DNA cere condamnarea lui Zgonea la o pedeapsa in penitenciar si prezinta interceptari in care apar numele lui Dragnea si Ciolacu

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 20 Ianuarie 2020, ora 11:19
17249 citiri
DNA cere condamnarea lui Zgonea la o pedeapsa in penitenciar si prezinta interceptari in care apar numele lui Dragnea si Ciolacu
Foto: Facebook/ Liviu Dragnea

Un procuror DNA a cerut, luni, Tribunalului Bucuresti sa-l condamne pe fostul sef al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, la o sentinta cu executare in penitenciar pentru infractiunea de trafic de influenta.

Procurorul DNA a solicitat ca pedeapsa sa fie orientata spre mediul limitelor prevazute de Codul Penal in cazul infractiunii de trafic de influenta in forma agravanta. Practic, DNA cere o condamnare de 5-6 ani de inchisoare, in contextul in care aceasta infractiune este pedepsita cu 3-10 ani de inchisoare.

In pledoaria sa, procurorul DNA a amintit mai multe interceptari telefonice intre Valeriu Zgonea si Dumitru Dobrica, consilier judetean si administrator al unei firme, in care sunt pomenite numele fostului lider PSD Liviu Dragnea si al actualului presedinte al partidului, Marcel Ciolacu. Aceste interceptari telefonice s-ar corobora si cu alte probe, potrivit DNA.

Judecatorul Tudorel Gheorghe Zgondea a anuntat ca se va pronunta in acest dosar saptamana viitoare.

In ultimul cuvant, Valeriu Zgonea a sustinut ca este nevinovat si a cerut sa fie achitat. El a acuzat ca acest dosar este un abuz al procurorilor de la DNA Ploiesti, care l-ar fi santajat si amenintat pe fostul consilier judetean Dumitru Dobrica (PSD) sa faca mai multe declaratii impotriva lui.

Declaratia fostului presedinte al Camerei Deputatilor, la finalul articolului.

"Stai ca ma cert cu Dragnea"

Potrivit acuzatiilor DNA, Zgonea i-ar fi promis lui Dobrica angajarea fiicei acestuia, Ionela Viorela Dobrica, intr-o functie importanta, prin exercitarea influentei asupra unor functionari publici.

"Stai, ma, ca ma cert cu Dragnea. Ca Dragnea voia sa puna el subsecretar. Acuma l-am convins. O ia pe Ioana subsecretar la Ministerul Telecomunicatiilor...", i-ar fi spus Zgonea lui Dobrica, potrivit DNA.

Anchetatorul a prezentat discutia: "Dar eu nu vreau acolo. Si s-a lamurit?/ Da, s-a lamurit... Il adusese pe baiatul lui de la Teleorman, auzi tu!".

Acuzatiile DNA

Potrivit DNA, pe 22 aprilie 2013, "ca urmare a demersurilor facute de Zgonea Valeriu - Stefan, persoana respectiva a fost numita in functia de presedinte al Centrului National de Management pentru Societatea Informationala din cadrul Ministerului pentru Societatea Informationala, desi nu avea pregatire de specialitate in domeniu".

"Ulterior, tot ca urmare a demersurilor facute de Zgonea Valeriu-Stefan, persoana respectiva si-a pastrat functia la nivelul administratiei publice centrale, fiind numita, la data de 23 ianuarie 2014, in functia de subsecretar de stat in cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale", mai precizeaza procurorii.

"Nu stia cu ce se mananca aceasta functie"

Potrivit procurorului DNA, interceptarile din acest caz arata ca fata lui Dumitru Dobrica nu indeplinea conditiile de a angajare: "Nu stia cu ce se mananca aceasta functie."

Pentru a demonstra acest lucru, el citeaza o discutie telefonica intre Dobrica si fiica sa: A zis Vali (Valeriu Zgonea- n.red.) ca ti-a gasit un sef de cabinet bun.

"Deci o persoana neinstruita urma sa fie pusa intr-o astfel de functie importanta," relateaza DNA. Fosti oficiali din cadrul Ministerului Comunicatiilor nu au putut explica in fata instantei cum a ajuns ca fata respectiva sa fie numita pe aceasta functie importanta: "Era tanara si ambitioasa" sau ca "nu cunosc criteriile" de angajare.

"Concluzia clara este ca promisiunea a existat si s-a si finalizat," conchide DNA, care sustine ca "interceptarile sunt relevante in acest caz."

