"Colosul” cu o înălțime de 524 de metri care a lovit catastrofal: Cum a fost înghițită coasta Alaskăi VIDEO

Marti, 12 Aprilie 2022, ora 01:16
15698 citiri
"Colosul” cu o înălțime de 524 de metri care a lovit catastrofal: Cum a fost înghițită coasta Alaskăi VIDEO
Cel mai mare val al oceanului s-a produs în 1958 în Alaska FOTO: Live Science

Oamenii de știință de la Institutul de Tehnologie Georgia din Atlanta au făcut cercetări legate de cel mai înalt val al oceanului înregistrat vreodată în lume, care a lovit o coastă terestră. Ei au descoperit că acesta s-a produs în urma cutremurului cu magnitudinea de 8,3 grade din iulie 1958 și a atins colosala înălțime de 524 de metri, înghițind pur și simplu coasta de sud a Alaskăi.

Evenimentul cutremurător a provocat o alunecare masivă de teren în Golful Lituya din apropiere, care a declanșat un tsunami devastator ce a ucis cinci persoane, potrivit Live Science.

Valul gigantic a doborât copacii de pe pantele abrupte, care înconjoară golful până la o înălțime maximă de 524 de metri deasupra nivelului mării – o cotă mai mare decât Empire State Building, clădirea din New York, care are 443 de metri).

”Este cel mai mare val al oceanului înregistrat vreodată și la care au fost martori oculari. Probabil că au existat valuri mai mari în istoria Pământului, care pot fi deduse din depozitele geologice, dar acestea sunt deschise interpretării”, a spus Hermann Fritz, profesor de inginerie civilă și de mediu de la Institutul de Tehnologie Georgia din Atlanta, Statele Unite.

Fritz a fost autorul principal al studiului publicat în revista Pure and Applied Geophysics, care a recreat tsunami-ul produs în Golful Lituya din statul Alaska, Statele Unite, folosind un rezervor de laborator specializat, la scara de 1:675, ce imită forma regiunii.

Secretul alinierii piramidelor de la Giza din Egipt: După 4.500 de ani a fost găsit de un arheolog american VIDEO

Pentru ca tsunami-ul să atingă o asemenea înălțime, alunecarea de teren care l-a declanșat ar fi aruncat probabil aproximativ 30 de milioane de metri cubi de rocă în golful Lituya, au estimat cercetătorii.

Golful Lituya este un fiord – o intrare de apă, de coastă, lungă și îngustă, cu părți abrupte, care a fost creat de un ghețar antic. El are o lungime de 14,5 kilometri și o lățime maximă de 3,2 kilometri.

Catastrofa globală va lovi Pământul, ultimul avertisment al oamenilor de știință: ”Acum sau niciodată” VIDEO

Adâncimea apei ajunge la 220 de metri, iar Lituya este conectat cu Golful Alaska, printr-un canal cu o lățime de 300 de metri.

Cutremur produs miercuri dimineața în regiunea seismică Vrancea. În ce orașe s-a resimțit seismul
Cutremur produs miercuri dimineața în regiunea seismică Vrancea. În ce orașe s-a resimțit seismul
Un cutremur cu magnitudinea de 3,3 grade pe Richter s-a produs, miercuri dimineaţa, la ora locală 3.00, în judeţul Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de...
Cinci cutremure în doar nouă minute în Taiwan. Mărturiile oamenilor speriați FOTO
Cinci cutremure în doar nouă minute în Taiwan. Mărturiile oamenilor speriați FOTO
Taiwanul a fost zguduit luni, 22 aprilie, de un cutremur puternic, resimţit la Taipei de personal AFP, Agenţia Meteorologică anunțând un seism de magnitudinea 5,5 în comitatul Hualien din...
#valuri tsunami, #valuri mari, #tsunami, #cutremur Alaska, #alaska, #cutremur, #catastrofa naturala , #fenomen