Reacția celor care au trecut granița dintre Moldova și România în prima zi fără dublu control. „Cele două vămi s-au unit”

Sambata, 15 Aprilie 2023, ora 16:46
7231 citiri
Reacția celor care au trecut granița dintre Moldova și România în prima zi fără dublu control. „Cele două vămi s-au unit”
Vama Albița FOTO ziaruldeiasi.ro

Guvernul român şi cel moldovean au semnat acordul privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei de la Albiţa pe sensul de intrare în România.

Astfel, cei care trec pe acolo nu vor mai face dublu control. Jurnalistul Vitalie Cojocari a povestit într-o postare pe Facebook cum a decurs toată experiența. El spune că a fost surprins și că procesul a decurs mult mai repede.

Postarea pe larg:

„Prieteni, minunile există.

Am trecut acum prin Vama Md-Ro, apoi am tras pe dreapta ca să vă spun această noutate… istorică!

Dar mai întâi să vă descriu ce surpriză mare am trăit.

În primul rând, să știți, trec prin vama asta de foarte mulți ani, adică prin punctul de frontieră Leușeni-Albița.

Astăzi ieșeam din Republica Moldova. Ajung la frontiera moldovenească, iar acolo polițistul îmi face semn să trec prin vamă fără să opresc. Dezorientat, am oprit totuși.

Omul, rămas în spate, îmi făcea semne, mergi, mergi, nu te opri în vama moldovenească

Am mers.

Când ajung în partea românească a frontierei, ce să vezi. Aici polițiștii de frontieră, dar și vameșii dintr-o parte și alta a Prutului stăteau împreună și verificau mașinile, actele.

Totul organizat, armonios, dar mai ales rapid!

Și atunci am înțeles.

Fraților, în sfârșit s-a săvârșit: cele două vămi, cea românească și cea moldovenească s-au unit.

Vă rog să țineți minte acest moment istoric.

Oficial, pe 15 aprilie 2023, la ora 08:00, autoritățile de frontieră și vamale din Republica Moldova și România s-au unit, adică “aplică un control coordonat în punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița, sensul de intrare în România””, a transmis jurnalistul Vitalie Cojocari.

Acord între cele două țări

Peste nouă milioane de persoane au trecut anul trecut prin cele şase puncte de trecere ale frontierei între România şi Republica Moldova, aproape dublu faţă de anul 2021, autorităţile române şi moldovene precizând că timpii de aşteptare prin Vama Albiţa, cel mai tranzitat, se vor reduce. Ministrul Afacerilor Interne din România, Lucian Bode, şi ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Ana Revenco, au semnat joi la Albiţa un acord între guvernele român şi moldovean privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei de la Albiţa pe sensul de intrare în România.

Lucian Bode a declarat imediat după semnarea documentului că acest acord va permite ”gestionarea mai eficientă a efectelor generate de actualul context de securitate din regiune”.

”Înainte de începerea războiului din Ucraina înregistram mai puţin de cinci milioane de treceri anuale ale frontierei cu Republica Moldova. În 2022, poliţiştii de frontieră au înregistrat un număr record. 9,2 milioane de cetăţeni au traversat cele şase puncte de trecere ale frontierei dintre cele două ţări, iar aproape 40 la sută au fost procesaţi în punctul Albiţa. De la începutul războiului, România a depăşit 3,5 milioane de cetăţeni ucraineni intraţi în ţara noastră, iar peste 650.000 au intrat prin punctele de trecere dintre România şi Republica Moldova”, a afirmat ministrul Lucian Bode.

Ministrul Afacerilor Interne susţine că acest acord prevede efectuarea unor controale comune în punctul de la Albiţa.

”Vor fi prezenţi poliţişti de frontieră, dar şi reprezentanţi ai structurilor vamale din Republica Moldova, împreună cu autorităţi din România”, a declarat ministrul Lucian Bode.

La rândul său, ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Ana Revenco a precizat că ”vestea cea bună” este că se vor reduce timpii de aşteptare în vama Albiţa.

”Prin controlul coordonat devenim piloni importanţi în prevenirea şi lupta cu criminalitatea transfrontalieră organizată, cu terorismul, extremismul şi spălarea de bani. Este un mecanism care asigură la alt nivel securitatea frontierelor dintre Republica Moldova şi România”, a explicat ministrul moldovean de Interne, Ana Revenco.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prorușii din Republica Moldova fac alianță la Moscova: "Aici nimeni nu ne închide gura şi ne putem exprima părerea"
Prorușii din Republica Moldova fac alianță la Moscova: "Aici nimeni nu ne închide gura şi ne putem exprima părerea"
Partidele de opoziţie proruse din Republica Moldova, care denunţă eforturile proeuropene ale preşedintei Maia Sandu, s-au reunit duminică, 21 aprilie, la Moscova, unde se află şi oligarhul...
Ce șanse are Republica Moldova să se integreze în UE sau să facă unirea cu România. Politolog: „A devenit subiect de securitate internațională”
Ce șanse are Republica Moldova să se integreze în UE sau să facă unirea cu România. Politolog: „A devenit subiect de securitate internațională”
Referendumul privind aderarea Republica Moldova la Uniunea Europeană (UE) se vor desfășura în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, pe data de 20 octombrie 2024. Curtea Constituțională a...
#Vama Albita, #granita Romania Moldova, #Republica Moldova, #politia de frontiera, #control frontiera , #stiri sociale