniei principiul pe care l-au transmis parlamentarii francezi a fost ca discursul primului ministru al Frantei exprima pozitia acestei tari, ca decizia va fi luata la Consiliul JAI din decembrie 2013 si daca Consiliul va accepta integrarea in doua etape inseamna ca lupta pe care noi o ducem este una corecta.

Citeste si:
Adrian Chesnoiu, acuzat de abuz în serviciu, și-a susținut nevinovăția și în parlament: ”În mandatul meu am încercat să aplic principiile mele de viaţă”
Adrian Chesnoiu, acuzat de abuz în serviciu, și-a susținut nevinovăția și în parlament: ”În mandatul meu am încercat să aplic principiile mele de viaţă”
Deputatul PSD Adrian Chesnoiu a afirmat marți, 28 iunie, la dezbaterea din plenul Camerei a solicitării DNA privind ridicarea imunităţii parlamentare, că va vota la vedere pentru...
”Moment istoric” pentru industria energetică din România. A început oficial producția de gaze prin proiectul Midia VIDEO
”Moment istoric” pentru industria energetică din România. A început oficial producția de gaze prin proiectul Midia VIDEO
Premierul Nicolae Ciucă a participat marți, 28 iunie, la ceremonia de începere a producţiei în cadrul Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), operaţionalizat de compania Black Sea...