Potrivit DNA, Zgonea ar fi primit de la Dumitru Dobrica foloase necuvenite de 62.143 de lei, reprezentand contravaloarea unor servicii de turism, doua bilete la Viena si cheltuieli legate de construirea unei case de vacanta in Covasna.

Aparatorii sustin ca nu sunt probe care sa demonstreze vinovatia clientului lor si ca in aceasta ancheta ar fi lucrat fostul procuror DNA, Mircea Negulescu. Acesta ar fi facut presiuni asupra lui Dumitru Dobrica.

Avocati: Cerem achitarea

Procesul este in desfasurare, in acest moment pledeaza cei trei avocati ai lui Zgonea. Acestia cer achitarea clientului lor. Tribunalul Bucuresti a anuntat ca o sa amane pronuntarea in acest caz cu o saptamana.

"Ca urmare a efectuarii cercetarii judecatoresti, am putut arata o mistificare a unei compilatii de asa-zise probe obtinute ilegal, a altor probe obtinute sub imperiul amenintarii si constrangerii de catre un procuror exclus din magistratura," spune avocatul.

Zgonea: "Repet, sunt nevinovat"

In ultimul cuvant, Valeriu Zgonea a sustinut ca este nevinovat si a cerut sa fie achitat.

"Vin in fata dumneavoastra astazi si spun cu emotie in glas. E pentru prima oara in viata mea de politician cand apar in fata instantei. Sustin tot ce au spus avocatii mei. Faptele din cele 4 volume nu au niciun fundament real," a spus Zgonea.

Intr-o declaratie care a durat aproximativ 30 de minute, Zgonea a acuzat presiunile pe care procurorii DNA Ploiesti, in special Mircea Negulescu, le-ar fi facut asupra lui Dumitru Dobrica. In pledoaria sa, el i-a amintit si pe procurorii DNA Ploiesti Lucian Onea si Alfred Savu.

"Eu eram vicepresedintele organizatiei judetene Dolj, Dumitru Dobrica era vicepresedintele organizatiei judetene Buzau. Eu nu am adus pe nimeni de pe strada. Am fost prieteni. Eu nu am stiut ca el a fost santajat la DNA Ploiesti si amenintat ca-si pierde afacerea. Ca fiica sa era chemata la DNA, cu mass-media acolo. Daca angajatii erau chemati toti la DNA, i se ducea toata afacerea," sustine Zgonea.

Potrivit acestuia, Ionela Dobrica a promovat in minister dupa plecarea PSD de la guvernare si a ajuns chiar parlamentar PSD in Camera Deputatilor, fapt care ar dovedi ca aceasta era competenta.

"Toate probele pe care dumneavostra le-ati cerut arata ca eu sunt nevinovat. Domnul Dobrica a spus ca a fost santajat. Si eu, si familia mea am fost supusi unui linsaj mediatic fara precedent. Am fost acuzat de fapte pe care nu le am facut....

Nu am comentat neadevarurile din presa. Nu am discutat niciun detaliu despre acest dosar. Cred cu tarie in actul de justitie. Am toata increderea ca veti vedea ca sunt total nevinovat. Repet, sunt nevinovat," conchide Zgonea.

Quarterly Report - Editia 4

România este campioană la pierdut bani europeni. Cioloş: "Din fondurile structurale şi de coeziune am atras 0 euro. Zero"
România este campioană la pierdut bani europeni. Cioloş: "Din fondurile structurale şi de coeziune am atras 0 euro. Zero"
Europarlamentarul Dacian Cioloş este de părere că PSD şi PNL nu sunt în stare să absoarbă fondurile europene pe care România le are la dispoziţie şi nici nu doresc să discute pe teme...
La alegerile din 9 iunie vom ști în timp real câți oameni merg la vot. Colectarea datelor se va face printr-un sistem informatic de monitorizare și prevenire a votului ilegal
La alegerile din 9 iunie vom ști în timp real câți oameni merg la vot. Colectarea datelor se va face printr-un sistem informatic de monitorizare și prevenire a votului ilegal
Colectarea datelor privind prezenţa la vot a populaţiei, la alegerile din 9 iunie, se va face în timp real, a anunţat, marţi, 28 mai, Biroul Electoral Central. Totul prin intermediul...
#Valeriu Zgonea DNA, #Valeriu Zgonea condamnare, #Valeriu Zgonea coruptie , #stiri Valeriu Zgonea