Ziua „Z” pentru Zgonea - 14 ianuarie 2022: Fostul șef al Camerei Deputaților poate ajunge la închisoare - UPDATE

Miercuri, 15 Decembrie 2021, ora 11:12
4697 citiri
Ziua „Z” pentru Zgonea - 14 ianuarie 2022: Fostul șef al Camerei Deputaților poate ajunge la închisoare - UPDATE
Valeriu Zgonea, la Tribunalul București, acolo unde a primit pe fond o pedeapsă de 3 ani de închisoare. FOTO: Ionuț Mureșan

Valeriu Zgonea – fost șef al Camerei Deputaților – va afla pe data de 14 ianuarie 2022 decizia definitivă în dosarul în care a primit în primă instanță o pedeapsă de 3 ani cu executare pentru trafic de influență. Curtea de Apel București (CAB) a amânat pronunțarea, miercuri 15 decembrie, în dosarul lui Zgonea, pe motiv că magistrații au nevoie de mai mult timp pentru a delibera.

„În temeiul art.391 alin.3 Cpp (modif.prin Legea nr.130/2021), amână deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii la data de 14 ianuarie 2022”, se arată în minuta CAB.

Potrivit dispozițiilor legale citate în minută, judecătorii trebuie să pronunțe decizia însoțită de o scurtă motivare, potrivit unei hotărâri a Curții Constituționale, care a decis că este neconstituțional pentru un inculpat să primească o soluție definitivă, fără a ști motivele acesteia, în condițiile în care redactarea motivărilor poate dura mai multe luni.

Un complet de doi judecători de la Curtea de Apel București a dezbătut pe 20 octombrie ultimul termen din dosarul de trafic de influență a lui Valeriu Zgonea.

Fostul șef al Camerei Deputaților a dat explicații cu privire la acuzațiile procurorilor DNA, potrivit cărora a mers într-o vacanță la Viena pe banii consilierul judeţean Dumitru Dobrică și a primit de la acesta din urmă și un teren, totul pentru a-i numi fiica într-o funcție publică. Este vorba de Ionela Viorela Dobrică, în prezent deputat PSD de Buzău.

Audiat fiind cu privire la acuzații, Valeriu Zgonea le-a spus magistraților de-a fir a păr care era relația lui cu Dumitru Dobrică, cel care l-a denunțat la Parchet.

Pe scurt, Valeriu Zgonea a spus că e nevinovat și că procurorii DNA l-au „strâns cu ușa” pe Dumitru Dobrică pentru a-l determina să facă denunț împotriva lui.

„Vreau să reiterez că sunt nevinovat și vă povestesc în detaliu cum s-au petrecut lucrurile. Pe domnul Dobrică îl cunosc de după an 2004 de la consilii naționale, de la diverse întâlniri. Precizez ca organizația partidului din Buzău de unde făcea parte era cea mai performantă. (…) În 2010 mergeam zilnic la Buzău și în toate comunele și localitățile din zonă pentru a cunoaște toți primarii și viceprimarii pentru ca aceștia să nu plece din organizație. (…) La momentul ăla eram foarte bun prieten și cu unul dintre viceprimarii din zonă. Așa m-am împrietenit și cu Dobrică, după încetarea coordonării în zonă. În 2011 domnul Dobrică a aflat că sunt pasionat de Franța și de Marea Britanie și că fac o excursie în cele două țări împreună cu alți prieteni. (…) Nu îmi pot explica motivele lui pentru care a făcut denunțul. Înțeleg de la el (denunțătorul Dumitru Dobrică - n.r.) de pe holul tribunalului, că ar fi fost amenințat și că el era la rândul său cercetat pentru fapte de evaziune fiscală cu fonduri europene. (…) Am înțeles că acesta era un modus operandi al procurorului”, a declarat Valeriu Zgonea

Zgonea, condamnat în primă instanță la 3 ani cu executare

Pe data de 3 februarie 2020, Valeriu Zgonea a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 3 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în dosarul în care este acuzat de DNA că a intervenit pentru numirea fiicei unui consilier judeţean în Buzău într-o importantă funcţie publică.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada iulie 2012 - aprilie 2013, când îndeplinea funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi era vicepreşedinte al PSD, Zgonea a acceptat promisiunea făcută de Dumitru Dobrică, consilier judeţean în Buzău, privind primirea de foloase necuvenite în schimbul numirii fiicei acestuia într-o importantă funcţie publică.

Ulterior, arată procurorii, Zgonea a primit de la Dobrică foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism şi cheltuieli legate de construirea unei case de vacanţă în judeţul Covasna.

Astfel, Dobrică ar fi plătit în 2013 o excursie la Viena şi bilete la concerte pentru Zgonea.

„Numitul Dobrică Dumitru a organizat, pe cheltuiala SC (...) SA Pătârlagele, pentru inculpatul Zgonea Valeriu Ştefan şi concubina sa, o excursie de 4 zile la Viena, în intervalul 16.05.2013 - 19.05.2013, suportând inclusiv contravaloarea unor bilete la concerte susţinute de (...) şi (...), excursie contractată prin intermediul SC (...) SRL Buzău. (...) În vederea disimulării plăţii sejurului pentru inculpatul Zgonea Valeriu Ştefan, numitul Dobrică Dumitru i-a cerut (...) să întocmească separat o factură pe numele acestuia, pe care de altfel numitul Dobrică Dumitru a achitat-o personal în numerar, iar concubina sa a fost înscrisă pe o altă factură emisă pentru SC (...) SA cu explicaţia 'prestări servicii' ”, se arată în rechizitoriu.

Conform documentului, factura a fost întocmită în favoarea unei societăţi comerciale, cu scopul de a putea deduce ulterior cheltuielile.

„Despre programul sejurului, numitul Dobrică Dumitru a informat-o telefonic pe (...), acesta precizând că inculpatul Zgonea Valeriu Ştefan are la Viena şi o întâlnire oficială cu nişte ambasadori. (...) De altfel, articolele de presă de la acel moment confirmau participarea inculpatului Zgonea Valeriu Ştefan la concertul (...) de la Viena legat de o vizită oficială a inculpatului”, se menţionează în rechizitoriu.

Conform DNA, la data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor făcute de Valeriu Zgonea, fiica lui Dobrică a fost numită în funcţia de preşedinte al Centrului Naţional de Management pentru Societatea Informaţională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informaţională, deşi nu avea pregătire de specialitate în domeniu.

Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea, fiica lui Dobrică şi-a păstrat funcţia la nivelul administraţiei publice centrale, fiind numită, la data de 23 ianuarie 2014, în funcţia de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Dumitru Dobrică a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DNA, care nu a fost acceptat de către judecători.

#Valeriu Zgonea PSD, #trafic de influenta, #curtea de apel bucuresti, #condamnare , #PSD